ΜΜΕ μηνύουν το ChatGPT – Γιατί φοβούνται τόσο τα chatbots;

25 Ιουνίου 2024 15:24

Υπό την απειλή μιας μήνυσης, η εταιρεία OpenAI έρχεται ξανά στο επίκεντρο καθώς μεγάλες δανικές εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούν αποζημιώσεις από αυτήν, λόγω χρήσης του περιεχομένου τους

"Θέλουμε αποζημίωση για τη δουλειά μας, την οποία χρησιμοποίησαν για να εκπαιδεύσουν το μοντέλο τους", λέει η Karen Rønde, διευθύνουσα σύμβουλος του Συλλογικού Οργανισμού Διαχείρισης Εκδόσεων Τύπου της Δανίας (DPCMO), ο οποίος εκπροσωπεί το 99% των δανικών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα DR και του TV 2. Η Rønde λέει ότι η DPCMO σχεδιάζει να υποβάλει μήνυση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός του επόμενου έτους.
Τα δανικά μέσα ενημέρωσης απηύθυναν πρόσφατα την παραπάνω αυστηρή προειδοποίηση στην OpenAI, απειλώντας την με νομικές ενέργειες για τη χρήση του περιεχομένου τους χωρίς την κατάλληλη αποζημίωση ή συμφωνίες αδειοδότησης. Αυτή η τολμηρή κίνηση αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των οργανισμών μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως των γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT, στο μέλλον της δημοσιογραφίας και της δημιουργίας περιεχομένου.

Η διαμάχη και ο φόβος της περιθωριοποίησης

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι τα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του ευρέως χρησιμοποιούμενου ChatGPT, χρησιμοποιούν ιδιοκτησιακό περιεχόμενο από δανέζικα μέσα ενημέρωσης χωρίς άδεια. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά όμως μόνο τη Δανία, καθώς οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως παλεύουν με την εξελισσόμενη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης και το πως αυτή θα περάσει την πνευματική ιδιοκτησία. Ωστόσο, η προσέγγιση των δανέζικων μέσων ενημέρωσης υπογραμμίζει μια σημαντική ανησυχία: την περιθωριοποίηση των μικρότερων κρατών στο ψηφιακό τοπίο.
openai-mk

Αυτός είναι και ένας τους κινητήριους φόβους πίσω από τη στάση των δανέζικων μέσων ενημέρωσης. Αυτή η πιθανή περιθωριοποίηση, δηλαδή, των μικρότερων χωρών, καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως τα chatbots, γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Υπάρχει, πιο συγκεκριμένα, η ανησυχία ότι οι φωνές και το περιεχόμενο των μικρότερων εθνών θα μπορούσαν να πνιγούν από τον τεράστιο όγκο περιεχομένου από μεγαλύτερες χώρες. Αυτή η περιθωριοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στις πληροφορίες που «καταναλώνονται» παγκοσμίως. Η προτεινόμενη ομαδική συμφωνία λοιπόν, έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης στη Δανία θα αποζημιώνονται επαρκώς για τη χρήση του περιεχομένου τους, καθιερώνοντας σύμφωνα με τους ίδιους, ένα πλαίσιο που θα μπορούν κι άλλες μικρές χώρες για να προστατεύσουν τις βιομηχανίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης τους.

Οι ευρύτερες επιπτώσεις

Η διαμάχη μεταξύ των δανικών μέσων ενημέρωσης και της OpenAI, δεν είναι τόσο μικρή όσο φανταζόμαστε, καθώς είναι εφαλτήριο ενός ευρύτερου, παγκόσμιου ζητήματος. Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να εξελίσσονται και να ενσωματώνονται σε διάφορες πτυχές της ζωής, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η δίκαιη αποζημίωση. Αυτό είναι λοιπόν κάτι που συμμερίζονται και άλλοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο:
Open AI Is In SERIOUS Trouble (Open AI Lawsuit Details)

1. Αυστραλιανή ραδιοτηλεοπτική εταιρεία (ABC)
Η Αυστραλιανή Ραδιοφωνική Εταιρεία έχει εκφράσει έντονα την ανάγκη για κατάλληλη αδειοδότηση και αποζημίωση για τη χρήση του περιεχομένου της από μοντέλα ΤΝ (τεχνητή νοημοσύνη). Η ABC έχει ζητήσει διαφανείς συμφωνίες που να διασφαλίζουν ότι οι προγραμματιστές AI δεν εκμεταλλεύονται ιδιοκτησιακό περιεχόμενο χωρίς δίκαιη αποζημίωση.

2. Συμμαχία των μέσων ενημέρωσης ειδήσεων (ΗΠΑ)

Η News Media Alliance, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 2.000 εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ταχθεί υπέρ ισχυρότερης προστασίας και δίκαιης αποζημίωσης από τις εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της OpenAI. Τονίζουν τη σημασία της προστασίας του δημοσιογραφικού περιεχομένου και της διασφάλισης ότι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αποζημιώνονται επαρκώς για τη χρήση του υλικού τους από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

3. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών (EPC)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών, κορυφαία φωνή των εκδοτών μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, έχει πιέσει για ρυθμιστικά πλαίσια που απαιτούν από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να συνάπτουν συμφωνίες αδειοδότησης για τη χρήση του περιεχομένου τους. Υποστηρίζουν ότι χωρίς τέτοια πλαίσια, οι εταιρείες ΤΝ θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική βιωσιμότητα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.
Μηνύσεις περί ΑΙ και άλλες ιστορίες! (SpirosK's AI News.11 / Copyright, OpenAI, FraudGPT, κτλ)

4. Καναδικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης
Μεγάλες καναδικές εταιρείες μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Postmedia Network και Torstar Corporation, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους με τους προγραμματιστές ΤΝ. Τονίζουν τη σημασία της προστασίας του καναδικού περιεχομένου και της διασφάλισης ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να ευδοκιμήσουν στην ψηφιακή εποχή.

5. Ένωση μέσων ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου (NMA)
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ένωση Μέσων Ενημέρωσης Ειδήσεων έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία. Υποστηρίζουν πολιτικές που διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες ΤΝ σέβονται τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων και αποζημιώνουν δίκαια τα μέσα ενημέρωσης για τη χρήση του περιεχομένου τους. Η NMA έχει επίσης συμμετάσχει σε συζητήσεις με εταιρείες τεχνολογίας για τη θέσπιση πρακτικών δίκαιης χρήσης.

6. Agence France-Presse (AFP)
Το AFP έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στην αναζήτηση συμφωνιών με προγραμματιστές AI για την προστασία του περιεχομένου του. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων έχει διαπραγματευτεί συμφωνίες αδειοδότησης για να διασφαλίσει ότι τα δελτία ειδήσεων, οι εικόνες και τα βίντεό του δεν χρησιμοποιούνται χωρίς την κατάλληλη άδεια και αποζημίωση.
AI_ON_MOBILES_2

7. Ένωση εκδοτών και συντακτών εφημερίδων της Ιαπωνίας (NSK)
Στην Ιαπωνία, η NSK ζήτησε σαφέστερες κατευθυντήριες γραμμές και δίκαιη αποζημίωση για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Τονίζουν την ανάγκη για συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ των προγραμματιστών ΤΝ και των εταιρειών μέσων ενημέρωσης για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

8. Reuters
Το Reuters, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, έχει εμπλακεί σε συζητήσεις με προγραμματιστές ΤΝ σχετικά με την ηθική χρήση του περιεχομένου του. Το Reuters τάσσεται υπέρ των διαφανών συμφωνιών και της δίκαιης αποζημίωσης για την αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης των ειδησεογραφικών αναφορών και των δεδομένων του.
Τα προαναφερθέντα παραδείγματα απλώς μας αποδεικνύουν ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου, παγκόσμιου διαλόγου. Όπως η Δανία λοιπόν, έτσι και άλλες χώρες φαίνεται να ξεκινούν δειλά, δειλά να παίρνουν μέρος στην προσπάθεια να συνάψουν δίκαιες και διαφανείς συμφωνίες με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, για να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενό τους χρησιμοποιείται δεοντολογικά και ότι αποζημιώνονται επαρκώς. Από ότι φαίνεται δηλαδή, η Δανία έκανε μόνο την αρχή.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos