×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Αφησαν στο σκοτάδι 3 ημέρες τη Σαντορίνη, νέο μπλακ άουτ χθες το βράδυ

16 Αυγούστου 2013 10:11

Νέο μπλακ άουτ βύθισε χθες το βράδυ στο σκοτάδι τη Σαντορίνη την ώρα που κάτοικοι, επιχειρηματίες και τουρίστες έκαναν υπομονή για τρίτη ημέρα πιστεύοντας ότι το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης του νησιού θα λυνόταν οριστικά. Πλέον όλοι φοβούνται ότι ο διασυρμός του κορυφαίου τουριστικού προορισμού της Ελλάδας θα είναι πρωτοφανής.

Τα αίτια του μπλακ άουτ δεν είχαν αποσαφηνιστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ. Οι πρώτες πληροφορίες από τη ΔΕΗ ανέφεραν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από απότομη αυξομείωση της τάσης σε έναν πυκνωτή.

Εκρηξη αυτήν τη φορά δεν έγινε αλλά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρός, ξέσπασε μικρής έκτασης φωτιά σε καλώδια. Η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης άρχισε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, αλλά πλέον κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Μετά και το χθεσινοβραδινό φιάσκο οι κάτοικοι άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους με τη ΔΕΗ, καθώς διαπιστώνουν ότι στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης θα αργήσει ακόμα περισσότερο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της επιχείρησης ότι το πρόβλημα θα λυνόταν το αργότερο μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, οι διακοπές ρεύματος συνεχίστηκαν ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα προκαλώντας τον εκνευρισμό των κατοίκων. Η οργή τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά την παραδοχή των αρμοδίων της ΔΕΗ ότι δεν μπορούν να τηρήσουν το πρόγραμμα των δίωρων διακοπών ρεύματος. Ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Χθες οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος και ύδρευσης συνεχίστηκαν σε όλες τις περιοχές του νησιού. Στα Φηρά και στην Οία ήταν συγκριτικά μικρότερης διάρκειας, λόγω της τουριστικής σημασίας τους, αλλά σε άλλες περιοχές παρατηρήθηκαν διακοπές που έφτασαν συνολικά τις πέντε ώρες.

«Τα χρονοδιαγράμματα που δίνει η ΔΕΗ παραβιάζονται συνεχώς. Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι το βράδυ της Τετάρτης το πρόβλημα θα είχε λυθεί κατά 90%. Αυτό δεν συνέβη. Με την εγκατάσταση των γεννητριών ελπίζουμε ότι το ρεύμα θα επανέλθει σύντομα», λέει στο «Εθνος» ο κ. Ζώρζος.

Με... εμφιαλωμένο

Κάτοικοι και επιχειρηματίες της Σαντορίνης επισημαίνουν ότι οι τουρίστες αντιμετωπίζουν με στωικότητα την έλλειψη ρεύματος παρά το γεγονός ότι δυσκολεύει αφάνταστα τις διακοπές τους.

Συχνά χρειάζεται να κάνουν μπάνιο ακόμα και με εμφιαλωμένο νερό, αφού οι γεωτρήσεις δεν λειτουργούν όταν κόβεται το ρεύμα. «Το πρόβλημα της υδροδότησης είναι μεγαλύτερο σε μικρές, οικογενειακές τουριστικές μονάδες που δεν είχαν εφοδιαστεί με γεννήτριες», λέει ο Παναγιώτης Μυτιληναίος.

Ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Βαγγέλης Φύτρος προσθέτει ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις τουριστών που έμειναν από ρευστό αφού τα ΑΤΜ τέθηκαν εκτός λειτουργίας. «Για να εξυπηρετηθούν χρειάστηκε να τους πηγαίνω εγώ από μηχάνημα σε μηχάνημα μέχρι να βρούμε κάποιο το οποίο να είναι σε λειτουργία», σημειώνει.

Ζημιές καταγράφουν, επίσης, οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τροφίμων, οι οποίοι βλέπουν ευπαθή προϊόντα όπως είναι τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά να καταστρέφονται επειδή δεν λειτουργούν τα ψυγεία.

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο τουρισμός δεν έχει υποστεί σοβαρό χτύπημα, καθώς δεν έχει προκύψει κάποιο κύμα ακύρωσης κρατήσεων. «Το πρώτο βράδυ μπορώ να πω ότι οι τουρίστες το διασκέδασαν βλέποντας τα Φηρά να φωτίζονται με κεριά. Ομως για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό;» αναρωτιέται ο κ. Μυτιληναίος.

Το καλό νέο είναι ότι οι νεφροπαθείς της Σαντορίνης δεν θα χρειαστεί να υποστούν ξανά την ταλαιπωρία της Τετάρτης, όταν χρειάστηκε να μεταφερθούν στην Κρήτη για να κάνουν αιμοκάθαρση. Το κέντρο νεφρού στο οποίο γίνονται οι θεραπείες εφοδιάστηκε με γεννήτρια, ενώ δόθηκαν όλες οι διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει ξανά διακοπή ρεύματος στην περιοχή που βρίσκεται.

Τι καταγγέλλουν οι επιχειρηματίες, τα αργά αντανακλαστικά της ΔΕΗ

Με βηματισμό... χελώνας προχώρησε η ΔΕΗ στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της ώστε να αυξηθεί η ισχύς παραγωγής ρεύματος στη Σαντορίνη με αποτέλεσμα τοπικοί παράγοντες να μιλούν για «αδιαφορία».

Είναι ενδεικτικό πως χθες κατέπλευσε από τη Ρόδο στο λιμάνι της Θήρας, στις 4 το απόγευμα, το εμπορικό πλοίο «Μελίνα 2» με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 5MW. Ομως, το πλοίο θα έπρεπε να είχε φθάσει από τις 8 το πρωί.

Την αργοπορία αυτή από την επιχείρηση την απέδιδαν στη θαλασσοταραχή, αν και χθες επικρατούσε σχεδόν άπνοια στην περιοχή.

Σχετικά με την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στη Θήρα, η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι χθες στις 5 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση επιπρόσθετων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος περίπου 5 MW, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική διαθέσιμη ισχύ του σταθμού παραγωγής στα 27 MW.

Συνεχίζονταν παράλληλα οι εργασίες για την ολοκλήρωση της σύνδεσης και των υπόλοιπων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών υπολειπόμενης ισχύος 4 MW.

Σύμφωνα με την εταιρεία, με τη σύνδεση και των ζευγών από τη Ρόδο, η συνολική διαθέσιμη ισχύς του σταθμού παραγωγής στη Θήρα θα ανέλθει σε 36MW, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του νησιού που εκτιμώνται κατά μέγιστο σε 31 MW κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης.

Εφεδρείες

Παράλληλα και για την ύπαρξη εφεδρειών, προγραμματίζεται για σήμερα μια νέα μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος 6 MW και πάλι από τη Ρόδο.

Την ίδια ώρα, το Σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος», εκτός από την κυβέρνηση, επέρριψε ευθύνες και στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστικά το σωματείο σημειώνει ότι «είναι οδυνηρό να συγκροτεί επιτροπές για να διερευνήσει συνθήκες και καταστάσεις δυσάρεστων και καταστροφικών συμβάντων την ώρα που θα έπρεπε να λειτουργεί και να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που θα της επέτρεπαν να αποτρέπει τέτοιου είδους γεγονότα».

Προσέθεσε δε ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και συντηρήσεων οδηγούν τη ΔΕΗ, με μαθηματική ακρίβεια, σε κατάρρευση.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos