Εισαγγελική παρέμβαση για ιστοσελίδες που καλούν σε μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό

27 Νοεμβρίου 2021 00:31

Ιστοσελίδες και προφίλ του Διαδικτύου, οι διαχειριστές των οποίων καλούν σε μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό, στέλνει στον εισαγγελέα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η κίνηση των επικεφαλής της υπηρεσίας ήρθε μετά την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος ζήτησε το Σάββατο να ταυτοποιηθούν οι διαχειριστές ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που «προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία».

Αφορμή για την κινητοποίηση υπήρξε μεταξύ άλλων η δημοσιότητα που έλαβε ιστοσελίδα με τίτλο «Ελληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», που καλεί σε αυτό που ονομάζει «ανάκληση αντιπροσώπευσης». Οι διαχειριστές της αμφισβητούν ουσιαστικά τον ρόλο βουλευτών, κυβέρνησης, δικαστικών και εν κατακλείδι των απαγορεύσεων και κανονισμών για τον περιορισμό της πανδημίας. Δημοσιεύουν μάλιστα έναν ιδιότυπο τιμοκατάλογο, προτρέποντας τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να καταθέσουν αναφορές και μηνύσεις αξιώνοντας αποζημιώσεις πολλών χιλιάδων ή ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πατέρα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο οποίος με έγγραφο που έφερε την υπογραφή των «Ελλήνων Αυτοχθόνων Ιθαγενών» αξίωσε 2,7 εκατ. ευρώ από τη διευθύντρια δημοτικού επειδή ζήτησε self test από το παιδί του.

Από την έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πλην της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έχουν προκύψει στοιχεία που αξιολογούνται από τους αστυνομικούς ως επιβαρυντικά για τουλάχιστον ακόμα μια ιστοσελίδα και 7-8 προφίλ του Facebook, οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των οποίων φέρονται να υποπίπτουν σε αυτό που ονομάζεται «διέγερση σε ανυπακοή». Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διαβιβάστηκαν ήδη από χθες στην Εισαγγελία που, όπως αναμενόταν, ζήτησε από τη Δίωξη την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης με τη μορφή προκαταρκτικής εξέτασης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι σε εύλογο χρόνο οι ύποπτοι θα κληθούν σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι τέλεσης αδικήματος (πλημμελήματος) και μετά την αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού οι εισαγγελικές αρχές ενδέχεται να προχωρήσουν στην άσκηση διώξεων. Παρόμοια διαδικασία που οδήγησε στον σχηματισμό δικογραφιών εις βάρος 16-17 ιδιωτών είχε ακολουθήσει η Δίωξη και πέρυσι το φθινόπωρο με αφορμή την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία και το κάλεσμα μέσω Διαδικτύου για μη εφαρμογή του μέτρου.

kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos