«Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Στόχοι – Θεσμικό και Μεθοδολογικό πλαίσιο - Δομές».

09 Οκτωβρίου 2017 12:05

Το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων στο πλαίσιο των δράσεων του ενημερώνει για τα «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Στόχοι – Θεσμικό και Μεθοδολογικό πλαίσιο - Δομές».

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) είναι δομές εκπαίδευσης που απευθύνονται σε ενήλικες και παρέχουν απολυτήριο ισότιμο με αυτό του Γυμνασίου. Με τη φοίτηση στα ΣΔΕ, άτομα άνω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση, μπορούν να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου.

Τα σχολεία έχουν βασικό στόχο την προώθηση της απασχόλησης και την κοινωνική προσαρμογή των νέων και των ανειδίκευτων ατόμων. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε τρεις αρχές: 1) στην ευελιξία των εκπαιδευτικών μέσων για την υποστήριξη κάθε εκπαιδευομένου, 2) στην προσέγγιση των εκπαιδευτικών αναγκών των ατόμων συνολικά και όχι αποσπασματικά, 3) στην δυνατότητα των εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα των καθηκόντων που θα τους ανατεθούν (Βεκρής, 2010: 15-16).

Η φοίτηση στα ΣΔΕ γίνεται σε 2 σχολικά έτη για 25 ώρες την εβδομάδα σε καθημερινές μέρες. Τα μαθήματα γίνονται το απόγευμα (εκτός των ΣΔΕ σωφρονιστικών καταστημάτων).
Οι απόφοιτοι των ΣΔΕ συνεχίζουν συνήθως στο Γενικό λύκειο ή ακολουθούν την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Μερικοί ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές. Περισσότερα από 60 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια.

Η περίοδος εγγραφών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι 15-30 Ιουνίου και 1-30 Σεπτεμβρίου. Για την εγγραφή απαιτείται ταυτότητα και απολυτήριο Δημοτικού (ή απολυτήριο Α’ ή Β’ τάξης Γυμνασίου).
Στο παρόν άρθρο μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα ακόλουθα:

• Θεσμικό πλαίσιο
• Στόχοι
• Πρόγραμμα σπουδών – Πληροφορίες εγγραφών
• Διαφορές του ΣΔΕ από το Γυμνάσιο
• Συμβουλευτική υποστήριξη
• Άλλες δομές ΣΔΕ
• Στοιχεία επικοινωνίας των ΣΔΕ στην Ελλάδα

Διαβάστε αναλυτικότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2017/05/Sxoleia_Deuterhs_Eukairias_Stoixoi-Thesmiko_kai_Methodologiko_plaisio-Domes.pdf

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-12/

Εναλλακτικά απευθυνθείτε στο περιφερειακό παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου – Κυκλάδων, Ανδρέα Κάργα 62 Σύρος, τηλ.: 2281081692 & 2281085306, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Περιφερειακή συντονίστρια για το Παράρτημα της Σύρου: Χριστίνα Οικονόμου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos