Μεγάλες αλλαγές στα Google Maps -Έρχεται η νέα λειτουργία που όλοι ζητούν

17 Δεκεμβρίου 2023 14:22

Μετά από πιέσεις, ο τεχνολογικός κολοσσός θα προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή που θα ενισχύει το απόρρητο των χρηστών.

Σημαντικές αλλαγές υλοποιεί η Google στους Χάρτες της προκειμένου να θωρακίσει την ιδιωτική ζωή των χρηστών της.

Όπως αναφέρει το Business Insider, τα δεδομένα από τη λειτουργία "Timeline" στα Google Maps, η οποία ελέγχεται από τη ρύθμιση «Ιστορικό Τοποθεσίας» (Location History) και κρατά ένα είδους αρχείο των διαδρομών και των ταξιδιών που έχουν κάνει οι χρήστες, σύντομα θα αποθηκεύονται απευθείας στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών αντί για τη Google.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν θα έχει πρόσβαση στο ιστορικό των τοποθεσιών του χρήστη. Και επομένως, πρόσβαση στο ιστορικό δεν θα έχουν ούτε οι οι αρχές εφαρμογής του νόμου (βλ. αστυνομία) οι οποίες συχνά ζητούσαν δεδομένα από τη Google -για παράδειγμα προκειμένου να εντοπίστούν οι πολίτες που έτυχε να βρίσκονται κοντά σε ένα σημείο όπου τελέστηκε κάποιο έγκλημα. 

Τον περασμένο Μάιο 42 Δημοκρατικοί από τη Βουλή και τη Γερουσία των ΗΠΑ υπέγραψαν μια επιστολή με αποδέκτη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, καλώντας την εταιρεία να σταματήσει να συλλέγει και να διατηρεί πληροφορίες τοποθεσίας χρηστών.

«Η τρέχουσα πρακτική της Google να συλλέγει και να διατηρεί εκτεταμένα αρχεία δεδομένων τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων θα της επιτρέψει να γίνει εργαλείο για ακροδεξιούς εξτρεμιστές που θέλουν να τιμωρήσουν τα άτομα που αναζητούν φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας», ανέφερε η επιστολή.

Τον περασμένο Ιούλιο, αυτές οι πιέσεις ανάγκασαν τη Google να ανακοινώσει ότι θα διαγράψει τα δεδομένα του ιστορικού τοποθεσίας των χρηστών που επισκέπτονταν κλινικές αμβλώσεων, κέντρα θεραπείας ναρκωτικών, καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας, κέντρα απώλειας βάρους και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες που σχετίζονται με την υγεία. Η εταιρεία επισήμανε ότι εάν τα συστήματά της εντόπιζαν ότι ένας χρήστης είχε επισκεφτεί μία από αυτές τις ευαίσθητες τοποθεσίες, θα διέγραφε την καταχώριση από το ιστορικό τοποθεσίας αυτού του χρήστη "λίγο μετά την επίσκεψή τους".

Όπως προσθέτει το Business Insider, η ενημέρωση της Google αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας της εταιρείας να ενισχύσει το απόρρητο των χρηστών και να δώσει στα άτομα περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα τους, παρέχοντας τους άλλα εργαλεία όπως η αυτόματη διαγραφή και η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.

Σημειώνεται ότι στους Χάρτες της Google, by default, το «Ιστορικό Τοποθεσίας» (Location History) είναι απενεργοποιημένο. Για να ενεργοποιηθεί πατάτε στο εικονίδιό σας στο δεξί πάνω άκρο της αρχικής σελίδας, και στη συνέχεια τα «Δεδομένα σας στους Χάρτες», όπου μπορείτε να προβείτε στις σχετικές ρυθμίσεις στο «Ιστορικό Τοποθεσίας»

carandmotor.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos