Τα παραδοσιακά κάλαντα της Νάξου θα ψάλουν φέτος τα μικρά παιδιά του νησιού

23 Δεκεμβρίου 2018 19:47

Τα παραδοσιακά κάλαντα της Νάξου θα ψάλουν φέτος τα μικρά παιδιά του νησιού, ζωντανεύοντας έτσι μνήμες από τα Χριστούγεννα περασμένων δεκαετιών, ενώ με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου θα προσφέρουν παραδοσιακά ναξιώτικα προϊόντα σε παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα και αυτές τις Άγιες μέρες έχουν την ανάγκη όλων μας.


Οι δρόμοι και τα στενά της Νάξου θα πλημμυρίσουν από παιδικές φωνούλες και τους ήχους της τσαμπούνας και του τουμπακιού, ενώ όλα θα θυμίζουν την εποχή που οι βοσκοί κατέβαιναν από τα Ορεινά του νησιού και έψελναν στους νοικοκυραίους τα παραδοσιακά κάλαντα της Νάξου.
Στο λιμάνι θα αναβιώσουν παλιά έθιμα αφού τα παιδιά θα περιμένουν ντόπια παραδοσιακά εδέσματα, όπως τα «βαβουνάκια», μικρά σιροπιαστά γλυκά σε σχήμα βάβουνα (εντόμου), με μέλι, σουσάμι, κανέλα και καρύδι αλλά και ζυμωτό Χριστόψωμο που παλιότερα οι νοικοκυρές προσέφεραν εκτός από τους ανθρώπους και στα ζωντανά της οικογένειας για να πάει καλά η χρονιά. Επίσης, θα προσφέρεται και κουκουλομαεριά, δηλαδή διάφοροι καρποί (άσπρα φασόλια, σιτάρι και καλαμπόκι) μαγειρεμένοι όλοι μαζί.

Παράλληλα, οι μικροί μαθητές του νησιού, με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, θα προσφέρουν ναξιώτικα προϊόντα για το πρωτοχρονιάτικο και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 6 φιλανθρωπικά ιδρύματα: το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, την Στέγη Ανηλίκων Σύρου και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «ο Άγιος Βλάσιος». Τι θα προσφέρουν τα παιδιά; Τριακόσια κιλά από την ξακουστή, θρεπτική και ιδανική για το κολατσιό των παιδιών, γραβιέρα Νάξου κομμένη σε φέτες, αμνοερίφια και πεντανόστιμες πατάτες Νάξου
.
Ακόμη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σεβόμενη την παράδοση του τόπου, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, για να μεταλαμπαδεύσει το Πνεύμα των ναξιώτικων Χριστουγεννιάτικων εθίμων και στην υπόλοιπη χώρα πραγματοποιώντας καθημερινά εκδηλώσεις στη Χώρα της Νάξου.

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos