×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πλημμύρισε και πάλι η Ρόδος - βρέθηκε πτώμα στα τουρκικά παράλια

26 Νοεμβρίου 2013 10:07

Το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Σύμη και οι αρχές εξετάζουν αν πρόκειται για τον καθηγητή από τη Ρόδο, που παρασύρθηκε απο χείμαρρο στη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το νησί την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, το πτώμα εντοπίστηκε απο Τούρκο ψαρά, ενώ την έρευνα για την ταυτοποίηση έχει αναλάβει το λιμεναρχείο της Ρόδου σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις ξανάρχισαν το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι στις περιοχές Αρχάγγελος, Αφάντου, Φαληράκι και στη Ρόδου - Καλλιθέας και να έχουν ακινητοποιηθεί οχήματα, τους οδηγούς των οποίων έσπευσε να απεγκλωβίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συνεχείς αλλά μικρής διάρκειας ήταν και οι διακοπές ρεύματος στις περιοχές Καλυθιές, Κοσκινού, Φαληράκι αλλά και στην πόλη της Ρόδου. Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στις 30 οικογένειες που διαμένουν στο νησί της Ψερίμου, το οποίο οι Αρχές θα ζητήσουν αύριο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η βροχή στην Ψέριμο προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, ενώ στη θάλασσα κατέληξαν τρία αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Εισαγγελική παρέμβαση

Mόλις ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός για την αναβάθμιση της γέφυρας Κρεμαστής στη Ρόδο. Πρόκειται για τη γέφυρα την οποία προσπάθησαν να διασχίσουν οι τρεις εκπαιδευτικοί, ο 39χρονος Ιωάννης Γκίζης και οι δύο συνάδελφοί του, η 26χρονη Αναστασία Κατσαρού και ο 50χρονος Κώστας Αργυρόπουλος την προηγούμενη Παρασκευή. Ομως λόγω της έντονης βροχόπτωσης –υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα 24ωρο έπεσε βροχή δύο μηνών στο νησί– τα νερά του ομώνυμου χειμάρρου σκέπασαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η Αναστασία Κατσαρού, ενώ ο Κώστας Αργυρόπουλος έως και χθες το βράδυ αγνοούνταν. Εκτακτη επιχορήγηση ύψους 150.000 ευρώ ενέκρινε χθες το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες δαπάνες που προέκυψαν από τη θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο, όπως η πληρωμή των συνεργείων που ανοίγουν τους δρόμους και η προμήθεια καυσίμων.

Το έργο της αναβάθμισης της γέφυρας που έχει χτιστεί τη δεκαετία του '40 έχει «καθυστερήσει» πάνω από μια δεκαετία, καθώς δεν μπορούσαν να βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια. Οπως εξηγεί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, το συγκεκριμένο έργο δεν είχε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. «Ωστόσο, καταφέραμε και εντάξαμε ένα άλλο έργο, οπότε τον Οκτώβριο το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό των 3,5 εκατ. ευρώ για το έργο. Δυστυχώς δεν προλάβαμε...» τονίζει ο κ. Μαχαιρίδης. Ενα ζευγάρι ακόμα έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της θεομηνίας, ο 60χρονος Γιάννης Μπαϊράμης και η 54χρονη σύζυγός του Καλλιόπη Παναγιώτου. Χθες, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Κ. Μπούτσικος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των τριών ανθρώπων, αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο νησί.

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγραφές από συνεργεία της Περιφέρειας και οι καταστροφές αποτιμώνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Στο νησί έχει μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προκειμένου να συμμετέχει στην προσπάθεια συντονισμού των επιχειρήσεων.

Σε κατάσταση συναγερμού βρισκόταν και χθες το νησί, καθώς η στάθμη του ποταμού Τριαντενού, που είναι σκεπασμένος σε όλο του το μήκος, είχε ανέβει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με υπερχείλιση. Κατά μήκος του «πρώην» ποταμού, στις όχθες δεξιά και αριστερά έχουν χτιστεί σπίτια, τα οποία κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση πλημμυρών. Χθες το βράδυ νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε τη Ρόδο και η Πυροοσβεστική δέχθηκε περισσσότερες από 50 κλήσεις για άντληση νερού. Η Περιφέρεια θα βρίσκεται σε επιφυλακή έως σήμερα το μεσημέρι. Σύμφωνα με το δελτίο καιρού, τα φαινόμενα σταδιακά αναμένεται να υποχωρήσουν.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, οι έρευνες για τον καθηγητή Αγγλικών η τύχη του οποίου αγνοείται από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όταν το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου της Κρεμαστής. Οι έρευνες, τόσο στην κοίτη του χειμάρρου, όσο και στη θαλάσσια περιοχή της Κρεμαστής, συνεχίζονται από όλες τις υπηρεσίες για τον 53χρονο.

Για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο των τριών ανθρώπων και για τις ζημιές που προκλήθηκαν, υπήρξε σήμερα παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου Κ. Μπούτσικου, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Από σήμερα επίσης, ξεκίνησε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos