Συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Αθήνα

29 Οκτωβρίου 2015 13:43

Μία ιδιαίτερα σημαντική συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, της οποίας μέλος είναι και ο Δήμαρχος Σίφνου, πραγματοποιήθηκε τον
Οκτώβριο στην Αθήνα. Σε αυτή συμμετείχαν τόσο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος όσο και βουλευτές της Δωδεκανήσου αλλά και o Δήμαρχος Μήλου κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης ως μέλος της ΚΕΔΕ. Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν το προσφυγικό, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 5 νησιά της Περιφέρειάς μας, καθώς και το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων (αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, ολοκλήρωση κατασκευής ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ κα).

Σε σχέση με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά της Περιφέρειάς μας, απόφαση που πλήττει στο μέγιστο βαθμό τη νησιωτικότητα, αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουν από κοινού η Περιφέρεια και οι Δήμοι των 5 νησιών σε όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να μπορέσουν να ανατρέψουν την υπάρχουσα πλέον γι' αυτά κατάσταση. Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί προσφυγή στο
συμβούλιο της Επικρατείας, η ολομέλεια του οποίου υπολογίζεται να εξετάσει το μείζον αυτό θέμα στις αρχές Μαρτίου. Το ζήτημα αφορά άμεσα και στο νησί μας, καθώς το απαράδεκτο αυτό μέτρο, από την 1η Ιουνίου 2016, θα εφαρμοστεί και στη Σίφνο, όπως και στα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Επομένως, υπάρχει η ελπίδα, αν το ΣΤΕ εκδώσει θετική απόφαση, να αποτραπεί τελικά η
εφαρμογή του.

 

Τα άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να προσφύγουμε μιας και δεν υπάρχει άμεσα έννομο συμφέρον, έτσι αποφασίστηκε να εκδώσει η ΠΕΔ απόφαση στήριξης στις ενέργειες που πραγματοποιούν αυτά τα 5 νησιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Σε σχέση με το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά από πρόταση του Δημάρχου Σίφνου Ανδρέα Μπαμπούνη, αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλούν έγγραφα στο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών με τα οποία η ΠΕΔ:

α) Να δηλώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο εξέδωσε τον Ιούνιο του 2015 το Υπουργείο, ως προσωρινή λύση για το κλείσιμο των ενεργών ΧΑΔΑ, είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο.

Αυτό γιατί π.χ. στην περίπτωση της Σίφνου, για την οποία επιλέχθηκε ως προσωρινή λύση η μεταφορά των απορριμμάτων στη Σέριφο, υπάρχουν πολύ σοβαρά άλυτα πρακτικά προβλήματα που συνοδεύονται με τεράστια κόστη (ειδικό πλοίο για τη μεταφορά των απορριμμάτων από το ένα νησί στο άλλο, ειδικό όχημα για τη μεταφόρτωσή τους, δημιουργία προσωρινού χώρου στη Σίφνο για την εναπόθεση των απορριμμάτων κα).

β) Να δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να πληρωθούν από τους ίδιους τους νησιωτικούς Δήμους στους οποίους υπάρχουν ενεργοί ΧΑΔΑ, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Αυτό προτάθηκε γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων οι Δήμοι μας δεν είναι υπαίτιοι γι' αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Η ευθύνη βαρύνει διαχρονικά το κεντρικό κράτος που δεν έδωσε την απαραίτητη λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ψήφισμα στήριξης στα νησιά μας σε σχέση με αυτό το θέμα, είχε εκδώσει και η ΚΕΔΕ κατά τη γενική συνέλευση του Μαΐου στη Χαλκιδική.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos