Προσβολή από την πεταλούδα (Paysandisia archon) σε κανάριους φοίνικες στη Σύρο

13 Ιανουαρίου 2012 18:25

Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στα πλαίσια του επίσημου προγράμματος επισκοπήσεων 2011, εντοπίστηκαν προσβολές

από την πεταλούδα (Paysandisia archon) σε κανάριους φοίνικες στις περιοχές Φοίνικα, Κίνι και Γαλησσά της Σύρου.

Η πεταλούδα (Paysandisia archon) με άνοιγμα πτερύγων 9-11cm και μήκος προνύμφης έως και 9 cm μπορεί να προκαλέσει ολοσχερή καταστροφή των φοινικοειδών.

Η προσβολή συχνά γίνεται αντιληπτή αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοινικοειδούς και το δένδρο έχει καταστραφεί. Ωστόσο συχνά είναι δυνατό να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως η ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς, φαγώματα στα φύλλα, στοές, ή παρουσία πριονιδιού, εκκριμάτων ή νυμφικών εκδυμάτων.

Η αντιμετώπιση της πεταλούδας (Paysandisia archon) βασίζεται στην εφαρμογή των κανόνων φυτοϋγειονομικού έλεγχου δηλαδή:

• Απαγόρευση εισαγωγής και διακίνησης φυτών φοινικοειδών από τις περιοχές όπου έχει εμφανιστεί το έντομο αυτό. Πρέπει να σημειωθεί και ο νομός Αττικής έχει προσβληθεί και επομένως η διακίνηση προς το νησί πρέπει να συνοδεύεται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και μόνο σε κλειστά φορτηγά ή με πλήρη κάλυψη τους με δίχτυ του οποίου οι οπές έχουν διάμετρο μικρότερη από 1mm.

• Καταστροφή των προσβεβλημένων φοινικοειδών (ή φυτοϋγειονομικά ασφαλής αφαίρεση/καταστροφή της προσβολής). Το κλάδεμα – καθάρισμα να γίνεται μόνο κατά την χειμερινή περίοδο (Δεκέμβρη – Φλεβάρη).

• Επεμβάσεις στα γειτονικά φοινικοειδή με εντομοπαθογόνους νηματώδεις ή άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα ή μεθόδους.

Σε περίπτωση ενδείξεων ή εντοπισμού προσβολών σε φοινικοειδή να ειδοποιείται άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου στα τηλέφωνα: (22810) 98823, 98844, ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του παθογόνου.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos