Τμήμα ρωσικού πυραύλου θα πέσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες στη Γη

06 Ιανουαρίου 2022 12:39

Πόσο επικίνδυνη θεωρείται η πτώση - Τον Μάιο του 2021, η NASA κατακεραύνωσε την Κίνα για τα συντρίμμια από την εκτός ελέγχου πτώση πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό - Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου θεωρείται μικρότερο από τα κινεζικά συντρίμμια

«O κίνδυνος από την πτώση του πυραύλου είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί»...Τμήμα ρωσικού πυραύλου παρακολουθούν οι ειδικοί του διαστήματος, το οποίο, μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται να πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TAS, ο πύραυλος βαρέων μεταφορών Angara-A5 εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο του Πλεσέτσκ στη βορειοδυτική περιοχή Αρχανγκέλσκ της Ρωσίας τη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου. Κατά την εκτόξευση δοκιμάστηκε μια νέα ανώτερη βαθμίδα πυραύλου, γνωστή ως ενισχυτής Persei.

«Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, θα βρίσκεται στη Γη αλλά, πού ακριβώς, κανείς δεν μπορεί να πει αφού, μέσα σε αυτές τις ώρες, ο πύραυλος αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές περιστροφές γύρω από τον πλανήτη», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Διαστημικών Συντριμμιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Holger Krag, στο CNN. Όπως εξήγησε, η πλειοψηφία των διαστημικών συντριμμιών αυτοαναφλέγεται κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα, αλλά μεγαλύτερα κομμάτια, δυνητικά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές κατά την προσγείωσή τους σε κατοικημένες περιοχές.

Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου ταξίδευε με ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (4,7 μίλια ανά δευτερόλεπτο) και το γεωγραφικό πλάτος επανεισόδου του ήταν πιθανό να είναι μεταξύ 63 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού, δήλωσε ο ίδιος.

Πόσο επικίνδυνη είναι η πτώση;

Όπως εξήγησε ο ειδικός, «ο κίνδυνος από την πτώση του πυραύλου είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί», παρότι οι πιθανότητες είναι αρκετά μικρές. Τον Μάιο του 2021, η NASA κατακεραύνωσε την Κίνα για τα συντρίμμια από την εκτός ελέγχου πτώση πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό. Το τμήμα του ρωσικού πυραύλου θεωρείται μικρότερο από τα κινεζικά συντρίμμια, καθώς ζυγίζει περίπου 4 τόνους χωρίς καύσιμα, σε σύγκριση με περίπου 20 τόνους για τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B, δήλωσε ο Krag.

Ο εκτοξευτής Persei είχε μήκος περίπου 10 μέτρα (33 πόδια) σε σύγκριση με τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B μήκους 32 μέτρων (105 πόδια), δήλωσε ο Jonathan McDowell, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής - Harvard & Smithsonian. Ενώ ζύγιζε λιγότερο, μετέφερε περίπου 16 τόνους προωθητικού υλικού στο σκάφος, είπε.

«Η συνολική μάζα είναι περίπου η ίδια με την κινεζική βαθμίδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της είναι πιθανώς υγρό και θα καεί στην ατμόσφαιρα, οπότε ο κίνδυνος για το έδαφος είναι σημαντικά μικρότερος, νομίζω», δήλωσε ο McDowell και πρόσθεσε ότι, η ανεξέλεγκτη πτώση του ρωσικού πυραύλου στη Γη δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου. «Προοριζόταν να καταλήξει σε τροχιά, στην οποία θα παρέμενε για πολλές χιλιάδες χρόνια. Απέτυχες να επανεκκινήσει, σε αντίθεση με τον κινεζικό πύραυλο, ο οποίος αφέθηκε σκόπιμα σε χαμηλή τροχιά».

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos δήλωσε στο CNN ότι η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο δεν σχολίασε την κατάσταση. Μέχρι στιγμής, η βέλτιστη διεθνής πρακτική για τα διαστημικά συντρίμμια πυραύλων ή διαστημοπλοίων είναι η ελεγχόμενη επανείσοδος στην ατμόσφαιρα και η πτώση σε ακατοίκητες περιοχές, σύμφωνα με τον Krag ο οποίος προσθέτει ότι, κατά μέσο όρο, στη γήινη ατμόσφαιρα ετησίως εισέρχονται 100 – 200 τόνοι διαστημικών συντριμμιών. Η μοναδική φορά που αυτά προκάλεσαν τραυματισμό ανθρώπου, ήταν το 1997, στο Τέξας όταν, μία γυναίκα ονόματι Lottie Williams χτυπήθηκε από τα θραύσματα χωρίς, όμως, να απειληθεί η ζωή της.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos