Έντονο σκεπτικισμό και επιφυλάξεις για το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα εκφράζουν οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα….

15 Νοεμβρίου 2017 13:49

Πολύ συχνά το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπαίνει στο μικροσκόπιο ερευνών που εξετάζουν την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού για ξένους επισκέπτες.

Οι τιμές, οι υπηρεσίες, οι ανέσεις, τα μνημεία, οι παραλίες και πολλά άλλα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των ξένων τουριστών της, αποτελούν κομβικά σημεία αξιολόγησης της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό τα οποία φυσικά προδιαθέτουν και καθορίζουν πολλές φορές τις προτιμήσεις σχετικά με την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

Πέρα όμως από τους ενδογενείς παράγοντες ποιότητας της ελληνικής τουριστικής προσφοράς, η τουριστικής ζήτηση συνδέεται επίσης με παράγοντες εξωγενείς, με κριτήρια που επηρεάζονται από τη διεθνή συγκυρία και έχουν κάθε φορά αντίκτυπο στο κατά πόσο είναι πρόσφορη η ελληνική τουριστική περίοδος. Γιατί όπως λέγεται κατ΄επανάληψη, ο τουρισμός, εν μέσω ειδικά οικονομικής κρίσης, είναι πράγματι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Μια «βιομηχανία» όμως ευμετάβλητη, η οποία επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες, κλονίζεται ή επωφελείται από γεγονότα με διεθνή σημασία και επιρροή.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα από το SETE intelligence,του οποίου ο ρόλος είναι η παρακολούθηση, η τεκμηρίωση και πληροφόρηση για τον τουριστικό τομέα, η Ελλάδα γενικά παραμένει αρκετά ελκυστικός προορισμός για Βρετανούς, Γερμανούς και Αμερικανούς πολίτες. Στην συγκεκριμένη έρευνα αντίληψης για την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές της Βρετανίας, Γερμανίας και Η.Π.Α. οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα σε υψηλό ποσοστό σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Τουρκία. Κάτι φυσικά εξαιρετικά ενθαρρυντικό για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Σε ερώτηση τώρα για το πόσο ασφαλή χώρα θεωρούν την Ελλάδα, το 73 – 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί την Ελλάδα ασφαλή προορισμό, ποσοστό οριακά χαμηλότερο από αυτά της Ισπανία και Ιταλίας σημαντικά όμως υψηλότερο από αυτό της Γαλλίας και σχεδόν διπλάσιο από της Τουρκίας.

Επίσης η έρευνα έδειξε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν επηρεάζουν σε ποσοστό 90% των ερωτηθέντων την απόφασή τους να επισκεφθούν τη χώρα μας ενώ επηρεάζουν αρνητικά έναν στους τέσσερις να επισκεφθεί τη Γαλλία και έναν στους δύο να επισκεφθεί την Τουρκία.

Στο ερώτημα τώρα κατά πόσο η μεταναστευτική / προσφυγική κρίση έχει επηρεάσει την πρόθεση των δυνητικών τουριστών να επισκεφθούν την Ελλάδα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 40% των συμμετεχόντων απάντησε ότι το ελληνικό μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει αρνητικά την απόφαση να έρθουν στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό για το συγκεκριμένο ερώτημα, είναι σημαντικά υψηλότερο από την Ισπανία και την Ιταλία, χαμηλότερο όμως από την Τουρκία.

Συμπερασματικά η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Βρετανών, Γερμανών και Αμερικανών τουριστών, παραμένει θετική συνολικά αναφορικά με την ελκυστικότητα και την ασφάλεια του προορισμού. Ωστόσο, το χρονίζον πλέον μεταναστευτικό / προσφυγικό πρόβλημα παραμένει «αγκάθι» στην πρόθεση να έρθουν για διακοπές στη χώρα μας. Κάτι το οποίο φυσικά θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι.

Τα μηνύματα της ξένης τουριστικής αγοράς σχετικά με την Ελλάδα, θέτουν προκλήσεις στο χειρισμό του ζητήματος καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστεί η καθημερινή ομαλότητα των κοινωνιών που δέχονται τουριστικά κύματα, ότι δεν θα πληγεί η ελληνική τουριστική οικονομία που αποτελεί «πνεύμονα» ανάσας για την οικονομία της χώρας και δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και η ποιότητα των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Το «καμπανάκι» για το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει σημάνει ηχηρά. Και αυτή τη φορά εξαιτίας ενός προβλήματος της διεθνούς συγκυρίας το οποίο η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί, δυστυχώς, σε ποσοστό μεγαλύτερο από ότι της αναλογεί...

1. Που θα θέλατε να πάτε διακοπές το 2016;

Η Ελλάδα παραμένει ένας ιδιαίτερα επιθυμητός προορισμός, σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές της.

2. Πόσο ασφαλείς νοιώθετε στους ακόλουθους προορισμούς;

Το 73% -80% των ερωτηθέντων θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή προορισμό, ποσοστό οριακά χαμηλότερο από της Ισπανίας και Ιταλίας, σημαντικά όμως υψηλότερο από το αντίστοιχο της Γαλλίας και σχεδόν διπλάσιο από της Τουρκίας.

3. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις θα σας αποτρέψουν να ταξιδέψετε στο μέλλον σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω χώρες;

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν επηρεάζουν την απόφαση περίπου του 90% των ερωτηθέντων να επισκεφθούν την χώρα μας, ενώ επηρεάζουν αρνητικά έναν στους τέσσερεις να επισκεφθεί την Γαλλία και έναν στους δύο να επισκεφθεί την Τουρκία.

4. Η μεταναστευτική / προσφυγική κρίση πώς έχει επηρεάσει
τις αντιλήψεις σας όσον αφορά στα ταξίδια σας στις ακόλουθες χώρες;

Το προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει την εικόνα σχεδόν του 40% των μελλοντικών επισκεπτών της χώρας μας, σημαντικά υψηλότερο από Ισπανία και Ιταλία, χαμηλότερο όμως από Τουρκία.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos