Ψηφιακοί νομάδες: Έρχονται οι τουρίστες της νέας εποχής. Πως θα τους προσελκύσουμε;

19 Φεβρουαρίου 2021 20:21

Αποτελούν το παρόν και κυρίως το μέλλον ενός νέου εργασιακού μοντέλου και ταυτοχρόνως ένα λαμπρό πεδίο ανάκτησης των χαμένων εσόδων της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας εξαιτίας της πανδημίας.

Πρόκειται για τους ψηφιακούς νομάδες, τα στελέχη δηλαδή ή τους εργαζόμενους, που ενώ η έδρα της εταιρείας τους και ο φυσικός χώρος εργασίας τους είναι σε άλλη χώρα, η τεχνολογία τους προσφέρει τη δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται εξ΄αποστάσεως σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμούν.

Είναι η νέα παγκόσμια εργασιακή τάση την οποία ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, συνήθως εκείνοι που μπορούν να δουλέψουν από έναν φορητό υπολογιστή και απασχολούνται συνήθως σε δημιουργικά επαγγέλματα (μόδα, τέχνες, σχεδιασμό ιστοσελίδων, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφοι) αλλά και σε τομείς τεχνολογιών αιχμής όπως το μάρκετινγκ και η πληροφορική.

Είναι συνήθως υψηλά αμειβόμενοι καθώς σύμφωνα με έρευνες ένας στους έξι κερδίζει περισσότερα από 75.000 δολάρια ετησίως και εκτιμάται ότι μέχρι το 2035 θα φθάσουν το ένα δισεκατομμύριο εργαζομένους στον κόσμο!

Η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, έχει ήδη μπει στον χάρτη ανταγωνισμού πολλών τουριστικών χωρών του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα δίκτυα 5G και η πρόσβαση σε εξαιρετικό WiFi σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, την έχουν κατατάξει στην 11η σε σειρά προτίμησης θέση, μεταξύ 13 παγκόσμιων θελκτικών και εξωτικών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες.

Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη χώρα μας και ειδικά τα πανέμορφα νησιά της κάθε χρόνο, κάποιοι από αυτούς είναι βέβαιο ότι θα την επιλέξουν ως τόπο κατοικίας και εργασίας υπό τη μορφή του εργασιακού νομά. Το θεσπέσιο ηλιόλουστο κλίμα, τα ιστορικά μνημεία, η εξαιρετική γαστρονομία, ο τρόπος ζωής και η φιλοξενία, είναι μερικά μόνο από τα προνομιακά χαρακτηριστικά της Ελλάδας και ειδικά των νησιών της, για την εκεί εγκατάσταση ψηφιακών νομάδων.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στην παγκόσμια μάχη της διεκδίκησής τους. Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο δίνεται έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μέσα στο 2021. Η φοροαπαλλαγή θα έχει διάρκεια 7 ετών και προϋποθέτει ο εργαζόμενος να μην έχει υπάρξει στο παρελθόν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας και να μην έχει αφαιρέσει αντίστοιχη θέση εργασίας από την Ελλάδα. Επίσης, η χώρα ήδη προετοιμάζεται να βγάλει Visa ειδικά για ψηφιακούς νομάδες.

Στην Ελλάδα, οι πρώτοι ψηφιακοί νομάδες εμφανίστηκαν πριν από τρία περίπου χρόνια στην Αθήνα αλλά και σε αρκετά νησιά που αποτελούν αναμφίβολα πόλο έλξης τους. Οργανωμένες κοινότητές τους υπάρχουν στην Λέσβο, στην Κρήτη και στη Ρόδο, νησί στο οποίο δημιουργήθηκε το Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων το οποίο σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, δημιουργεί τις υποδομές εκείνες που βοηθούν στην εγκατάσταση και διαμονή των ψηφιακών νομάδων στο νησί.

Δεδομένης της αυξητικής τάσης αυτού του τύπου απασχόλησης στο εγγύς μέλλον αλλά και των προοπτικών της διάνοιξης ενός νέου τουριστικού πεδίου για τα Ελληνικά νησιά, η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων κρίνεται σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Οι άνθρωποι αυτοί νοικιάζουν σπίτια και καταναλώνουν αγαθά, έχοντας συνήθως υψηλά εισοδήματα μέρος των οποίων αφήνουν στους τόπους διαμονής τους.

Η αναγκαιότητα της τηλεργασίας που μπήκε στη ζωή μας εξαιτίας της πανδημίας απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ανταπεξέρχονται στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις εξ΄αποστάσεως. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος που συνεπάγεται για μια εταιρεία το να διατηρεί ψηφιακούς νομάδες και επιπλέον, η ευρύτατη χρήση των νέων τεχνολογιών, φαίνεται ότι θα απογειώσουν την επαγγελματική αυτή τάση που φαντάζει ιδανική για όσους αγαπούν τα ταξίδια, την εξερεύνηση νέων τόπων αλλά και επιθυμούν να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος ζωής και τις φοροαπαλλαγές σε όμορφες, διαφορετικές ή μακρινές χώρες, που φαντάζουν ποθητές για τον καθένα μας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos