Τα σκουπίδια «αγκάθι» στον τουρισμό των Κυκλάδων

12 Μαϊος 2011 21:51

Τέσσερις δήμαρχοι κυκλαδίτικων νησιών (Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Κύθνος μεταφέρουν στην «Κ» μηνύματα έντονης ανησυχίας.

Της Ελενας Kαρανατση

Η αυλαία της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν ανοίγει, με τις Κυκλάδες να εκπέμπουν SOS για την εικόνα τους στον τομέα της Καθαριότητας.

Τέσσερις δήμαρχοι κυκλαδίτικων νησιών (Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Κύθνος) μεταφέρουν στην «Κ» μηνύματα έντονης ανησυχίας, καθώς ο πληθυσμός τους υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι και το προσωπικό τους δεν επαρκεί για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Κατά συνέπεια πιέζουν την Πολιτεία να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό τις προσλήψεις συμβασιούχων, ενώ προβληματίζονται ιδιαίτερα για τη νέα διαδικασία που ισχύει με Υπουργική Απόφαση από τις 31/3 και προβλέπει την έγκριση των νέων συμβάσεων και με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου φοβούμενοι ότι αυτό θα καθυστερήσει την τοποθέτηση των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας.

Ιδιώτες στην καθαριότητα

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών καθησυχάζει τους τοπικούς άρχοντες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση ειδικά για όσους δήμους είχαν μεριμνήσει εγκαίρως να προκηρύξουν θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και «έτρεξαν» τη διαδικασία. «Ηδη προχωρά η ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για 770 εργαζόμενους, ενώ σήμερα-αύριο θα έχουν πάρει έγκριση από το υπουργείο αιτήματα για άλλες 2.300 θέσεις συμβασιούχων. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται εργαζόμενοι για νησιωτικούς δήμους, όπως η Σαντορίνη», επισημαίνει στην «Κ» ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ντόλιος.

Στη Σαντορίνη η διαδικασία της αποκομιδής των σκουπιδιών κινείται οριακά σε μια υποτυπώδη λειτουργία ιδιαίτερα στην Οία και στα Φηρά, τα πιο τουριστικά σημεία του νησιού. «Με τον εθελοντισμό έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις ανάγκες. Χρειαζόμαστε διπλές βάρδιες καθώς οι κάδοι στις περιοχές τουριστικής αιχμής γεμίζουν δύο και τρεις φορές την ημέρα», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Θήρας κ. Ν. Ζώρζος.

Σήμερα, η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Θήρας αριθμεί 24 άτομα, ενώ η δημοτική αρχή του νησιού είχε ζητήσει να εγκριθούν 85 συμβάσεις οκταμηνιτών για τον τομέα Καθαριότητας. Τελικά εγκρίθηκαν 65 από το ΑΣΕΠ, εκδόθηκαν τα αποτελέσματα, αλλά οι πίνακες δεν έχουν αναρτηθεί, καθώς ο δήμος περιμένει την ΠΥΣ.

Ο δήμαρχος τάσσεται υπέρ μιας συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας, καθώς κατά την εκτίμησή του «τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά καλύτερα με την παρουσία εργολάβου στην αποκομιδή».

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει γίνει δέκτης πολλών αιτημάτων από δημοτικές αρχές νησιωτικών δήμων και τουριστικών περιοχών, ώστε να μην αποκλείσει την εμπλοκή ιδιωτών στην Καθαριότητα. Ωστόσο, δεν υπάρχει προς το παρόν οριστική απόφαση για το θέμα.

Στην Πάρο οι ανάγκες για αποκομιδή υπερδιπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουριστικού κύματος. «Από 20.000 κατοίκους φτάνουμε τους 80.000. Εχουμε 23 εργάτες στην Καθαριότητα, οι οποίοι δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα και χρειαζόμαστε άλλους 40. Φοβάμαι ότι θα έρθει ο Ιούλιος και δεν θα έχουμε κόσμο στην Υπηρεσία, επειδή με τις αλλαγές που έφερε το υπουργείο θα καθυστερήσει η διαδικασία των εγκρίσεων», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πάρου κ. Γ. Βλαχογιάννης.

Από την πλευρά του ο κ. Ντόλιος εξηγεί ότι ο λόγος που προστέθηκε ως προϋπόθεση η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση στις προσλήψεις προσωπικού υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα (δηλαδή Καθαριότητα) είναι η δυνατότητα αποτελεσματικότερου ελέγχου. Κι αυτό επειδή, όπως λέει ο υφυπουργός, κατά το παρελθόν αρκετοί τοπικοί άρχοντες, εμφανίζοντας εικονικά έσοδα, έπαιρναν εργαζόμενους στην Καθαριότητα που στο τέλος δεν είχαν να τους πληρώσουν, ή τους τοποθετούσαν σε άλλες Υπηρεσίες. «Πάντως, δεν θα υπερβούμε τον συνολικό αριθμό συμβασιούχων της προηγούμενης χρονιάς», εξηγεί ο ίδιος.

Χειρότερα τα μικρά νησιά

Στη Νάξο, ο δήμαρχος κάνει λόγο για ένα πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Είχαμε εργολαβίες στην καθαριότητα που σταμάτησαν και τώρα είμαστε μείον 40 άτομα. Το καλοκαίρι με 100.000 κόσμο που περιμένουμε δεν θα μπορεί να γίνει η αποκομιδή μόνο με 16 εργαζόμενους. Η Περιφέρεια μας έχει εγκρίνει 23 συμβασιούχους. Είμαστε σε αναμονή. Στις Μικρές Κυκλάδες δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος καθαριότητας και τα σκουπίδια τα μαζεύουν εθελοντικά τα τοπικά συμβούλια», λέει στην «Κ» ο κ. Ε. Μαργαρίτης.

Στην Κύθνο η υπηρεσία Καθαριότητας είναι υποστελεχωμένη έως ανύπαρκτη (επτά άτομα, από τα οποία τα πέντε είναι κυρίως διοικητικοί και οι δύο υδροδιανομείς) και την αποκομιδή έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία η οποία έχει σύμβαση με τον δήμο από πέρυσι. «Μέχρι στιγμής έχουμε κρατήσει το νησί καθαρό, αλλά όταν λήξει η σύμβαση με τον ιδιώτη, θα χρειαστούμε εργαζόμενους. Εχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόσληψη 8 οκταμηνιτών συμβασιούχων στον τομέα της Καθαριότητας και περιμένουμε ελπίζοντας να ολοκληρωθεί μέσα σ' έναν μήνα», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Κύθνου, κ. Μανώλης Φίλιππας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos