Όλος ο πολιτισμός της Μεσογείου στο πρώτο πλωτό μουσείο

03 Ιανουαρίου 2012 19:38

Στις 3 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά, κατόπιν πρόσκλησης του

Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Χαλκιώτη, σύσκεψη στην οποία συμμετείχε η πρόεδρος της οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Art Culture Med" με έδρα στη Βενετία Χαρίκλεια Χάμψα, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ca' Foscari της Βενετίας καθηγητής Bruno Bernardi και η διευθύντρια της Περιφερειακής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Βορειοανατολικού Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού Αθηνά – Χριστίνα Λούπου.

Το θέμα της σύσκεψης αφορούσε στην υλοποίηση μιας διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την αξιοποίηση της κοινής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών σε επίπεδο ενάλιων αρχαιοτήτων, που θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη μετέπειτα διασύνδεση όλων των μεσογειακών χωρών.

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην επαναφορά του πολιτισμού στην αρχική του κοιτίδα, που είναι η θάλασσα, μέσω της δημιουργίας ενός μουσείου επάνω σε ένα πλοίο που θα κινείται ανάμεσα στα λιμάνια της Μεσογείου και θα περιλαμβάνει μια έκθεση με θέμα τις υποβρύχιες αρχαιολογικές δραστηριότητες που έχουν διεξαχθεί στη λεκάνη της Μεσογείου, μια περιοδική έκθεση που από χρόνο σε χρόνο θα ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες θεματικές ενότητες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για νέους όλων των μεσογειακών χωρών. Με τον τρόπο αυτό, το Μεσογειακό Πλωτό Μουσείο θα συμβάλλει στη συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών κρατών σε επίπεδο πολιτισμού, όπως έχει ήδη εδραιωθεί σε εμπορικό επίπεδο.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε υπό την αιγίδα της την υλοποίηση του μουσείου αυτού που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στη Βενετία με πρωτοβουλία του "Art Culture Med", ενώ έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή οργανώσεις και φορείς όπως η Unesco Βενετίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της συνάντησης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στη Βενετία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύσκεψη των ενδιαφερόμενων ελληνικών και ιταλικών φορέων ώστε να υπογραφεί η διμερής προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος.

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos