Μένουμε σπίτι: Διαδικτυακή ξενάγηση σε μνημεία, μύθους, έθιμα και λαϊκές παραδόσεις του πολιτισμού μας

29 Μαρτίου 2020 01:09

Οι κρίσιμες ημέρες που βιώνουμε, πειθαρχώντας στις οδηγίες των ειδικών που λένε ότι Μενουμε σπιτι, μπορούν να γίνουν ευχάριστες και δημιουργικές με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου.

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την προσφορά ψηφιακών τρόπων διάθεσης πολιτιστικού υλικού, έχει εμπλουτίσει την κεντρική του ιστοσελίδα www.tap.gr με ορισμένες από τις πιο σημαντικές εκδόσεις του, που απευθύνονται σε όλους!

Μενουμε σπίτι και :

Μπορειτε να «περιηγηθείτε» στα μνημεία της Ακρόπολης και όχι μόνο στα γνωστά! Να δείτε τα μικρότερα κτίσματα του βράχου, τις πηγές, τα σπήλαια, τα ιερά, το θέατρο, τα ωδεία και τα χορηγικά μνημεία.

Να επισκεφθείτε Συλλογές, στο β΄ όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, που είναι μοναδικές : Τη «Συλλογή Βλαστού – Σερπιέρη» που μας ξεναγεί σε 450 αρχαιότητες από την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία. Τα «Πήλινα Ειδώλια», που μας ανοίγουν τον μικρόκοσμο της κοροπλαστικής τέχνης με 600 ειδώλια, από διάφορα εργαστήρια, αποκαλύπτοντάς μας πτυχές από τη ζωή των αρχαίων.

Να «ξεφυλλίσουμε» καταλόγους/λευκώματα και από τις τρεις περιοδικές εκθέσεις που διοργάνωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο τριετές αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του: α. «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…». Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, η οποία μας προσκαλεί σε ένα νοερό περίπατο στην Αθήνα του 17ου-19ου αιώνα, τότε που τα κατάλοιπα του παρελθόντος ήταν αναπόσπαστο μέρος του αττικού τοπίου. β. Οι Οδύσσειες, δηλαδή, η συνεχής Οδύσσεια του ανθρώπου, από τα αρχαία χρόνια για να επιβιώσει, να αφήσει το αποτύπωμά του στις εκφάνσεις της καθημερινής του ζωής, στη πνευματική και κοινωνική του δραστηριότητα.

γ. Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη, επειδή ο άνθρωπος από την νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη ελληνική αρχαιότητα αναζητά, ανακαλύπτει και εφευρίσκει το Ωραίο. Το εντάσσει στην καθημερινότητά του, από τα πιο μικρά αντικείμενα μέχρι τα εμβληματικά μνημεία του δημόσιου χώρου.

Να γνωρίσουμε τη λαϊκή μας παράδοση: Μύθους, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χορούς, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες, και τεχνικές μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου Πολιτισμού μας.

Μένουμε σπίτι και εντρυφούμε στην Αρχαιολογία

Ερευνητές, φοιτητές, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί αλλά και όποιος ενδιαφέρεται για την Αρχαιολογία, θα βρει, με ελεύθερη πρόσβαση, στην «Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη», επιλεγμένα τεύχη Αρχαιολογικών Δελτίων, πρακτικά αρχαιολογικών και ιστορικών συνεδρίων, μονογραφίες κι επιστημονικές εκδόσεις να αντλήσει πληροφορίες στο πλαίσιο του ερευνητικού, μελετητικού ή του εκπαιδευτικού έργου του, τώρα που η παρουσία μας στις βιβλιοθήκες και στα αρχεία δεν είναι εφικτή.
Είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την πολιτιστική μας κληρονομιά, ώσπου να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί, με το καλό, στους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και στα υπέροχα μουσεία μας. #μενουμε_σπιτι.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos