ΔΤ-Ανάδειξη των Μεταλλείων της Σίφνου μέσω του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Κύπρος

14 Ιανουαρίου 2021 15:52

Σημαντική εξέλιξη για την ανάδειξη και προβολή των μεταλλείων του νησιού μας, αποτελεί η έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης που κατέθεσε το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» το 2019, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Δήμο Σίφνου και την Κοινότητα Ασγάτας Κύπρου.


Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος μας το 2016, είχε προβεί στην κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης, μετά την επιστολή που λάβαμε στις 31.3.2016 από το ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος». Έτσι, κατόπιν της εισήγησης του Προέδρου του ΔΣ κ. Κώστα Σούλη, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τη σχετική απόφαση (υπ’ αρ. 69/2016 – ΑΔΑ: Ω4ΦΜΩ1Τ-ΨΤΦ) για «Συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα-Κύπρος, με τίτλο «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΟΔΟΙ: Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚH ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν πέραν του ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος» και του Δήμου μας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Δήμος Μιτσερού Κύπρου
Το πρόγραμμα αφορούσε σε:
- έργα συντήρησης, αποκατάστασης επιστημονικά τεκμηριωμένης ανακατασκευής και οργάνωσης του χώρου των μεταλλείων του Αγίου Σώστη,
- καθαρισμός και συντήρηση της περιπατητικής αυτής διαδρομής,
- περίφραξη και επιτήρηση στο ακραίο τμήμα των μεταλλείων αυτών,
- δημιουργία ενός Πολυδύναμου Κέντρου Ανάδειξης και Εκπαίδευσης επί της Πολιτιστικής & Τεχνολογικής Κληρονομιάς με ειδικό χώρο για εικονική περιήγηση στις μεταλλευτικές περιοχές.
- δημιουργία εργαστηρίων και εξοπλισμού (ή διαδραστικές εγκαταστάσεις εργαστηρίων) για τη διενέργεια πειραματικών προσομοιώσεων και παραγωγής αρχαίων μετάλλων με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα.
- εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών (πχ. διαδικτυακή-GIS πλατφόρμα), ούτος ώστε οι περιοχές αυτές να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστικών ομάδων που δεν ανήκουν στους παραδοσιακούς επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
- δικτύωση πολιτιστικών περιοχών με κοινά χαρακτηριστικά και σκοπούς (περιοχές στις οποίες αναπτύχθηκε η αρχαιομεταλλουργική δραστηριότητα).

Η κοινή μας πρόταση δεν προκρίθηκε στην επόμενη φάση, λόγω του σχετικά μικρού προϋπολογισμού του προγράμματος αλλά και των πολλών προτάσεων που κατατέθηκαν. Η συγκεκριμένη πρόταση, με μικρές τροποποιήσεις και εμπλουτισμένη, επανακατατέθηκε από το ΕΚΕΘΕ Δημόκριτος (με την αντικατάσταση του ενός εταίρου), όταν με την επιστολή του στις 27.09.2019, ζήτησε από το Δήμο Σίφνου τη λήψη σχετικής απόφασης και υπήρξε θετική αξιολόγηση και έγκριση της χρηματοδότησή της.
Θερμές ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στα στελέχη του ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος»:
- στο Δρ. Ι. Μπασιάκο, Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του ΙΝΝ,
- στην κα. Ελ. Φιλιππάκη Ερευνήτρια-Υπεύθυνη Εργαστηρίου του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος,
- στο συμπατριώτη μας κ. Γιάννη Σανάκη Διευθυντή Ερευνών,
αλλά και σε όλους όσοι βοήθησαν γι’ αυτό το σκοπό.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos