Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να απαλλαγούν από το ΦΠΑ

27 Δεκεμβρίου 2018 22:42

Οι ατομικές επιχειρήσεις που το 2018 είχαν τζίρο μέχρι 10.000€, μπορούν να απαλλαγούν από τη χρέωση ΦΠΑ και από τη τήρηση βιβλίου Εσόδων-Εξόδων, από 1/1/2019.

Στόχος της θεσπίσεως του εν λόγω ειδικού καθεστώτος είναι να μειωθεί το διοικητικό κόστος τόσο για τις μικρές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν (παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών), να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλλουν το φόρο, όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση.
Το ειδικό αυτό καθεστώς είναι προαιρετικό και μπορούν να ενταχθούν σ' αυτό ατομικές επιχειρήσεις φυσικών προσώπων, εφόσον κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα χωρίς το ΦΠΑ, μέχρι 10.000 ευρώ.
Επίσης απαλλάσσονται και από τη τήρηση βιβλίου Εσόδων-Εξόδων (παρ.2, άρθ.2, ΠΟΛ.1007/9.1.2015).
Οι απαλλασσόμενες αυτές επιχειρήσεις οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις είσπραξης στους πελάτες τους και να τηρούν αρχείο παραστατικών στοιχείων εσόδων και εξόδων.
Από άποψη φορολογίας εισοδήματος και δεδομένου ότι τα καθαρά κέρδη και των μικρών επιχειρήσεων προσδιορίζονται λογιστικά, ο ΦΠΑ των εξόδων, αφαιρείται ως έξοδο για τον προσδιορισμό των κερδών.
Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς, υποβάλλουν δήλωση μεταβολών μέχρι τέλος Γενάρη.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos