ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

02 Απριλίου 2015 01:55

Με έκπληξη και απορία ακούμε τις τελευταίες εβδομάδες τις προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δια στόματος της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, κας Ν. Βαλαβάνη, σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στα αποκαλούμενα και ως "πλούσια" και "τουριστικά" νησιά των Κυκλάδων.


Μια τέτοια συζήτηση και προοπτική δυστυχώς δείχνει ότι η κυβέρνηση «αγνοεί» το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας, "Πλούσιο" πρέπει να θεωρείται ένα νησί που διασφαλίζει για τους κατοίκους του "πλούτο" και επάρκεια στις κοινωνικές δομές και παροχές του, που είναι στελεχωμένο στους τομείς της υγείας και της παιδείας και όχι αυτό που τους τουριστικούς μήνες ελάχιστα αφεντικά συγκεντρώνουν τον πλούτο που παράγεται από την τουριστική κίνηση δίνοντας μισθούς πείνας στους εργαζομένους τους.

Οι εκπαιδευτικοί που διαμένουν σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σύρος, η Πάρος η Σαντορίνη και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, ήδη αμείβονται με περικομμένους και πενιχρούς μισθούς και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες με την ήδη αυξημένη ακρίβεια που παρατηρείται στα νησιά, σε τιμές ενοικίων, ειδών πρώτης ανάγκης, σε λειτουργικά έξοδα (βενζίνη, ρεύμα, νερό), αλλά και τις τιμές των εισιτηρίων κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους.
Πέρα από όλα αυτά όμως οι συνθήκες διαβίωσης στα συγκεκριμένα νησιά και οι κοινωνικές παροχές στους τομείς της υγείας και της παιδείας παρουσιάζουν για πολλά χρόνια τώρα σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εγκαταστάσεις και υποδομές, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ζήτημα όχι απλά αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά επιβίωσης για το σύνολο των κατοίκων των νησιών. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι ένας νησιώτης για κάθε πρόβλημα υγείας πρέπει να μετακινηθεί στον Πειραιά με δυσβάστακτο οικονομικό κόστος, αφού το μόνο νοσοκομείο των Κυκλάδων, αυτό στη Σύρο έχει τεράστιες ελλείψεις και υπολειτουργεί.

Εξάλλου ο μειωμένος ΦΠΑ που υπάρχει χρόνια τώρα στα συγκεκριμένα νησιά αντισταθμίζει τα έξοδα μεταφοράς προϊόντων από και προς την ηπειρωτική χώρα και η δομή αυτών των τοπικών κοινωνιών βρίσκεται πάντα σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από αυτές.

Ως εκ τούτου δηλώνουμε ότι κάθε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας θα μας βρει απέναντι, ενωμένους σε πλήρη σύμπνοια με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Παπαμιχαήλ Π.

Παπαδημητρίου Δ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos