Energybot: Εργαλείο ΑΙ βοηθάει στην επιλογή τιμολογίου ρεύματος

16 Ιανουαρίου 2024 12:17

Το εργαλείο που εκπαιδεύεται από τη διεπαφή του με τους ανθρώπους, μπορεί να εξετάσει τις τιμές των παρόχων ανά τιμολόγιο και να λάβει υπόψη τις τιμές χονδρικής για το επόμενο διάστημα

Πόσες φορές ευχηθήκατε, από την ώρα που εφαρμόστηκε ο νέος τρόπος τιμολόγησης του ρεύματος, να υπήρχε κάποιος... φωτεινός παντογνώστης ο οποίος να μπορεί να σας πει με σιγουριά ποιο χρώμα τιμολογίου και ποιος πάροχος σας συμφέρει καλύτερα; Αυτή την ευχή έρχεται να κάνει πραγματικότητα το energybot, ένα chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο έκανε ντεμπούτο την περασμένη εβδομάδα και έχει σκοπό να προτείνει, σε όποιον το ρωτήσει, το τιμολόγιο που πρέπει να επιλέξει για να βγει κερδισμένος.

Ο τρόπος λειτουργίας του energybot (το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν στον ιστότοπο energybot.gr) είναι πολύ απλός. Όπως με το ChatGPT, ο χρήστης δίνει στον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης τα δεδομένα του νοικοκυριού, δηλαδή πόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτό, ποια είναι η μέση κατανάλωση, πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι- ό,τι κρίνει πιο συμφέρον. Εναλλακτικά, μπορεί να "ανεβάσει" (από τη σχετική επιλογή που είναι διαθέσιμη) έναν πρόσφατο λογαριασμό και το πρόγραμμα ΑΙ κάνει τη δουλειά μόνο του: Διαβάζει την κατανάλωση και το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται, όπως και τον πάροχο και εξάγει συμπεράσματα, για να κάνει τις προτάσεις του. Ο χρήστης μπορεί να κάνει και τα δύο.
energybot1

Το EnergyBot.gr, το οποίο είναι ένα knowledgeBot, που εκπαιδεύεται από τη διεπαφή του με τους ανθρώπους, μπορεί να εξετάσει τις τιμές των παρόχων ανά τιμολόγιο και να λάβει υπόψη τις τιμές χονδρικής για το επόμενο διάστημα. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, μπορεί να υπολογίσει τη μηνιαία κατανάλωση για το προτεινόμενο τιμολόγιο, και να επιστρέψει τα τρία οικονομικότερα προγράμματα απο τους παρόχους ηλεκτρισμού, βάσει των τιμών που αναγράφονται στην ιστοσελίδα της “Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων ενέργειας και Υδάτων” (https://invoices.rae.gr/oikiako/).

"Γιατί κάποιος να υπολογίζει μόνος του τις φόρμουλες κατανάλωσης και να κάνει συγκρίσεις στους παρόχους, όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει;", λέει στο protothema.gr ο δημιουργός του energybot, Ισίδωρος Παγώνας, ο οποίος μόλις στα 24 του χρόνια έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό: Αριστούχος του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, μετά το μεταπτυχιακό του, ήταν επικεφαλής data scientist της ΑΙ πλατφόρμας τεχνολογίας για τράπεζες, AbelTech και, εδώ και λίγο καιρό, δημιουργός και ιδιοκτήτης της εταιρείας Pandorabot η οποία δημιουργεί ΑΙ bots για επιχειρήσεις. Ήδη, έχει δημιουργήσει τα KnowledgeBot, SalesBot και ServiceBot, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και προσφέρουν προηγμένες τεχνολογικές λύσεις οι οποίες παλιότερα ήταν προσβάσιμες μόνο σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
energybot2

Σε ό,τι αφορα΄το energybot, ο κ. Παγώνας εξηγεί ότι «τον Δεκέμβριο, που είχα έρθει στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι όλος ο κόσμος αισθανόταν μπερδεμένος από την πολυπλοκότητα των τιμολογίων ενέργειας. Σκέφτηκα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να λανσαριστεί μια εφαρμογή με Τεχνητή Νοημοσύνη, σχεδιασμένη για να καθιστά τα πράγματα πιο απλά και, σαν ένας έξυπνος βοηθός να προτείνει το ιδανικό ενεργειακό πακέτο που ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες του κάθε χρήστη. Και νομίζω ότι θα έχει διπλά οφέλη: Από τη μία θα βοηθηθεί ο κόσμος να επιλέξει τιμολόγιο και από την άλλη θα έρθουν οι Έλληνες πιο κοντά στην τεχνολογία αυτή, θα την βάλουν στην καθημερινότητά τους».

Ο κ. Παγώνας λέει ότι στο άμεσο μέλλον, «το Energy Bot θα χρησιμοποιεί επίσης AI και δεδομένα από την Πλατφόρμα Διαφάνειας ENTSO-E (TP) για να προβλέψει τις τιμές ενέργειας και να τις λάβει υπόψη στην επιλογή του καλύτερου τιμολογίου. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν πληροφορίες για την παραγωγή, την κατανάλωση και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή αγορά. Με την ανάλυση αυτών των δεδομένων μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, το EnergyBot είναι σε θέση να προβλέπει τις μελλοντικές τιμές ενέργειας, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους καταναλωτές για την επιλογή του πιο συμφέροντος τιμολογίου».

Επόμενο βήμα για το energybot, είναι να μπορεί να εξυπηρετήσει και επαγγελματικά τιμολόγια.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos