Για πρώτη φορά συντάξεις 185 ευρώ από την Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου

31 Αυγούστου 2017 12:57

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ασφαλιστικό μόρφωμα “Κατρούγκαλου”, μέρα τη μέρα, αποκαλύπτει τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει στους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.

Παρά το γεγονός ότι ο περιβόητος νόμος Ν. 4387/2016 τέθηκε σε ισχύ από τις 13 Μαΐου 2016, το Δεκέμβριο του ιδίου έτους - εξαιτίας της έλλειψής του κατάλληλου λογισμικού - δόθηκε στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας προσωρινό μηνιαίο ποσό ύψους 345 ευρώ, μέχρι την οριστική έκδοση των συντάξεων θανάτου.

Την ίδια στιγμή, στους περισσότερους δικαιούχους καλλιεργήθηκε η προσδοκία, ότι όταν θα εκδιδόταν η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, το ύψος του ποσού θα ήταν μεγαλύτερο και οπωσδήποτε όχι μικρότερο του κατωτάτου ορίου.

Όταν στα μέσα Αυγούστου του 2017 έγινε - από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ - η πρώτη επεξεργασία στα αιτήματα συνταξιοδότησης, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των εξοντωτικών περικοπών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι είχαν λάβει την προσωρινή σύνταξη, θα δικαιούνταν ποσό πολύ μικρότερο από τα 345 ευρώ!

Συγκεκριμένα, για όσους ελάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου που μεταβιβάζονται, κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ.

Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι ότι στις ήδη πολύ χαμηλές συντάξεις, θα πρέπει να γίνει παρακράτηση των επιπλέον ποσών που έχουν χορηγηθεί με την προσωρινή σύνταξη και επιπλέον μείωση 6% λόγω της παρακράτησης για την υγεία.

Η σύγκριση με τις αντίστοιχες συντάξεις του 2014, δείχνει μείωση 42,5%!

Για πρώτη φορά, δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας γενιά συνταξιούχων με 185 ευρώ».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos