×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μέχρι το βράδυ η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη

14 Αυγούστου 2013 12:25

Αποκαθίσταται σταδιακά το πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης που προκλήθηκε χθες μετά από πυρκαγιά στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην περιοχή από αιφνίδια βλάβη σε μία από τις μηχανές παραγωγής ρεύματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ενημερώνει ότι, μετά το σοβαρό συμβάν στο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. εχθές στη Θήρα, πραγματοποιείται σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, με κάθε δυνατό τρόπο.

Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του Σταθμού, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι γίνεται ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Παρακαλούμε για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η με τον καλύτερο τρόπο κατανομή της διαθέσιμης ισχύος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών.

«Ευελπιστούμε ότι σήμερα θα έχουμε αποκαταστήσει την βλάβη εφόσον εγκατασταθούν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη τα οποία έφθασαν στο νησί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε περιοδικά σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Σαντορίνης ρεύμα», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Ζώρζος, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό MEGA.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουν γίνει τιτάνιες προσπάθειες από το προσωπικό της ΔΕΗ έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Μέχρι την 1.30-2 η ώρα είχε η πρωτεύουσα ρεύμα, στη συνέχεια δόθηκε περιοδικά στις υπόλοιπες περιοχές της Σαντορίνης και εξυπηρέτησε κάποιες βασικές καταλαβαίνετε ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών της περιοχής», πρόθεσε

Σχετικά με το εάν γνωρίζει τι προκάλεσε την πυρκαγιά και εν συνεχεία το μπλακ - άουτ, απάντησε ότι «παρά το γεγονός ότι βρέθηκα αρκετές φορές στο χώρο του εργοστασίου δεν ήταν ώρα για να ρωτήσει κανείς αλλά και στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις».

Σε δηλώσεις του στο Βήμα Fm ο δήμαρχος εκτίμησε ότι μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.

Η γενική διακοπή ρεύματος αναστάτωσε χιλιάδες τουρίστες αλλά και τους ντόπιους της Σαντορίνης. Δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια αλλά και τα υπόλοιπα καταστήματα του νησιού, τα οποία δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες επισκέπτες για πολλές ώρες.

Επενδύσεις

Η ΔΕΗ θα πρέπει να κάνει μια γενναία επένδυση έτσι ώστε όταν έχουμε βλάβη τέτοιου μεγέθους να υπάρχει εφεδρικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί μέχρι την αποκατάστασή της».

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης συμπλήρωσε ότι «η διακοπή του ρεύματος στη Σαντορίνη είναι συνέπεια των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής. Είναι κάτι που αφορά τα περισσότερα νησιά της χώρας. Οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου για ρεύμα. Η σύνδεση των νησιών με τον αστικό κορμό είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να το κάνουμε ακόμα».

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση του νησιού, καθώς η ΔΕΗ έκανε χρήση των εγκατεστημένων εφεδρικών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Παράλληλα, αργά το βράδυ απέπλευσε το αρματαγωγό «Χίος», το οποίο μεταφέρει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 10MW, και το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στη Θήρα τις πρωινές ώρες. Λίγο νωρίτερα, στις 6 το απόγευμα, απέπλευσε το εμπορικό πλοίο «Horizon», το οποίο μετέφερε ειδικό γερανό αναγκαίο για την τοποθέτηση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Επίσης η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν γεννήτριες ισχύος τουλάχιστον 5 MW από το νησί της Ρόδου. Μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, θα γίνουν οι έρευνες που απαιτούνται για τον εντοπισμό των αιτίων που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos