Google: Πρόστιμο – μαμούθ από την ΕΕ και εντολή για πώληση του ad-tech τομέα

13 Ιουνίου 2023 16:58

Εκτός από ένα πρόστιμο – μαμούθ, με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να ζητήσουν από την εταιρεία να πουλήσει ένα μέρος της δραστηριότητας της στον τομέα της ψηφιακής διαφημιστικής (ad-tech).

Όπως αποκάλυψε στο Reuters, πηγή με άμεση γνώση του θέματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να εκδώσει επίσημη καταγγελία κατά της Google την Τετάρτη, εντείνοντας περαιτέρω τις υπερατλαντικές προσπάθειες που γίνονται ώστε να περιοριστεί η κυριαρχία του τεχνολογικού γίγαντα στις ψηφιακές διαφημίσεις.

Google: Αντίστροφη μέτρηση για πρόστιμο μαμούθ από την ΕΕ – Οι παραβιάσεις για τις διαφημίσεις

Το 2022, η Επιτροπή ξεκίνησε μια έρευνα για τη σαρωτική παρουσία της Google σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού για διαφημίσεις προβολής στο διαδίκτυο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη δεσπόζουσα θέση της.

Οι εντολές διάλυσης από την αρχή επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ είναι σπάνιες. Ωστόσο, η απογοήτευση έχει αυξηθεί μετά την αποτυχία της Google να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, είπε η πηγή.

Η Επιτροπή και η Google δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

 Κυρίαρχη στις διαφημίσεις
Η Google είναι η πλέον κυρίαρχη πλατφόρμα ψηφιακής διαφήμισης στον κόσμο με μερίδιο αγοράς 28% στα παγκόσμια έσοδα από διαφημίσεις, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Insider Intelligence.

Οι πωλήσεις διαφημίσεων του πρώτου τριμήνου στην Alphabet μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 54,55 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ξεπέρασαν αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Τα συνολικά έσοδα της μητρικής Google κατά τη διάρκεια της περιόδου ανήλθαν σε 69,79 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυριαρχία της Google στη διαδικτυακή διαφήμιση αμφισβητείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Οι καταγγελίες από ανταγωνιστές σχετικά με τις υποτιθέμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές της έχουν οδηγήσει σε αντιμονοπωλιακές έρευνες σε πολλές ηπείρους σχετικά με τις πρακτικές της.

Το τεράστιο πρόστιμο
Το Bloomberg έγραψε χθες ότι στο πλαίσιο της επίσημης καταγγελίας που αναμένεται την Τετάρτη, αναμένονται τεράστια νέα πρόστιμα. Η λεγόμενη κοινοποίηση αιτιάσεων, θα σηματοδοτήσει μια περαιτέρω κλιμάκωση στη μακροχρόνια αντιπαράθεση των δύο μερών που έχει ήδη οδηγήσει σε μια τριάδα κυρώσεων της ΕΕ συνολικού ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα νέα πρόστιμα θα στοχεύουν στον πυρήνα του επιχειρηματικού μοντέλου διαφήμισης της Alphabet, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, τα πρόστιμα για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας μπορούν να φτάσουν έως και το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων – αν και οι κυρώσεις σπάνια φτάνουν σε αυτό το επίπεδο και οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους πριν και μετά την επιβολή προστίμου.

ot.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos