×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πώς τα σκουπίδια της Μυκόνου καταλήγουν στην Φυλή!

22 Ιουνίου 2013 08:37

Κύκλωμα το οποίο αποθέτει παρανόμως σκουπίδια από τη Μύκονο στον ΧΥΤΑ της Φυλής, καταγγέλλει ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Η όλη «επιχείρηση» αποκαλύφθηκε μετά από ελέγχους των ανθρώπων του ΕΔΣΝΑ, όμως, «παρότι αποκαλύφθηκε η παρανομία», όπως είπε ο κ. Σγουρός, «τα κενά νόμου που παρατηρούνται στη νομοθεσία της διαχείρισης απορριμμάτων, απαγορεύει στο Σύνδεσμο να προβεί σε κυρώσεις, έναντι στους παρανομούντες».

Πώς «στήθηκε» το «σύστημα»

Πώς όμως τα απορρίμματα της Μυκόνου καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, και μάλιστα, «χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι» τόσο καιρό;

Ο Δήμος Μυκόνου έχει συνάψει σύμβαση με ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Απορριμμάτων (εργοστάσιο που επεξεργάζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά) το οποίο εδρεύει στον Ασπρόπυργο.

Μέσα σε κοντέινερ, και από το λιμάνι της Ελευσίνας, καταφθάνουν τακτικά τα προς διαλογή απορρίμματα της Μυκόνου, τα σκουπίδια δηλαδή, που πετάμε στους λεγόμενους «μπλε» κάδους.

Αυτά μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, όπου γίνεται η επεξεργασία και ο διαχωρισμός τους σε ανακυκλώσιμα και προς ταφή υλικά.

Μέχρι εδώ, θεωρητικά, το σύστημα κυλάει σωστά. Το πρόβλημα και η παρανομία είναι η διαδικασία που ακολουθεί μετά, αφού, όπως καταγγέλλει ο ΕΔΣΝΑ, τα υλικά που προκύπτουν μετά τη διαλογή και τα οποία είναι για πέταμα, αντί να γυρίσουν και να ταφούν στον ΧΥΤΑ, τον οποίο ο Δήμος Μυκόνου χρησιμοποιεί και για τα υπόλοιπα-κανονικά απορρίμματα του, «μπερδεύονται» με υπολείμματα που βγάζει το εργοστάσιο από την επεξεργασία των σκουπιδιών άλλων δήμων της Αττικής και καταλήγουν να θάβονται στην Φυλή.

Με αυτό τον τρόπο και η Αττική φορτώνεται τα απορρίμματα της Μυκόνου και ο Δήμος Μυκόνου έχει «τσάμπα» την απόθεση των υπολειμμάτων του, κάτι για το οποίο άλλοι δήμοι πληρώνουν αδρά...

Γιάννης Σγουρός: «Ως εδώ, να ληφθούν μέτρα!» - Τί όμως μπορεί να κάνει ο Σύνδεσμος;

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, πέρα από το να διαπιστώσει ο ΕΔΣΝΑ το πρόβλημα, τίποτα απολύτως!

Μπορεί να καταγγείλει την υπόθεση, μπορεί να αυξήσει τον έλεγχο -στο μέτρο του δυνατού- για να εμποδίσει εφεξής τα σκουπίδια της Μυκόνου να μπαίνουν στην Φυλή, όμως να τιμωρήσει εκείνους που έχουν «στήσει» το παραπάνω σύστημα δεν είναι στην αρμοδιότητά του.

Εκεί πρέπει να επέμβει η Κεντρική Διοίκηση, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής μέχρι τα συναρμόδια Υπουργεία - Φορείς που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα και κυρώσεις.

Όμως ο κ. Σγουρός, επιπλέον, ζητά και νομοθετική ρύθμιση, που θα λύσει παρόμοια φαινόμενα και στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, που να επιτρέπει ή να απαγορεύει την επεξεργασία απορριμμάτων από δήμο της μιας Περιφέρειας σε εγκαταστάσεις που εδρεύουν στα όρια μιας άλλης.

Αυτό που απαγορεύεται είναι, η απόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ έτερης Περιφέρειας, όπου χρειάζεται ειδική εντολή για τις εξαιρέσεις (βλέπε Φυλή και περιπτώσεις υποδοχής των απορριμμάτων της Τρίπολης και της Ερμιονίδος), απαγόρευση όμως, που στην προκειμένη περίπτωση ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα.

«Η περίπτωση της Μυκόνου αντικατοπτρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα κάνουμε ότι "περνάει από το χέρι μας" για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει όμως να συνδράμει και η Κεντρική Διοίκηση για να γίνουν άμεσες ενέργειες» σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ, Γιάννης Σγουρός.

Πηγή: www.epoli.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos