Φιλοξενία μαθητών από το μειονοτικό σχολείο της Κύμης Ροδόπης

18 Ιουνίου 2016 16:39

Από τη Δευτέρα 16 Μαΐου έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 φιλοξενήθηκε στη Σίφνο, με πρωτοβουλία του Δήμου Σίφνου, ομάδα 17 ατόμων, κατοίκων της Ροδόπης που αποτελούνταν από 12 παιδιά, μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του Μειονοτικού Σχολείου Κύμης Ροδόπης και πέντε ενήλικες, δύο κατοίκους της Κύμης, δύο εκπαιδευτικούς των παιδιών και τη Σχολική τους Σύμβουλο.


Η φιλοξενία της ομάδας αυτής εντάσσεται σε ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπόνησε η Σχολική Σύμβουλος της 5ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ροδόπης κα Γεωργία Σουμαρά σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 4ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κα Μαρία Τσαλικίδου και που έχει ως κύριο άξονά του το «αξιοβίωτο της κοινότητας» και την αντίληψη ότι το σχολείο, μέσω των δράσεών του μπορεί να αποτελέσει μοχλό αξιοβίωτης ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας με όργανα την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπήρξε συνύπαρξη για πέντε ημέρες και συνεργασία μεταξύ των Σχολείων Σίφνου και Κύμης, ανάπτυξη κοινών δράσεων, που περιλάμβαναν παιχνίδια γνωριμίας, ομαδικές και βιωματικές δραστηριότητες για τη γνωριμία και το δέσιμο των δύο ομάδων, των φιλοξενούμενων και των φιλοξενούντων, αθλητικές δραστηριότητες, ζαχαροπλαστική, κατασκευές, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, προετοιμασία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για τη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο και άλλα. Οι μαθητές της Κύμης παρουσίασαν σχέδια εργασίας που προετοίμαζαν πριν από την επίσκεψή τους και συμμετείχαν σε δρώμενα που προετοιμάστηκαν από τους μαθητές της Σίφνου, όπως ο παραδοσιακός σιφναίικος γάμος.
Επίσης, κατά τις απογευματινές ώρες, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Μυκηναϊκή Ακρόπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Ανδρέα, να επισκεφτούν παραδοσιακό αγγειοπλαστείο στον οικισμό του Αρτεμώνα, να συμμετάσχουν σε εικαστικές δραστηριότητες, να παρακολουθήσουν εκδήλωση με τοπική μουσική και χορούς. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε κοινή επιμόρφωση εκπαιδευτικών Κύμης και Σίφνου, με θέμα «Οργάνωση και λειτουργία Ομάδων-Εργασία σε ομάδες-Μέθοδος Project», με επιμορφώτριες τις Σχολικές Συμβούλους κα Γεωργία Σουμαρά και κα Μαρία Τσαλικίδου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος και ιδιαίτερα:
-τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου κ. Κωνσταντίνο Σούλη που συνέλαβε την ιδέα και εργάστηκε συστηματικά για την υλοποίησή της,
-το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου για την ομόφωνη απόφασή του,
-τις Σχολικές συμβούλους κα Γεωργία Σουμαρά και κα Μαρία Τσαλικίδου,
-το Διευθυντή του Μειονοτικού Σχολείου της Κύμης Ροδόπης κ. Ραήφ Ρεσήτ και το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου κ. Βασίλη Σιμέλλη,
-το δάσκαλο κ. Αντώνη Λεπίδα καθώς και τις δασκάλες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου κα Δήμητρα Κότσου και κα Βάντα Νάτσιου,
-την καθηγήτρια εικαστικών κα Μαρία Τζιροζίδου,
-τον Έπαρχο της Π.Ε. Μήλου κ. Νικόλαο Βενάκη,
-την εταιρεία ZANTE FERRIES και τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Κάρδαρη,
-τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”,
-τη ΔΗ.Κ.Ε.Σ.,
-το Σωματείο Αγγειοπλαστών της Σίφνου και ιδιαίτερα τον κ. Γιάννη και τον κ. Νίκο Λεμπέση,
-την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το φύλακα αρχαιοτήτων της Ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα κ. Γεώργιο Κ. Γεωργούλη,
-την κα Καλλιόπη Πρόκου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos