Κραυγή αγωνίας γονέων από τις Κυκλάδες - και όχι μόνο - με παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής

15 Φεβρουαρίου 2019 21:13

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από έναν Κυκλαδίτη πατέρα, το παιδί του οποίου χρήζει ειδικών θεραπειών.


Ο εν λόγω πατέρας, αναφέρει τεκμηριώνοντας στην επιστολή του, τον «Γολγοθά» που βιώνει αυτός και η οικογένειά του, καθώς και άλλες οικογένειες Κυκλαδιτών - και όχι μόνο – καθώς τα παιδιά τους έχουν ανάγκη ειδικών θεραπειών.
Ωστόσο, εξαιτίας νέων γραφειοκρατικών προσκομμάτων και πρόσφατων κρατικών περικοπών στη προϋπολογισμένη δαπάνη για ειδικές θεραπείες, το δικαίωμα των οικογενειών και των παιδιών τους στην δωρεάν παροχή ειδικών υπηρεσιών υγείας πλήττεται.

H επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι, ονομάζομαι Β. Ν. και είμαι γονέας παιδιού που χρήζει ειδικών θεραπειών.
Tο Υπουργείο Υγείας κι ο ΕΟΠΥΥ, επιχειρούν, ανεπιτυχώς, από το Δεκέμβριο του 2016, να συμβασιοποιήσουν την παροχή των ειδικών θεραπειών. Με πρόσχημα τον εξορθολογισμό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, έχει μειωθεί αυθαίρετα κατά 40% η ετήσια δαπάνη, που καταβάλλει ο Οργανισμός.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η ετήσια δαπάνη για τις ειδικές θεραπείες για το 2015, ανήλθε στα 106 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιανουάριο 2017, ανακοινώθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κύριο Πολάκη Παύλο, ότι θα διατεθούν 67 εκατομμύρια ευρώ για το 2017. Τελικά, μετά από λίγο καιρό, ανακοινώθηκε ότι το διατιθέμενο ποσό θα ανερχόταν στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2019, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, έχει εγγραφεί πίστωση ύψους μόλις, 65,64 εκατομμυρίων ευρώ!!

Σας επισημαίνω την αυθαίρετη περικοπή της ετήσιας δαπάνης, καθώς το Υπουργείο Υγείας κι ο ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ούτε την κατανομή του συγκεκριμένου πληθυσμού ανά πάθηση/διαταραχή.

Από το Δεκέμβριο 2016, μέχρι και σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί επίσημα στατιστικά στοιχεία για το συγκεκριμένο πληθυσμό, που να αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, τον κύριο Γεωργακόπουλο Παναγιώτη, η ετήσια δαπάνη για το 2017 μειώθηκε και έφτασε λίγο πάνω από τα 80 εκατομμύρια. Δυστυχώς, ο κύριος Γεωργακόπουλος δεν παρέθεσε τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη μείωση της δαπάνης, χωρίς μάλιστα να έχει αλλάξει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Θεραπεύτηκαν τα ήδη διαγνωσμένα παιδιά ή μήπως δεν υπήρξαν νέα περιστατικά παιδιών που χρειάζονται ειδικές θεραπείες;

Τονίζεται, ότι είμαι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής, του εξορθολογισμού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για ειδικές θεραπείες. Συντάσσομαι πλήρως με τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας κοινοποιήσει πλήθος εγγράφων με στοιχεία και προτάσεις, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο ventorally.wordpress.com. Ταυτόχρονα όμως, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να δεχτώ ότι η κατά 40% αυθαίρετη περικοπή της ετήσιας δαπάνης αποτελεί εξορθολογισμό.

Η συμβασιοποίηση των ειδικών θεραπειών, είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα το οποίο σίγουρα δεν μπορεί να επιλυθεί μαγικά, με την αυθαίρετη περικοπή της ετήσιας δαπάνης και κλειστούς προϋπολογισμούς.

Την 1η Φεβρουαρίου 2019, άλλαξε η διαδικασία χορήγησης ειδικών θεραπειών, με την εισαγωγή μιας Πρότυπης Ιατρικής Γνωμάτευσης εννέα σελίδων, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν οι ιατροί, αναγράφοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για το παιδί/έφηβο (δικαιούχο) και την οικογένεια του. Εν συνεχεία, η συγκεκριμένη γνωμάτευση θα πρέπει να κατατίθεται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, για να διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στην Κεντρική Υπηρεσία ΕΟΠΥΥ, ώστε να ελεγχθεί από ιατρούς-ελεγκτές ειδικών θεραπειών.

Προκύπτει μείζον ζήτημα, σχετικά με τη διακίνηση και τήρηση αρχείου (ηλεκτρονικού και φυσικού) με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς σύμφωνα με το παράρτημα του άρθρου 45 του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, υπάρχουν διαταραχές/παθήσεις όπου η ανωτέρω διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις (4) ή έξι (6) μήνες.

Ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από γονείς όπου απέστειλαν έγγραφο στον ΕΟΠΥΥ, περί άρνησης συναίνεσης, στη νέα διαδικασία, ενώ ήδη ορισμένοι ιατροί αρνήθηκαν σε γονείς, να συμπληρώσουν την Πρότυπη Ιατρική Γνωμάτευση.

Σας προωθώ και σας παρακαλώ πολύ, όπως δημοσιεύσετε έγγραφο της διαδικτυακής ομάδας γονέων, "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ", αναφορικά με τις θέσεις τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ομάδα Γονέων με Παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής

Αθήνα 11/02/2019 Ακριβώς δύο χρόνια μετά την αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Υγείας να "νοικοκυρέψει τον χώρο της ειδικής αγωγής" , με λύπη αλλά και απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Ειδικότερα: • Θεωρούμε ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησής είναι η δραστική μείωση του κονδυλίου της ειδικής αγωγής και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε. Από τα 105 εκατ. που διατέθηκαν το 2015 (τελευταία καταγεγραμμένα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ) για το 2019 εγκρίνονται μόνο 65 εκατ. Αυθαίρετη μείωση δηλαδή 40% χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει.
Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Το κονδύλι θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι οι ανάγκες να καλύπτονται από τα τυχόν ποσά που έχουν προϋπολογιστεί. • Ο νέος ΕΚΠΥ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΦΕΚ 2315/Β/19.6.2018) που συντάχθηκε τόσο βιαστικά και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο βάση της απόφασης του υπουργείου Υγείας ισχύει μετά από πολλές παρατασεις και αναμονές από την 1η Νοεμβρίου 2018.

Ακόμη και σήμερα υπάρχει ασαφές νομικό πλαίσιο και υπαλλήλοι του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν σαφείς οδηγίες και ερμηνεύουν τον νόμο κατά την κρίσης τους. Ο παραλογισμός ξεκινά από το ίδιο το περιεχόμενο του νέου ΕΚΠΥ που μειώνονται θεραπείες τόσο στο πλήθος τους όσο και στο είδος τους. Ζητείται μάλιστα ανανέωση της κάθε γνωμάτευσης σε κάποιες περιπτώσεις κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες διαγνώσεις είναι υπό διερεύνηση.

Επιπλέον αυξάνεται η γραφειοκρατία και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι κάποιες παθήσεις είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ και είναι άσκοπη η ταλαιπωρία των παιδιών κάθε 4 μήνες. • Ζητάμε εδώ και δύο χρόνια ηλεκτρονική συνταγογράφηση και είναι άξιον απορίας πως δεν έχει υπάρξει ακόμη πολιτική βούληση να περαιωθεί το ζήτημα αυτό που θα είναι και το κλειδί ελέγχου της δαπάνης. Με την ασάφεια που επικρατεί λόγω του νέου ΕΚΠΥ αλλά αλλά και με την προσμονή της ΗΣ οι γονείς από 01 Φεβρουαρίου έχουν μπει σε νέα περιπέτεια προσκόμισης της νεας γνωμάτευσης αρ.εγγράφου ΔΒ3Β/Φ11/οικ.1647/15-01-2019. Σε ένα ηλεκτρονικό συστημα που ακόμη δεν είναι έτοιμο, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να το "εκβιασεί" (σύστημα e-ΔΑΠΥ) με πολλά τεχνικά προβλήματα, με τους γιατρούς να μην καταφερνουν να μπουν στην πλατφόρμα και τους γονείς σε αναμονή.

Παίρνοντας την πολυπόθητη νέα γνωμάτευση από τους πιστοποιημένους γιατρούς του Εοπυυ στα χέρια τους οι γονείς, θα πρεπει να πηγαίνουν για έγκριση στους ελεγκτές ιατρούς ειδικών θεραπειών στον ΕΟΠΥΥ στην αρμόδια περιφερειακή διευθύνση που ανήκουν. Από εκεί θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο καθώς και την πρότυπη γνωμάτευση θα την προωθούν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα από όπου και θα ελέγχονται πανελλαδικά από ειδική

ελεγκτική επιτροπή. Από μια επιτροπή που δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η σύστασή της ούτε το επιστημονικό της υπόβαθρο. Καταλαβαίνουμε όλοι οτι αντί να απλουστευθεί η διαδικαδία προστέθηκε ένα ακόμη ενδιαμέσο στάδιο αναμονής και καθυστέρησης. Μεγαλώνουμε την γραφειοκρατία με ακόμη ένα γρανάζι. • Τέλος το θέμα των voucher που επίμονα προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση είναι σε διαδικασία εκδίκασης στο ΣτΕ όπου προσέφυγαν οι θεραπευτές. Το μέτρο αυτό αναμφίβολα είναι το «όχημά» σας για την μείωση του κονδυλίου.

Οι εισφορές όμως που καταβάλουμε όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν με αυτόν τον τρόπο την ανταποδότικότητά τους και είναι ένας ακόμη τρόπος αποθάρυνσης των οικογενειών να συνεχίσουν το έργο τους.
Όλοι εμείς οι γονείς αισθανόμαστε εκτεθειμένοι σε ένα κράτος που μας βομβαρδίζει με νέους κανονισμούς, γνωματεύσεις, πιστοποιημένους γιατρούς, νέα συστήματα. Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με έννοιες όπως ΕΚΠΥ, Παράρτημα, πλαφόν χωρίς αυτό να πρέπει να μας αγγίζει. Χρέος μας και μόνο είναι η φροντίδα των παιδιών μας που θα γίνουν ενήλικες με ιδιαιτερότητες και προβλήματα σε μια αφιλόξενη πολιτεία. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι γονείς έχουν συσπειρωθεί σε ομάδες και έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

 Άλλωστε το αποδιδόμενο ποσό από την πολιτεία είναι το ελάχιστο που μπορεί να καλύψει τις πραγματικές θεραπείες των παιδιών μας.

Η Ομάδα Συντονισμού

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos