«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις

28 Ιουνίου 2020 14:51

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουρισμού αναμένεται να ανακοινώσει στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση.

 

Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται ειλημμένη και αυτό που απομένει είναι ο καθορισμός και η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Το σύνθημα για την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού κλάδου έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που απηύθυνε στην τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι «το κράτος έπρεπε να συμπαρασταθεί στην αγορά για να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ρευστότητας, να στηρίξει την αγορά εργασίας σηκώνοντας ένα κομμάτι του μισθολογικού βάρους» και στη συνέχεια έδωσε τον τόνο για τις προθέσεις της κυβέρνησης:

«Έχουμε ακόμα εφεδρείες αν αυτό κριθεί απαραίτητο, είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε».

Τουρισμός: Ποια είναι τα «έξτρα»μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά, εξήγησε ότι δεν αποκλείεται να γίνουν παρεμβάσεις και στην προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων τον επόμενο μήνα όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει σαφή εικόνα των δημοσιονομικών στοιχείων.

Πρόκειται για ένα από τα πάγια αιτήματα των φορέων του τουρισμού, οι οποίοι ζητούν την έκπτωση στην προκαταβολή φόρου για τη χρήση του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, πηγές του τουριστικού κλάδου αναφέρουν ότι η είσπραξη προκαταβολής φόρου στην παρούσα φάση δεν έχει λογική, δεδομένου ότι τα χρήματα που θα πάρει το Δημόσιο τώρα θα πρέπει να τα επιστρέψει, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων θα καταγράψει ζημιές για τη χρήση του 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να εξεταστούν διαφορετικά σενάρια τα οποία προβλέπουν μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 50% για τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την υγειονομική κρίση. Πέραν της μείωσης της προκαταβολής φόρου, έχουν πέσει στο τραπέζι τρεις ακόμη προτάσεις για τα νέα μέτρα:

παράταση των συμβάσεων παραχώρησης για τις εταιρείες αεροδρομίων
επιμήκυνση του χρόνου αδειοδότησης των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης
αλλαγές στον μηχανισμό επιδότησης της εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η αύξηση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων -από την υφιστάμενη πρόβλεψη- και κάλυψη του κόστους της επιπλέον εργασίας από το κράτος.

«Τρικλοποδιές» από τους tour operators

Πέρα από τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού, λόγω της πανδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών, υπάρχει ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι». Πρόκειται για τους tour operators, η στάση των οποίων -κατά το διάστημα της πανδημίας έως και σήμερα- προκαλεί έντονο προβληματισμό σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr, είναι ενδεικτική η περίπτωση της TUI που έχει αρνηθεί σε πολλές περιπτώσεις να καταβάλλει προκαταβολές για κρατήσεις που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο (early bookings) και οι οποίες ανέρχονται συνήθως σε ποσοστά τα οποία κυμαίνονται από 25% έως 50% της συνολικής αξίας του τουριστικού πακέτου. Οι προκαταβολές αυτές είθισται να πληρώνονται εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η TUI επικαλούμενη την υγειονομική κρίση δεν προχώρησε στις πληρωμές.

Το παράδειγμα της TUI ακολούθησαν και άλλοι tour operators οι οποίοι άρχισαν μάλιστα να ζητούν την επιστροφή προκαταβολών, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους η συνεργασία τους με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δε θα εξελιχθεί απρόσκοπτα την επόμενη τουριστική περίοδο.Πολλές επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά προβληματίζονται και από την πρόθεση των tour operators να διοχετεύσουν τουρίστες σε δικά τους ξενοδοχεία και όχι σε εκείνα τα οποία έχουν ανοίξει ή πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους τις επόμενες ημέρες.

Θυμίζει… Thomas Cook
Έντονη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι η TUI στις αρχές Μαΐου ενημέρωσε τις τουριστικές επιχειρήσεις ότι τα συμβόλαια δε θα εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την αναχώρηση των πελατών της άλλα 60 ημέρες μετά την αναχώρηση, γεγονός που θα δημιουργήσει δυσκολίες στη ρευστότητα των ξενοδοχείων.

Έμπειρα στελέχη του τουριστικού κλάδου τονίζουν ότι η τακτική αυτή θυμίζει έντονα την περίπτωση της Thomas Cook, η οποία είχε κάνει το ίδιο πριν από την οικονομική της κατάρρευση. Πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού προβληματίζονται επίσης και από το γεγονός ότι τα πολυδιαφημισμένα εργαλεία στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν έχουν ουσιαστικά λειτουργήσει, δεδομένου ότι τα κεφάλαια δεν έχουν φτάσει ακόμα στην αγορά.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos