Σε εξέλιξη το Δεύτερο Παγκόσμιο Αεροπορικό Συμπόσιο Τεχνικής Συνεργασίας (Second Global Aviation Cooperation Symposium /GACS ΙΙ) του ICAO

11 Οκτωβρίου 2017 17:44

Με τις ομιλίες σημαντικών στελεχών του χώρου της Πολιτικής Αεροπορίας ξεκίνησε τις εργασίες του το πρωί και βρίσκεται σε εξέλιξη το τριήμερο 2ο Διεθνές Συμπόσιο GACS 2017 που διοργανώνει στην χώρα μας ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

H Γενική Γραμματέας του ICAO Dr Fang LIU ήταν η κεντρική ομιλήτρια και αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Τεχνικής Συνεργασίας του ICAO για την υποστήριξη των αναγκών των Κρατών Μελών τονίζοντας ότι η βελτίωση των επιδόσεων για τις παγκόσμιες αερομεταφορές έρχεται μέσα από την συνεργασία σε τομείς όπως η ασφάλεια πτήσεων, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της αεροναυτιλίας και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος του ICAO είναι η δημιουργία «ανοιχτών ουρανών» σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μέχρι το 2030 στις αερομεταφορές θα έχει διπλασιαστεί η αεροπορική κίνηση. Η Dr Fang LIU επεσήμανε ότι καθημερινά ταξιδεύουν αεροπορικώς 10 εκατ. επιβάτες, γίνονται 100 χιλιάδες πτήσεις, δημιουργήθηκαν 63,5 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Σε ετήσια βάση ταξίδεψαν αεροπορικώς 4,1 δις τουρίστες συνεισφέροντας στην παγκοσμία οικονομία 2,7 Τρις δολάρια!

Τις εργασίες του Αεροπορικού Συμποσίου άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας εκπροσωπώντας τον Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη. Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών στο τομέα των αερομεταφορών και στις προσπάθειες τις Ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Αεροπορίας μέσα από ριζικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα ο κ. Θάνος Βούρδας τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της ΥΠΑ διατέθηκαν 94 εκατ. ευρώ.

Δεν είμαστε λόγια είμαστε έργα είπε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Κωνσταντίνος Λιντζεράκος ξεκινώντας την ομιλία του και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την ΥΠΑ καθώς μόλις σε δύο χρόνια έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο το όποιο αποτυπώνεται και με την επιλογή να γίνει το 2o Παγκόσμιο Αεροπορικό Συμπόσιο Τεχνικής Συνεργασίας του ICAO στην Αθήνα.

Ο κ. Διοικητής επεσήμανε ότι είμαστε σε φάση εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του συστήματος Πολιτικής Αεροπορίας με το διαχωρισμό της υφιστάμενης Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε δύο ξεχωριστούς φορείς: την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Επίσης ο κ. Λιντζεράκος ευχαρίστησε δημόσια όλους τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καθώς συνέβαλαν στην κάλυψη των απαιτήσεων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέσα από μια εξαιρετικά απαιτητική μεταβατική περίοδο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνταξη διοικητικών πράξεων σχετικών με την υπογραφή των Πρωτοκόλλων Παράδοσης και διασφαλίστηκε η εύρυθμη λειτουργία των μονάδων Αεροναυτιλίας (ATM, CNS) των εν λόγω Αεροδρομίων κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο του 2017.

Παράλληλα προσλήφθηκαν 32 Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας που η πρόσληψη τους εκκρεμούσε από το 2013 ενώ τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση τους.

Ο Διοικητής της ΥΠΑ ανέφερε επίσης στην ομιλία του ότι μέσα από την συλλογική δουλεία πετύχαμε ως χώρα τη μείωση των καθυστερήσεων, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τον ετήσιο στόχο επιδόσεων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού στα 0.15 λεπτά/πτήση.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Λιντζεράκος ανέφερε:

* Η αεροπορική κίνηση υπερπτήσεων και αφίξεων/αναχωρήσεων αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών για την Ελλάδα, κατ’ εκτίμηση σε περίπου 740.000

*Η Ελλάδα για το 2018 ανέλαβε την Προεδρία του Governing Board του BLUE MED

*Η χώρα μας είναι από τις πρώτες που αφουγκραζόμενη το σφυγμό της εποχής και τις ανάγκες τις αεροπορικής μεταφοράς εκπόνησε, νομοθέτησε και δημοσίευσε ήδη από το 2016 Εθνικό Κανονισμό γενικού πλαισίου πτήσεων ΣμηΕΑ- μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Επίσης θεσμοθετήθηκε κανονισμός Εκπαιδευτικών Κέντρων και Αδειοδότησης χειριστών ΣμηΕΑ και υλοποίησε επίσης διαδικτυακή εφαρμογή για την καταχώρηση σε μητρώο και κατάθεση σχεδίου πτήσεως των ΣμηΕΑ. Οι χειριστές που χρησιμοποιούν ΣμηΕΑ (drones) για ψυχαγωγικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς και οι εκμεταλλευόμενοι ΣμηΕΑ, εγγράφονται σε ειδικό μητρώο και επικοινωνούν για τις αιτήσεις αδειοδοτησής τους με τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΥΠΑ ηλεκτρονικά ταυτοποιημένοι, χωρίς μετακινήσεις και φυσική παρουσία, μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που έχει εγκαταστήσει η ΥΠΑ στην ιστοσελίδα της. Η κατάθεση των σχεδίων πτήσης και των αιτημάτων για χρήση εναερίου χώρου γίνεται από την διαδικτυακή εφαρμογή μέσω κινητών τηλεφώνων με ευχέρεια χρήσης για κάθε πολίτη, δωρεάν.

Το Διεθνές Αεροπορικό Συμπόσιο συνεχίστηκε και με τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΔΑΑ κ. Δημήτρη Δημητρίου και του CEO του ΔΑΑ κ. Γιάννη Παράσχη. Στο GACS2017 παίρνουν μέρος εκπρόσωποι από 191 κράτη μέλη του ICAO.

Στο περιθώριο του Συμποσίου έγινε συνάντηση μεταξύ της Γενικής Γραμματέως του ICAO Dr. Fang LIU και του Διοικητή της ΥΠΑ Κωνσταντίνου Λιντζεράκου όπου συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα , άλλα και στενότερη συνεργασία των δύο μερών.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos