Υπενθύμιση από διεύθυνση αγροτικής οικονομίας της περιφέρειας

08 Μαϊος 2012 18:02

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου υπενθυμίζεται ότι:

τα τέλεια έντομα Ρυγχίτη (Rhynchites cribripennsis) που προσβάλλουν τους ελαιώνες όπως διαπιστώθηκε ύστερα από παρατηρήσεις και έρευνες που πραγματοποίησαν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας, εμφανίζονται στην περιοχή μας περίπου κατά τα τέλη Απριλίου & τον μήνα Μάιο.

Σε δένδρα που είχαν ζημιά τα προηγούμενα έτη και παρουσιάζουν διαβρώσεις από ρυγχίτη στο φύλλωμα την άνοιξη, συνιστάται ψεκασμός, αμέσως μετά την άνθηση των ελαιοδένδρων και μετά την πτώση του 80% των ανθέων.

Οδηγίες Αντιμετώπισης.

1. Κατάλληλα εντομοκτόνα είναι όλα τα εγκεκριμένα που περιέχουν την δραστική ουσία dimethoate (DIMETHOATE CHEMINOVA AGRO FRANCE, DIMETHOL PROGRESS, PERFEKTHION, ΕΦΝΤΑΚΟΝ, DIMETHOATE CHEMINOVA BULGARIA, DANADIM - Progress, DIMISTAR – Progress, RUBITOX - Progress). Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην τελευταία επέμβαση πριν την συγκομιδή που είναι για ψεκασμούς κάλυψης με το συγκεκριμένο εντομοκτόνο 21 ημέρες. Μεγάλη προσοχή να δοθεί κατά τη χρήση των σκευασμάτων γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο.

2. Η καλλιέργεια του εδάφους (φρεζάρισμα) συντελεί στη μείωση των πληθυσμών του ρυγχίτη

3. Εάν η προσβολή εντοπίζεται σε λίγα δένδρα, το τίναγμα των κλάδων την άνοιξη νωρίς το πρωί και συλλογή και καταστροφή όλων των ενηλίκων εντόμων που πέφτουν, είναι ένα χρήσιμο μέτρο αντιμετώπισης (χωρίς φυτοφάρμακα).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στη Ρόδο στο τηλ 2241055926 και στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Π. Ε. Κω τηλ. 2242057946, Καλύμνου τηλ. 2243059633 και Καρπάθου τηλ. 2245022216

Ε.Π.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos