Η Νάξος στα Συνδεδεμένα Νησιά -Εγκαινιάστηκε ο Υπερσύγχρονος Υποσταθμός Υψηλής Τάσης

14 Οκτωβρίου 2020 12:53

Εγκαινιάζεται σε λίγες ώρες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης στην Νάξο.


Η διασύνδεση της Νάξου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης (150 kV), μέσω της Πάρου και της Μυκόνου, που ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ στις 29 Σεπτεμβρίου,  σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ)

Στην εκδήλωση θα παραστούν ακόμη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και Φορέων.

Το συνολικό κόστος του υποσταθμού της Νάξου ανέρχεται στο ποσό των 8,7 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και της πλευράς εντός των ορίων του Δικτύου, ενώ το κόστος των καλωδιακών διασυνδέσεων Νάξου-Πάρου και Νάξου-Μυκόνου ανέρχεται στα περίπου 7,8 εκατ. ευρώ και 29 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Β’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμέρους υποέργα:

  • Σύνδεση Πάρου - Νάξου με ένα υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Εναλλασσόμενου Ρεύματος (Ε.Ρ.) 150 kV ονομαστικής ικανότητας 140MVA, μήκους 7km, μέγιστου βάθους 45m.
  • Σύνδεση Νάξου - Μυκόνου με ένα υποβρύχιο τριπολικό καλώδιο Ε.Ρ. 150kV ονομαστικής ικανότητας 140MVA, μήκους 45km, μέγιστου βάθους 115m.
  • Κατασκευή νέου Υ/Σ GIS επί της Νάξου, καθώς και των απαιτούμενων έργων σύνδεσης στους Υ/Σ Πάρου και Μυκόνου. Οι εγκατεστημένες καλωδιακές Γραμμές Μεταφοράς (ΓΜ) Νάξου-Πάρου και Νάξου-Μυκόνου φέρουν σε όλο το μήκος τους (end-to-end) καλώδια Οπτικών Ινών, εξασφαλίζοντας:
  • Τηλε-επιτήρηση των υ/β καλωδίων.
  • Επικοινωνία του νέου Υ/Σ Νάξου με το απομακρυσμένο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ).
  • Μελλοντική δυνατότητα εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
  • Αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρος - Λιβάδι (νότια Εύβοια) μήκους 14,5km (καλώδιο XLPE 150kV, ονομαστικής ικανότητας 200MVA) και Άνδρος - Τήνος μήκους 4km με την εγκατάσταση νέων υποβρυχίων καλωδίων Ε.Ρ. XLPE 150kV ονομαστικής ικανότητας 200MVA.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το μέγιστο βάθος πόντισης αγγίζει τα 550 μέτρα.  Λόγω, ακριβώς, αυτής της συνθήκης, αναπτύχθηκε ειδικός σχεδιασμός, δοκιμάστηκε επιτυχώς και εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως, τύπος καλωδίου Υψηλής Τάσης  με μη-μεταλλική θωράκιση, αλλά με θωράκιση συνθετικών ινών, γεγονός που μειώνει το βάρος του και βελτιώνει τα μηχανικά χαρακτηριστικά του καλωδίου.

Ο σχεδιασμός των διασυνδέσεων διαμορφώθηκε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης επί των νησιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο νέος Υ/Σ Νάξου έχει χωροθετηθεί εγγύς του αιγιαλού ώστε να αποφευχθεί η κατασκευή εναέριων καλωδίων στο νησί, ενώ η διασύνδεση της Νάξου με τα νησιά της Πάρου και της Μυκόνου πραγματοποιείται μέσω υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων.

Θυμίζουμε ότι το 2019 ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η νέα υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση Λιβάδι – Άνδρος, ενώ στις αρχές του 2020 ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η νέα υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση Άνδρος – Τήνος, ενώ οι καλωδιακές διασυνδέσεις Πάρου – Νάξου και Νάξου – Μυκόνου ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2020.

Το έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας», έχει λάβει 50% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, τόσο για τις καλωδιακές διασυνδέσεις μεταξύ Νάξου-Πάρου και Νάξου-Μυκόνου, όσο και για τον νέο υποσταθμό επί της Νάξου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις Φάσεις A’, Β’ και Γ’ της διασύνδεσης των Κυκλάδων ανέρχεται συνολικά στα 439 εκατ. ευρώ, με την ευρωπαϊκή συνεισφορά να φθάνει στα 138,1 εκατ. ευρώ.

Τα έργο της Διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά/περιβαλλοντικά οφέλη καθώς θα επιτρέψει τη σημαντικότατη εξοικονόμηση των δαπανών για το καύσιμο. Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά χρησιμοποιούνται υγρά καύσιμα, ελαφρύ (diesel) ή/και βαρύ πετρέλαιο (mazut), με συνέπεια πολύ υψηλό κόστος παραγωγής συγκρινόμενο με το αντίστοιχο στο Ηπειρωτικό Σύστημα και με τιμές οι οποίες ακολουθούν άμεσα την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Το γεγονός αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στο κόστος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές της Χώρας.

Επίσης, θα επιτρέψει την αποφυγή επενδύσεων μεγάλου κόστους για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των τοπικών Σταθμών παραγωγής. Οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής στα νησιά είναι συνήθως παλιές με χαμηλό συντελεστή απόδοσης ενώ παράλληλα δεν μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού. Επιπλέον, τα νησιά παρουσιάζουν πολύ χαμηλό συντελεστή φορτίου (χαμηλά φορτία τον Χειμώνα και πολύ υψηλά το Καλοκαίρι κυρίως λόγω του τουρισμού) γεγονός το οποίο επιβαρύνει το κόστος παραγωγής από τους τοπικούς Σταθμούς λόγω του πολύ υψηλού κεφαλαιουχικού τους κόστους.

Ακόμη, θα συμβάλει στον περιορισμό (και μακροπρόθεσμα στην εξάλειψη) των αέριων ρύπων και των συνεπαγόμενων δαπανών οι οποίες σχετίζονται με ρύπους, θα περιορίσει δραστικά την όχληση η οποία προκαλείται από τη συνεχή λειτουργία των τοπικών Σταθμών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται πλέον εντός κατοικημένων περιοχών, θα επιτρέψει την καλύτερη εκμετάλλευση του υψηλού δυναμικού ΑΠΕ των νησιών, κυρίως του πολύ υψηλού αιολικού δυναμικού. Μέχρι σήμερα η εκμετάλλευση του δυναμικού ΑΠΕ των μη διασυνδεδεμένων Νησιών είναι πολύ περιορισμένη λόγω του μικρού μεγέθους των αυτόνομων συστημάτων των Νησιών ενώ τέλος, θα επιτρέψει τη διεύρυνση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συμπεριλαμβάνοντας τα διασυνδεόμενα Νησιά.

Ειδικότερα, η Β’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με το κλείσιμο του βρόχου μεταξύ της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου, συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της τροφοδότησης αυτών των νησιών. Με την ολοκλήρωση της εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση για τα νησιά αυτά, με αποτέλεσμα την κάλυψη των αναγκών τους στις περιπτώσεις απώλειας ενός εκ των καλωδιακών διασυνδέσεων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos