Ανάλυση Bloomberg: Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης και πόσο δίκιο μπορεί να έχει ο Έλον Μασκ

02 Απριλίου 2023 15:55

Ο Έλον Μασκ δεν απέφυγε ποτέ να παραβιάσει τους κανόνες της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, υιοθετώντας ένα ήθος που έχει κρατήσει τους θαυμαστές, τους επενδυτές, τους κριτικούς και τις αγορές γοητευμένους, αν όχι απογοητευμένους.

Η αγορά από τον Μασκ του Twitter και η μετέπειτα απόδοση της εταιρείας απλώς ενίσχυσαν τη φήμη του ότι είναι ο «απατεώνας θεός», όπως τον ονομάζει το Bloomber για την τεχνολογία - γεγονός που οι τέως ιδιοκτήτες του Twitter δεν το έβλεπαν ευγενικά. «Όταν πρόκειται για την πληρωμή ενοικίου, είναι δύσκολο να προσαρμοστείς στο παιχνίδι του Μασκ», γράφει ο Stephen L. Carter, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αλλά όταν ακόμη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telsa έχει επιφυλάξεις για κάτι - σε αυτήν την περίπτωση, την τεχνητή νοημοσύνη - όλοι αρχίζουν να ακούν. Ο δισεκατομμυριούχος εντάχθηκε σε μια χορωδία ανήσυχων ηγετών του κλάδου που ζητούσαν να σταματήσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, φοβούμενος «κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».
Έχει δίκιο ο Μασκ; διερωτάται το Bloomberg στο newsletter του. «Αν ναι… παίζει ρόλο; Μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά, ειδικά στην περίπτωση του ChatGPT», προειδοποιεί η Parmy Olson. Το διεθνές πρακτορείο στην συνέχεια παραθέτει το tweet που έστειλε ο Έλον Μασκ το απόγευμα της Παρασκευής, όπου ισχυρίστηκε ότι «δανείστηκε» το σακάκι ενός φίλου του, του Πάπα Φραγκίσκου. Φαίνεται τρομερά οικείο, και για τους αδαείς, αληθινό.

{https://twitter.com/elonmusk/status/1641858340752875535?s=20}

Ωστόσο δείχνει το μπουφάν με το οποίο απεικονίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος προκαλώντας αντιδράσεις προτού γίνει σαφές ότι είναι δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης.

{https://twitter.com/skyferrori/status/1639647708154675200?s=20}

Η Deepfake Revolution μπορεί να φέρει μια αναβίωση μέσων: «Μερικοί άνθρωποι θα ισχυριστούν ότι μπορούν να πουν αμέσως εάν ένα ψηφιακό αντικείμενο - μια εικόνα, ένα κείμενο, ένα αρχείο ήχου ή βίντεο - έχει δημιουργηθεί από γενετική τεχνητή νοημοσύνη, και το κάνουν ήδη. Ωστόσο, δεν θα έδινα μεγάλη αξιοπιστία σε τέτοιους ισχυρισμούς, καθώς μπορεί να βασίζονται σε τεχνογνωσία που έχει τις ρίζες της στην προηγούμενη εμπειρία. Είναι επαναστατικοί καιροί και το ποιοτικό άλμα των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Midjourney ήταν τόσο τεράστιο που θα ήταν μυωπικό να μην περιμένουμε πλήρως ρεαλιστικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον», λέει σε ανάλυσή του ο Λεονίντ Μπερσίντσκι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το διαδικτυακό Fakery και το Digital Bank Runs είναι ένα τρομακτικό μείγμα: «Αν η ταχύτητα αποτελεί κίνδυνο, η παραπληροφόρηση είναι μια δυνητικά θανατηφόρα τοξίνη. Οι ψεύτικες εικόνες και τα βίντεο γίνονται όλο και πιο δύσκολο να διακριθούν από την πραγματικότητα», επισημαίνουν από την πλευρά τους Paul J. Davies και Parmy Olson.

Η τεχνητή νοημοσύνη επισημαίνει το Bloomberg στο newsletter του, θα μεταμορφώσει πολλά, όπως την παιδική ηλικία και η ανθρωπότητα δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. «Το μεγαλύτερο μειονέκτημα μπορεί απλώς να είναι ότι οι υπηρεσίες AI (Artificial Intelligence) λειτουργούν πολύ καλά και τα παιδιά δένονται πολύ μαζί τους, παραμελώντας τους φίλους και την οικογένεια. Μπορεί να είναι τόσο καλές μπέιμπι σίτερ που οι γονείς δεν θα τραβούν πάντα την πρίζα όταν πρέπει. Μπορεί, με λίγα λόγια, να είναι η εκδοχή της τηλεόρασης του 21ου αιώνα. Πώς θα είναι να μεγαλώνεις με τέτοιους συντρόφους; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Αλλά μια ολόκληρη γενιά πρόκειται να το μάθει», γράφει ο Τάιλερ Κόουεν.

Πόσο πολύτιμη μπορεί να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Όπως αναφέρει το Bloomberg παραθέτοντας κείμενο του Adrian Wooldridge, το ChatGPT δεν δεν είναι παρά μια τεράστια μηχανή ανακύκλωσης. Μπορεί να αναζητήσει τον συλλογικό μας ψηφιακό εγκέφαλο για προμαγειρεμένες ιδέες και προσυναρμολογημένα γεγονότα και στη συνέχεια να τα αναδείξει ως στήλες. Μπορεί να μιμηθεί όποιο στυλ του πείτε να μιμηθεί. Αλλά δεν μπορεί να προσφέρει το ανθρώπινο στοιχείο - ζωηρές παρατηρήσεις ή φρέσκες ιδέες ή άλματα φαντασίας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσουν οι αρθρογράφοι στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης είναι να γράφουν περισσότερες ανθρώπινες στήλες. Αυτός ο γενικός κανόνας - αποφύγετε την καταστροφή αυξάνοντας το ανθρώπινο στοιχείο σε αυτό που κάνετε - ισχύει για τις περισσότερες άλλες εργασίες έντασης γνώσης», αναφέρει.

Οικοδόμος ο δημιουργός των παραπληνητικών φωτογραφιών, πίσω από την εικόνα του Πάπα

Ο καλλιτέχνης τεχνητής νοημοσύνης που φέρεται να δημιούργησε τις φωτογραφίες του Πάπα που προκάλεσαν σάλο είναι ο Pablo Xavier, ένας 31χρονος εργάτης οικοδομών από την περιοχή του Σικάγο. Ο Pablo Xavier, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, δήλωσε ότι είχε καταναλώσει «μανιτάρια» όταν άρχισε να παίζει με το Midjourney, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές ψεύτικες εικόνες.

«Απλά μου ήρθε η ιδέα: Θα έπρεπε να κάνω τον Πάπα. Μετά ήρθε σαν νερό: "Ο Πάπας με φουσκωτό παλτό Balenciaga, Moncler, να περπατάει στους δρόμους της Ρώμης, του Παρισιού", τέτοια πράγματα», είπε ο Pablo Xavier. Ικανοποιημένος από τη δουλειά του, ο δημιουργός των φωτογραφιών υποστήριξε ότι μοιράστηκε τις «τέλειες» φωτογραφίες στην ομάδα AI Art Universe στο Facebook και στη συνέχεια στο Reddit. Αλλά η εικόνα απογειώθηκε πραγματικά μόλις βγήκε στο Twitter.

Ο Pablo Xavier υποστήριξε παραδέχτηκε ότι είναι σίγουρα τρομακτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι το υλικό ήταν αληθινό και δεν το αμφισβήτησαν. «Αισθάνομαι σκ… Είναι τρελό». Οι σχεδόν σουρεαλιστικές εικόνες ξεγέλασαν ακόμη και τη φανατική χρήστη του Twitter και σούπερ μοντέλο Chrissy Teigen, η οποία έγραψε στο Twitter το Σάββατο: «Νόμιζα ότι το puffer jacket του Πάπα ήταν αληθινό και δεν το σκέφτηκα καθόλου. με τίποτα δεν επιβιώνω από το μέλλον της τεχνολογίας».

Η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Finneas επέμεινε σε ένα Instagram Story την Κυριακή ότι «το puffer jacket του Πάπα είναι αληθινό αν το θέλεις».

Φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιστέκεται στη σύλληψη και τρέχει να ξεφύγει από την αστυνομία της Νέας Υόρκης, έκαναν επίσης το γύρο του Twitter την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πολιτικός αντιμετωπίζει πιθανή δίωξη.

AI-faked-Trump-arrest-

Οι παραποιημένες εικόνες έδειχναν έναν αγανακτισμένο Τραμπ στα χέρια αξιωματούχων, ενώ η σύζυγος Μελάνια και ο γιος Ντόναλντ Τζούνιορ διαμαρτύρονται για τη σύλληψη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos