"Αναβαθμίζεται" το Μεσαιωνικό Κάστρο της Νάξου

06 Ιουλίου 2017 16:34

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναγνωρίζει την πολιτιστική και ιστορική του αξία, μετατρέποντάς το σε ανοιχτό Μουσείο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας "Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», το έργο της μετατροπής του Κάστρου της Χώρας Νάξου σε ανοιχτό μουσείο, υπό τον τίτλο "Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου", συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000,00 ευρώ.

Τα κατάλοιπα του Μεσαιωνικού συγκροτήματος, που χρονολογείται από το 1207, κτήριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi και κτήριο Αεροπορίας, θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης και περιήγησης για έξυπνες συσκευές.

Βασικά σημεία του ανοιχτού μουσείου θα αποτελέσουν τα τρία μουσειακά κελύφη, αφού στα τρία μεσαιωνικά κτήρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, θα υλοποιηθούν εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους, ενώ θα οργανωθεί σ' αυτά μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα θεματικού μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης:
" Ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων της Νάξου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, πιστή στις δεσμεύσεις της, στηρίζει όλες τις παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύουν την ιστορική μνήμη.Με την ολοκλήρωση του έργου η πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου αναβαθμίζεται, συμβάλλοντας συγχρόνως και στην τουριστική προβολή του νησιού με τη δημιουργία ενός ανοιχτού μουσείου, επισκέψιμου και άρτια οργανωμένου, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του έργου αυτού στη Νάξο για την τοπική οικονομία αλλά και τον πολιτισμό προχωράμε στην υλοποίησή του".

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos