Ψηφιακά και άμεσα η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας

21 Δεκεμβρίου 2020 17:30

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και με τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»


Το άρθρο 279 του νόμο 3463 2006 Α 114 αντικαθίσταται ως ακολούθως
Άρθρο 279
Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
Για την απόδειξη της ιδιότητας μόνιμου κατοίκου όπου απαιτείται, εκδίδεται βεβαίωση μονίμου κατοικίας ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – gr – ΕΨΠ), μετά από ηλεκτρονική αίτηση εκ μέρους του ενδιαφερόμενου και προηγούμενη αυθεντικοποίηση του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου ψηφιακή Διακυβέρνησης (taxisnet) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο ΣΤ’ του Μέρους Α’ του νόμου 4727/2020 (taxisnet). Τα στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας αντλούνται από το φορολογικό μέτρο που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 84 του νόμου 4727/2020.

 

Εφόσον η ανωτέρω έκδοση ηλεκτρονικής βεβαίωσης δεν είναι εφικτή για οποιοδήποτε λόγο η ιδιότητα μόνιμου κατοίκου, βεβαιώνεται από το Δήμαρχο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αντιγράφου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) ή αντιγράφου του εκκαθαριστικού της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Περσίας (ΔΥΟ). Εάν αιτιολογημένως η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου, δεν μπορεί να αποδειχθεί από τα ανωτέρω δικαιολογητικά, αποδεικνύεται εφόσον προκύπτει πραγματική εγκατάσταση στο Δήμο από τον ενδιαφερόμενο με κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο (ενδεικτικά λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας, λογαριασμό ηλεκτροδότησης, λογαριασμού ύδρευσης ή φυσικού αερίου). Η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο. Στην περίπτωση απόδειξης μονίμου κατοικίας με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ο Δήμαρχος δύναται να αρνηθεί τη χορήγηση της βεβαίωσης με παράθεση ειδικής αιτιολογίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες και κάθε αναγκαίο τεχνικό και λεπτομερειακό θέμα για την υλοποίηση της παρούσας διάταξης.»

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos