×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για Ακτοπλοϊκά & Αεροπορικά ζητήματα

28 Νοεμβρίου 2013 00:01

Σε συνέχεια των τελευταίων ενεργειών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και προς απάντηση των ερωτημάτων που λαμβάνει το Επιμελητήριο σε καθημερινή βάση ακολουθεί μια συνοπτική ενημέρωση:

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Α) Γραμμή Πειραιάς – Δυτικές Κυκλάδες

Παρακολουθώντας την τελευταία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης σε σχέση με τη γραμμή Πειραιάς – Δυτικές Κυκλάδες με την ξαφνική (αλλά ευτυχώς προσωρινή) διακοπή της σύνδεσης με Πειραιά λόγω της επίσχεσης εργασίας στο Ε/Γ – Ο/Γ «Άγιος Γεώργιος», το Επιμελητήριο Κυκλάδων συμπαραστέκεται στους κατοίκους και μεταφέρει την αγωνία τους κυρίως όπως εκδηλώθηκε μέσα από τις γενικές λαϊκές συνελεύσεις.

Επισυνάπτεται η τελευταία γραπτή παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, προς στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Β) Γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Τήνος – Μύκονος

Γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Δωδεκάνησα

Γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Σάμος – Ικαρία

Μετά τη διακοπή των δυο δρομολογίων της Τετάρτης και Παρασκευής από Δωδεκάνησα προς Πειραιά από τη Blue Star Ferries, και από Σάμο-Ικαρία προς Πειραιά τις ίδιες μέρες από τη NEL Lines, έγινε επικοινωνία του Επιμελητηρίου με τους υπευθύνους των δυο εταιρειών.

Με την εταιρεία Blue Star Ferries, όπου διαχρονικά υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, συζητήθηκαν εναλλακτικές προτάσεις με κατάληξη τη διαβεβαίωση της εταιρείας ότι τουλάχιστον προς το παρόν γίνεται προσπάθεια να μην διακοπούν τα δρομολόγια του Σαββατοκύριακου όπως έγινε πέρυσι παρά την εξαιρετικά μεγάλη μείωση μετακινήσεων.

Ερμούπολη,  26 Νοεμβρίου 2013

Ήδη ανακοινώθηκε από την εταιρεία ΝEL Lines η 2η προσέγγιση στη Σύρο τις Τετάρτες ξημερώματα από Σάμο – Ικαρία προς Πειραιά ξεκινώντας από 1η Δεκεμβρίου 2013.

Συζητήθηκε με την εταιρεία NEL το ενδεχόμενο, ανάλογα με την κίνηση και ζήτηση, να μεταφέρει τελικά το δρομολόγιο της Δευτέρας την Παρασκευή για να μην συμπίπτει με αυτό της Blue Star Ferries.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε συνέχεια της συστηματικής πλέον επικοινωνίας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τους αρμόδιους της νέας διεύθυνσης της Olympic Air σχετικά με τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος των νησιών Μήλου, Νάξου, Πάρου,  Σύρου:

Για τα νησιά Μήλο-Νάξο-Πάρο έχουν καταρχήν ήδη δρομολογηθεί οι πρώτες απαραίτητες ενέργειες που οδηγούν σε λύση, χωρίς την ανάγκη σημαντικών έργων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός επιβατών.

Για τη Σύρο, που απαιτούνται σημαντικότερες παρεμβάσεις, το Επιμελητήριο ζήτησε από τον Δ/ντα Σύμβουλο της Olympic Air, κ. Δημήτριο Γερογιάννη, και τον Υπεύθυνο Πτητικών Θεμάτων της Olympic Air,  κ. Αθανάσιο Μάρκου, να παρευρεθούν σε συνάντηση με τον Διοικητή της ΥΠΑ, κ. Δημήτριο Κούκη, με τους τοπικούς φορείς ώστε από κοινού να εξευρεθεί ο ταχύτερος τρόπος εξάλειψης των εμποδίων που καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση αεροσκαφών μεγαλύτερης χωρητικότητας στο αεροδρόμιο του νησιού. Η συνάντηση διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και μεριμνά για το ραντεβού ο  Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Παναγιώτης Ρήγας. Στη συνάντηση θα συζητηθούν και τα θέματα που αφορούν όλες τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος των Κυκλάδων.


ΠΡΟΣ

Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Κοινοποίηση: ως πίνακας αποδεκτών

Θέμα: «Ακτοπλοϊκές συνδέσεις Δυτικών Κυκλάδων»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Πάγια θέση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ιδιαίτερα υπό το βάρος των σημερινών συνθηκών γύρω από τα ακτοπλοϊκά δεδομένα και πολύ περισσότερο των επερχόμενων, είναι η επανεξέταση του ακτοπλοϊκού ζητήματος από μηδενική βάση και όχι εμβαλλωματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ακραίες  καταστάσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά μας.

Κρίνεται απαραίτητη μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος έτσι ώστε να λυθούν τα θέματα ελλιπούς σύνδεσης σε κάποια από τα μεγαλύτερα νησιά, στα μεσαία νησιά καθώς κα να αρθεί ο αποκλεισμός ακραίων περιπτώσεων μικρών νησιών όπως αυτή της Ανάφης (μια περίπτωση που αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της ανισότητας που εισπράττουν οι νησιώτες σε σχέση με τη Στερεά Ελλάδα).

Παρακολουθούμε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, με έντονη ανησυχία, την κατάσταση που επικρατεί στις Δυτικές Κυκλάδες, δεχόμενοι – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε – σοβαρές πιέσεις από μέλη μας και πολίτες αυτών των νησιών, οι οποίοι δικαίως αισθάνονται πολίτες β' κατηγορίας.

Η επίσχεση εργασίας στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» οδήγησε στην κορύφωση των ακτοπλοϊκού ζητήματος των Δυτικών Κυκλάδων με την διακοπή της σύνδεσης με τον Πειραιά και εν τέλει με την απομόνωση αυτών των νησιών και των κατοίκων τους.

Έτσι, ενώ το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, εξάντλησε (δυστυχώς ανεπιτυχώς) κάθε δυνατότητα παρέμβασης και μεσολάβησης για να  μην υποστούν οι Δυτικές Κυκλάδες παραπάνω ζημία από την καταστρεπτική - για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία -  έλλειψη προγραμματισμού δρομολογίων, φτάσαμε σήμερα, με μεγάλη μας λύπη, να βιώνουμε την αδικία της πολιτείας και στα χειμερινά δρομολόγια.

Κρίνοντας σκόπιμο να μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατεί και να τονίσουμε για τους παρακάτω λόγους την ανάγκη παρέμβασης, αναφερόμαστε σε αυτά που βιώσαμε, κατά την πρόσφατη παρουσία μας στη Σίφνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους, όταν επικρατεί κακοκαιρία οι κάτοικοι φοβούνται και αποφεύγουν μετακινήσεις με το υπάρχον πλοίο, ακόμα και για λόγους υγείας (δεδομένου ότι εδώ και ένα μήνα, δεν υπάρχουν γιατροί στο νησί).

Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματίες και ιδιώτες που έχουν να διευθετήσουν γραφειοκρατικά θέματα,  εξαναγκάζονται ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα σε πολυήμερες μετακινήσεις στη Μήλο, Σύρο και Πειραιά, μετά την κατάργηση ή λόγω της μη ύπαρξης βασικών υπηρεσιών όπως της Δ.Ο.Υ. κ.α.. Έτσι η πολιτεία προέβη σε κατάργηση βασικών υπηρεσιών χωρίς όμως να καταργήσει αντιστοίχως και την ανάγκη της φυσικής παρουσίας των πολιτών στις υπηρεσίες αυτές, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώθηκε και το ακτοπλοϊκό πρόβλημα στις περιοχές αυτές.

Κύριε Υπουργέ,

Η μακρόχρονη και συστηματική ενασχόληση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με το ακτοπλοϊκό ζήτημα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το βαθμό δυσκολίας επίλυσης των ακτοπλοϊκών θεμάτων γενικώς αλλά και ειδικότερα αυτό των Δυτικών Κυκλάδων.

Παρόλα αυτά σας καλούμε να θέσετε το θέμα των Δυτικών Κυκλάδων και των μικρών νησιών γενικότερα, ως άμεση προτεραιότητα και να αφουγκραστείτε την αγανάκτηση που έχει εκφραστεί μέσα από τις πρόσφατες τοπικές συνελεύσεις των κατοίκων που απαιτούν μια οριστική λύση που να απαντά στις ανάγκες τους.

Πιο συγκεκριμένα σας ζητούμε:

α) να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης εξασφαλίζοντας μια μόνιμη, ουσιαστική και αξιόπλοη κάλυψη των δυτικών Κυκλάδων,

β) να συμβάλλετε με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να εξοφληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων στα πλοία των άγονων γραμμών. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους και σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους ανάγκες. Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταβολές των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές, από την γενικότερη πολιτική του κράτους που καθυστερεί την εξόφληση των υποχρεώσεών του.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos