Το ποδήλατο χωρίς αλυσίδα αλλάζει τα δεδομένα -Πώς λειτουργεί

07 Σεπτεμβρίου 2023 11:47

Driven Orbit Drive ονομάζεται το νέο κιβώτιο-κινητήρας για ηλεκτρικά ποδήλατα, το οποίο έχει κλέψει τις εντυπώσεις και φέρνει νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Με τα δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ του ενσωματωμένα σε ένα σύστημα πλανητικών γραναζιών στη μεσαία τριβή, ο κινητήρας-κιβώτιο που παρουσίασε η Driven φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην υποβοήθηση του ποδηλάτη και όχι μόνο.

Με βάρος που φτάνει κοντά στα 4,6 κιλά το Orbit Drive μπορεί να υποβοηθήσει τον ποδηλάτη προσφέροντας επιπλέον 90 Nm ροπής. Η μετάδοση της ισχύος στον πίσω τροχό φτάνει ως εκεί με άξονα και αυτό, σε συνδυασμό με τον τρόπο που λειτουργεί ο κινητήρας κιβώτιο αυξάνει σημαντικά την αποδοτικότητα του συνόλου αλλά και την αυτονομία.

Παράλληλα, η ύπαρξη άξονα αντί αλυσίδας, για την μετάδοση της ροπής στον πίσω τροχό, μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις για συντήρηση. Η Driven αναφέρει ότι το σύστημα χρειάζεται να λιπαίνεται μόλις μία φορά κάθε 16.000 χιλιόμετρα, ενώ ο άξονας δεν χρειάζεται αντικατάσταση όπως η αλυσίδα και αυτό μειώνει σημαντικά και το κόστος.

Για εκείνους που δεν θέλουν άξονα η Driven δίνει τη δυνατότητα για το νέο ηλεκτρικό μοτέρ-κιβώτιο να συνεργάζεται με την παραδοσιακή αλυσίδα ή με ιμάντα.

Η έμπνευση για τη δημιουργία του συστήματος από της ανθρώπους της Driven προήρθε από τον κόσμο των τεσσάρων τροχών και συγκεκριμένα από τα κιβώτια που φέρουν τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία μπορούν να συνδυάσουν την ισχύ του ηλεκτρικού και του συμβατικού μοτέρ.

Από αυτά τα κιβώτια προέκυψε και η δυνατότητα ανάκτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την επιβράδυνση για την πρόταση της Driven, η οποία αυξάνει έτσι ακόμη περισσότερο την προσφερόμενη αυτονομία.

Το σύστημα της Driven, το οποίο μπορεί να αλλάξει ταχύτητες αυτόματα ή χειροκίνητα, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέλιξης. Ωστόσο λόγω της σχετικής απλότητάς του υπολογίζεται ότι θα κοστίζει μεταξύ 750 και 1.400 ευρώ όταν μπει στη μαζική παραγωγή, ενώ έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

carandmotor.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos