300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Περίπου 5,3 δισ. κινητά τηλέφωνα θα πεταχτούν το 2022 -Ελάχιστα θα ανακυκλωθούν

15 Οκτωβρίου 2022 14:37
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Περίπου 5,3 δισ. κινητά τηλέφωνα θα πεταχτούν το 2022 -Ελάχιστα θα ανακυκλωθούν

test2

react2 2025

skandalis77

Εκτιμάται ότι περίπου 5,3 δισεκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων θα τεθούν εκτός λειτουργίας φέτος, θα πεταχτούν στα σκουπίδια και θα γίνουν ηλεκτρονικά απόβλητα, αλλά λίγες μόνο θα τύχουν ανακύκλωσης.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Φόρουμ Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (WEEE) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων (International E-waste Day) στις 14 Οκτωβρίου που έχει σλόγκαν «Ανακύκλωσε τα όλα, όσο μικρά κι αν είναι!». Αν όλα τα εκτός λειτουργίας κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως τοποθετούνταν το ένα πάνω στο άλλο, θα έφταναν σε ύψος τα 50.000 χιλιόμετρα περίπου, 120 φορές ψηλότερα από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ή το ένα όγδοο της απόστασης Γης-Σελήνης.

Παρόλο που σχεδόν όλες αυτές οι συσκευές περιέχουν πολύτιμες πρώτες ύλες (χρυσό, άργυρο, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα μέταλλα), η πλειονότητα τους εξαφανίζεται μέσα σε συρτάρια, ντουλάπες, αποθήκες και γκαράζ ή πετιέται αργά ή γρήγορα στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν συχνά σε χωματερές.

Περίπου 16 δισ. συσκευές εκτιμάται ότι είναι το παγκόσμιο απόθεμα κινητών τηλεφώνων
Το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα κινητών τηλεφώνων (σε χρήση και εκτός χρήσης) εκτιμάται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια συσκευές, με άλλα λόγια σε κάθε κάτοικο της Γης αναλογούν κατά προσέγγιση δύο κινητά. Περίπου το 30% του αποθέματος των κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιείται πια και τα περισσότερα από αυτά κάπου καταχωνιάζονται για καιρό, προτού τελικά καταλήξουν στα σκουπίδια ως απόβλητα.

Η δειγματοληπτική έρευνα σε 8.775 ευρωπαϊκά νοικοκυριά δείχνει ότι το μέσο νοικοκυριό διαθέτει 74 ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά προϊόντα (τηλέφωνα, υπολογιστές σταθερούς και φορητούς, ηλεκτρικά εργαλεία, συσκευές κουζίνας κ.α.). Από αυτά τα 74, τα 13 είναι κάπου αποθηκευμένα εκτός λειτουργίας (τα εννέα είναι εκτός χρήσης και τα τέσσερα είναι χαλασμένα).

Τα κυριότερα καταχωνιασμένα -και προοριζόμενα να γίνουν απόβλητα- προϊόντα είναι κατά σειρά (με βάση τον αριθμό των συσκευών):

 Μικρά καταναλωτικά ηλεκτρονικά και αξεσουάρ (ακουστικά, τηλεκοντρόλ κ.α.).
Μικρές οικιακές συσκευές (ρολόγια, ηλεκτρικά σίδερα κ.α.)
Μικρός εξοπλισμός πληροφορικής (εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, μόντεμ-ρούτερ, πληκτρολόγια, ποντίκια κ.α.)
Κινητά τηλέφωνα
Μικρός εξοπλισμός για το φαγητό (τοστιέρες, ψησταριές κλπ).
Αν η κατάταξη των συσκευών και μηχανημάτων γίνει με βάση όχι τον αριθμό τους αλλά το βάρος τους, τότε οι συσκευές που βρίσκονται στην πρώτη θέση των αποβλήτων, είναι με διαφορά οι «λευκές» συσκευές της κουζίνας (φούρνοι, ψυγεία, πλυντήρια κ.α.).

Όταν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ρωτιούνται γιατί αποθηκεύουν και δεν ανακυκλώνουν τις εκτός λειτουργίας συσκευές τους, τότε απαντούν: «επειδή μπορεί να τη χρησιμοποιήσω ξανά στο μέλλον» (46%), «σχεδιάζω να την πουλήσω ή να τη δωρίσω» (15%), «έχει συναισθηματική αξία για μένα» (13%), «μπορεί να αποκτήσει αξία στο μέλλον» (9%) και «δεν ξέρω πώς να την ξεφορτωθώ/ανακυκλώσω» (7%). Μια μειονότητα απαντά «επειδή περιέχει ευαίσθητα δεδομένα» (2%).

Ο Πασκάλ Λερουά, γενικός διευθυντής του Φόρουμ WEEE με έδρα τις Βρυξέλλες, του οργανισμού πίσω από τη Διεθνή Ημέρα Ηλεκτρικών/Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, τόνισε: «Φέτος εστιάσαμε στα μικρά αντικείμενα/απόβλητα, επειδή είναι πολύ εύκολο να συσσωρευθούν αχρησιμοποίητα και απαρατήρητα μέσα στα νοικοκυριά ή να πεταχτούν στον σκουπιδοτενεκέ. Οι άνθρωποι συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα πράγματα έχουν μεγάλη αξία και από κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν τεράστιους όγκους».

Το WEEE Φόρουμ εκτιμά ότι μόνο τα μικρά ηλεκτρικά/ ηλεκτρονικά είδη (κινητά, κάμερες, τοστιέρες, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κ.α.) που θα παραχθούν το 2022 παγκοσμίως, θα ζυγίζουν συνολικά 24,5 εκατομμύρια τόνους ή τέσσερις φορές το βάρος της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Ευρωπαίος επίτροπος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους τόνισε ότι «η συνεχιζόμενη αύξηση στην παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη ηλεκτρονικών συσκευών έχει τεράστιες περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις… Μόνο μέσω της καθιέρωσης μιας κυκλικής οικονομίας για τα ηλεκτρονικά, η ΕΕ θα συνεχίσει να ηγείται στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί επειγόντως το ταχέως επιδεινούμενο πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων».

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Κακά μαντάτα από το αφεντικό της Google: Καμία εταιρεία δεν θα γλιτώσει αν σκάσει η φούσκα της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Ανατριχιαστικό βίντεο: Κινεζικά ρομπότ «εργάτες» κάνουν παρέλαση -Μαζικές παραδόσεις σε βιομηχανικούς κολοσσούς
  • Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης «ξαναζωντανεύει» νεκρούς συγγενείς – Έντονες αντιδράσεις μετά την παρουσίαση της εταιρείας
  • Επτά επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα στο επόμενο έτος
  • Ανοίγει ο δρόμος για πρακτικούς κβαντικούς υπολογιστές; Το Πρίνστον δημιούργησε qubit με τριπλάσια διάρκεια
  • Η Meta καταργεί 600 θέσεις εργασίας στο τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Έλον Μασκ: Αφήνει ανοιχτό ενδε...
Αυτά είναι τα νέα ηλεκτρικά πο... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιανουάριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

logo2
Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Ξεσήκωσε τη σκηνή του The Voice η παριανή Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου (Βίντεο)

Πάρος: Ξεσήκωσε τη σκηνή του The Vo...

15 Νοεμβρίου 2025
Τα 10 καλύτερα νησιά του 2025 και η Πάρος στην κορυφή

Τα 10 καλύτερα νησιά του 2025 και η...

15 Νοεμβρίου 2025
Market In: Μέσω της Flora βάζει «πόδι» στη Μύκονο

Market In: Μέσω της Flora βάζει «πό...

15 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Σεμινάριο για τις Διαπραγματεύσεις και Πωλήσεις στην Πάρο

Σεμινάριο για τις Διαπραγματεύσεις...

20 Νοεμβρίου 2025
Προϋπολογισμός 2026: Ποιες ελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις έρχονται -Οι αλλαγές σε φόρους, μισθούς, συντάξεις (πίνακες)

Προϋπολογισμός 2026: Ποιες ελαφρύνσ...

20 Νοεμβρίου 2025
Αντίπαρος: Διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για την έλλειψη εκπαιδευτικών

Αντίπαρος: Διαμαρτυρία του Συλλόγου...

20 Νοεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ