Το 1ο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο ήταν Ελληνικό και παράχθηκε στην Σύρο!

05 Φεβρουαρίου 2019 21:34

Η ιστορία της Ελληνικής ηλεκτροκίνησης το 1973, η Enfield Neorion της οικογένειας Γουλανδρή και πως το Ε8000ECC υπήρξε το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής παγκοσμίως.


Η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία είναι η πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο καθημερινά. Το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο βέβαια δεν είναι μια καινούργια επιδίωξη της αυτοκίνησης. Αν επιστρέψουμε πολλά χρόνια πίσω, θα βρούμε πως κοντά στο 1860, το πρώτο αυτοκίνητο που φτιάχτηκε με τη γέννηση της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν ηλεκτρικό. Ο κινητήρα εσωτερικής καύσης δημιουργήθηκε στη συνέχεια από τους Daimler και Benz, ο οποίος και τελικά, κυριάρχησε στην αγορά αυτοκινήτου. Η λογική στροφή που προσπαθεί να πάρει η αυτοκίνηση (έστω και με αργούς ακόμα ρυθμούς) έχει πολλούς συμμάχους πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, και μπορεί όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες να στρέφουν το βλέμμα τους στην ηλεκτροκίνηση στα σοβαρά τα τελευταία χρόνια, αλλά η πρωτιά ανήκει σε Ελληνική βιομηχανία και μάλιστα πολλές δεκαετίες πριν.

Αν το καλοσκεφτείς μοιάζει με παραμύθι ή με ταινία, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή ιστορία!
Βρισκόμαστε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1970 (μεταβατική εποχή από τη Χούντα στη Μεταπολίτευση), σε ένα απομακρυσμένο Ελληνικό νησί, μέσα σε ένα εργοστάσιο. Στην μια μεριά είναι ένας διορατικός και φιλόδοξος επιχειρηματίας και στην άλλη 2 σχεδιαστές (κορυφαίοι στο είδος τους) καμιά 10αρια τεχνολογικοί επιστήμονες και αρκετοί εργάτες από τον Πειραιά και τα γύρω νησιά. Όλοι βρίσκονται γύρω από ένα καλαίσθητο (για την εποχή) και πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, το E8000ECC, το πρώτο ουσιαστικά ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής παγκοσμίως. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή κι ας δούμε πως φτάσαμε ως εδώ.

Enfield Automotive
Όλα ξεκινάνε από την εταιρία Enfield που είχε σαν βασικό της αντικείμενο την παραγωγή πολεμικού υλικού, με έδρα το νησί Wight του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 ήταν η αρχή της πετρελαϊκής κρίσης και η τάση της εποχής επέβαλε στις αυτοκινητοβιομηχανίες να υλοποιήσουν επενδύσεις για τη δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τότε λοιπόν, η αγγλική εταιρία αποφάσισε πως σε συνεργασία με την νέα θυγατρική Enfield Automotive, θα ξεκινήσουν την παραγωγή ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Πρόεδρος και τεχνικός διευθυντής της Enfield Automotive ήταν τότε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς. Η εταιρία παρουσίασε το Ε465, πρόγονο ουσιαστικά του Ελληνικού Ε800. Το Enfield 465 ήταν ένα μίνι 4θέσιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με σιδερένιο σασί και πλαίσιο από fiberglass και πλαστικό, εξοπλισμένο με μπαταρίες 48V και ηλεκτρικό μοτέρ 3kW. Μετέφερε με μεγάλη δυσκολία 4 επιβάτες λόγω τεραστίου βάρους ενώ παράλληλα είχε και μικρή αυτονομία. Συνολικά κατασκευάστηκαν 3 με τις χαρακτηριστικές συρόμενες πόρτες αλλά δεν πέρασαν τα Crash test ασφαλείας.

Tην ίδια περίοδο η βρετανική εταιρεία ηλεκτρισμού ξεκίνησε ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν η British Leyland, η Ford και η Enfield. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν ποιος θα δημιουργούσε το ιδανικό ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο. Και οι 3 εταιρίες έπρεπε να παρουσιάσουν αυτοκίνητα που θα περνούσαν από crash test και θα καθόριζαν το επίπεδο ασφάλειας του αυτοκινήτου. Παράλληλα θα έπρεπε να δοκιμαστούν και σε συνθήκες κυκλοφορίας, ούτως ώστε να αποδειχθεί εάν ήταν πλήρως λειτουργικά. Η Enfield παρουσίασε το Ε8000 το οποίο είχε σχεδιάσει ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς. Η Enfield κέρδισε εν τέλει το διαγωνισμό της βρετανικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Το Enfield 8000 ECC (Electric City Car) διέθετε μοναδική αεροδυναμική αφού είχε μικρότερο αεροδυναμικό συντελεστή ακόμα και κι από μοντέλα της Porsche, και πλαίσιο αλουμινίου για να μειωθεί το βάρος αλλά για να αντιμετωπιστεί και η διάβρωση. Ήταν εξοπλισμένο με ηλεκτρικό μοτέρ ισχύος 10kW και η μετάδοση ήταν συμβατική με 4 ταχύτητες και όπισθεν, ενώ η μέγιστη ταχύτητα ήταν 75 χλμ/ ανά ώρα. Ανοίγοντας τις συμβατικές πλέον πόρτες ερχόσουν αντιμέτωπος με τα δερμάτινα καθίσματα, πολυτέλεια που κυριολεκτικά μόνο σε Rolls Royce συναντούσες εκείνη την περίοδο.

Το E8000ECC είχε περάσει επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα τεστ στη Μ.Βρετανία, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο του 1973 είχε υπογραφεί συμβόλαιο μεταξύ της Electricity Council and Southern English Electricity Boards Electricity Council (Αγγλική ΔΕΗ) και της Enfield Automotive. Μάλιστα ήταν συμφωνημένο να παραχθεί στις ΗΠΑ, ενώ ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνια Ρόναλντ Ρήγκαν, είχε στείλει ένα μεταγωγικό αεροπλάνο για να μεταφέρει τρία E8000ECC στην Καλιφόρνια, στο πλαίσιο αντιρρυπαντικής νομοθεσίας που είχε τεθεί σε ισχύ στην αμερικανική πολιτεία. Ωστόσο τελικά το E8000ECC δεν ήταν γραφτό του να παρήχθη στις ΗΠΑ.

autoagora.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos