Κίνα: Εντείνει τον ανταγωνισμό για τους ημιαγωγούς – «Ρίχνει» κεφάλαια ύψους 47,5 δισ. δολαρίων

27 Μαϊος 2024 13:40

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς στον οποίο θα επικεντρωθεί είναι ο εξοπλισμός για την κατασκευή ημιαγωγών.

Στη δημιουργία του τρίτου προγραμματισμένου επενδυτικού ταμείου για την ενίσχυση του κλάδου ημιαγωγών προχώρησε η Κίνα, όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το fund θα έχει την κρατική στήριξη και θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 344 δισ. γιουάν (47,5 δισ. δολαρίων), σύμφωνα με την κατάθεση σε ένα κυβερνητικό μητρώο εταιρειών.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει την ανάγκη η Κίνα να επιτύχει την αυτάρκειά της στους ημιαγωγούς. Η ανάγκη αυτή καθέστη πιο επιτακτική, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν μια σειρά μέτρων ελέγχου στις εξαγωγές τα τελευταία δύο χρόνια, με την Ουάσιγκτον να επικαλείται φόβους ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα προηγμένης τεχνολογίας τσιπ για να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

Η τρίτη φάση του China Integrated Circuit Industry Investment Fund ξεκίνησε επίσημα στις 24 Μαΐου και καταχωρήθηκε στο πλαίσιο της Δημοτικής Διοίκησης Ρύθμισης της Αγοράς του Πεκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Δημοσιότητας Πληροφοριών Πιστώσεων Επιχειρήσεων, έναν κυβερνητικό οργανισμό πιστωτικών πληροφοριών.

Η τρίτη φάση θα είναι το μεγαλύτερο από τα τρία ταμεία που εγκαινίασε το China Integrated Circuit Industry Investment Fund, γνωστό ως «Big Fund».

Πλήθος επενδυτών
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 17% και καταβεβλημένο κεφάλαιο 60 δις. γιουάν, σύμφωνα με την Tianyancha, μια κινεζική εταιρεία βάσης δεδομένων εταιρικών πληροφοριών. Η China Development Bank Capital είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 10,5%.

Δεκαεπτά άλλες οντότητες αναφέρονται ως επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πέντε μεγάλων κινεζικών τραπεζών: Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank (, Agricultural Bank of China, Bank of China και Bank of Communications, με την καθεμία να συνεισφέρει περίπου 6% του συνολικού κεφαλαίου.

Η πρώτη φάση του ταμείου ιδρύθηκε το 2014 με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 138,7 δισ. γιουάν και η δεύτερη φάση ακολούθησε το 2019 με 204 δισ. γιουάν.

Το Big Fund έχει παράσχει χρηματοδότηση στα δύο μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ημιαγωγών της Κίνας, των Semiconductor Manufacturing International Corporation, και Hua Hong Semiconductor, καθώς και στη Yangtze Memory Technologies, μιας κατασκευάστριας μνήμης flash και σε μια σειρά μικρότερων εταιρειών και funds.

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς στον οποίο θα επικεντρωθεί η τρίτη φάση του ταμείου είναι ο εξοπλισμός για την κατασκευή τσιπ, όπως είχε αναφέρει το Reuters τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, το Big Fund εξετάζει το ενδεχόμενο να προσλάβει τουλάχιστον δύο ιδρύματα για να επενδύσουν τα κεφάλαια της τρίτης φάσης.

economistas.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos