Kamal Ranadive: Το Google Doodle για την Ινδή βιολόγο - Η σπουδαία έρευνα για τον καρκίνο

08 Νοεμβρίου 2021 12:51

Kamal Ranadive: Ποια ήταν η γιατρός στην οποία είναι αφιερωμένο το Doodle της Google - Η Kamal Ranadive ήταν πρωτοπόρος στην έρευνα για τον καρκίνο

Το σημερινό Google doodle, εικονογραφημένο από τον καλλιτέχνη Ibrahim Rayintakath, είναι αφιερωμένο στην Ινδή κυτταρική βιολόγο dr. Kamal Ranadive με αφορμή την συμπλήρωση 104 ετών από τη γέννησή της.

Η dr. Kamal Ranadive είναι γνωστή για την πρωτοποριακή της έρευνα για τον καρκίνο και για την αφοσίωσή της στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας μέσω της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

 Η dr. Kamal Samarath, πιο γνωστή ως dr. Kamal Ranadive, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1917 στην πόλη Pune της Ινδίας. Η ενθάρρυνση του πατέρα της να ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη ενέπνευσε τη Ranadive να διαπρέψει ακαδημαϊκά και να βρει ενδιαφέρον για τη βιολογία. Το 1949 έλαβε το διδακτορικό της στην κυτταρολογία, δηλαδή την μελέτη των κυττάρων, ενώ εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Indian Cancer Research Center (ICRC). Μετά από μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, επέστρεψε στη Βομβάη και στο ICRC, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της χώρας.

Ως διευθύντρια του ICRC και πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου σε πειραματόζωα, η dr. Kamal Ranadive ήταν από τις επιστημονικές φωνές στην Ινδία που επισήμανε την σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της κληρονομικότητας και εντόπισε τους δεσμούς μεταξύ των καρκίνων και ορισμένων ιών.

Συνεχίζοντας αυτό το πρωτοποριακό έργο, η dr. Kamal Ranadive μελέτησε το Mycobacterium leprae, το βακτήριο που προκαλεί την λέπρα και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου. Το 1973, η δρ. Ranadive και 11 συνάδελφοί της ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Γυναικών Επιστημόνων (IWSA), για να υποστηρίξουν την γυναικεία παρουσία στον επιστημονικό χώρο.

Στη διάρκεια της καριέρας της, δημοσίευσε περισσότερες από 200 επιστημονικές ερευνητικές εργασίες για τον καρκίνο και τη λέπρα.

Το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο Πάνμα Μπουσάν, που είναι το τρίτο υψηλότερο βραβείο για την Ιατρική.

Δεν σταμάτησε να εργάζεται ούτε και μετά τη συνταξιοδότησή της, το 1989. Τότε, δούλεψε σε αγροτικές κοινότητες στη Μαχαράστρα, εκπαιδεύοντας τις γυναίκες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντας συγχρόνως εκπαίδευση στην υγεία και στη διατροφή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos