×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Υγρός τάφος για 22 μετανάστες στη Σάμο

06 Μαϊος 2014 09:27

Νέα τραγωδία χθες στο Αιγαίο, με 22 παράνομους μετανάστες (μεταξύ αυτών 12 γυναίκες και τέσσερις ανήλικοι) να ανασύρονται νεκροί από τη θάλασσα.

Από το σκάφος των μεταναστών που ανατράπηκε διασώθηκαν 36 άτομα. Υπάρχει πιθανότητα οι νεκροί να είναι περισσότεροι, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των διασωθέντων, πως οι επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν 65 άτομα.

Το νέο τραγικό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο πολύνεκρο συγκλονιστικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όταν 12 μετανάστες (3 γυναίκες και 9 παιδιά) είχαν πνιγεί. Πιθανόν, το χθεσινό ναυάγιο να είναι το πιο πολύνεκρο περιστατικό στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια. Ξεπερνά ακόμη και την περίπτωση της 15ης Δεκεμβρίου 2012, όταν είκοσι πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στις ακτές της Λέσβου.

Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν σκάφος της φινλανδικής συνοριοφυλακής, που ανήκει στη FRONTEX, εντόπισε ένα σκάφος που είχε ανατραπεί και μία βοηθητική λέμβο (επίσης αναποδογυρισμένη) και αρκετούς παράνομους μετανάστες στη θάλασσα, τέσσερα ναυτικά μίλια βόρεια της νήσου Σάμου. Οι Φινλανδοί ενημέρωσαν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και αμέσως έσπευσαν στην περιοχή δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, δεσμεύτηκε ένα κρουαζιερόπλοιο (το AZAMARA JOURNEY, σημαίας Μάλτας), ενώ κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σκάφος του Π.Ν.

Συνολικά διασώθηκαν 36 παράνομοι μετανάστες (32 άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα ανήλικο αγόρι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο Βαθύ της Σάμου. Από τους διασωθέντες, τις πρώτες απογευματινές ώρες είχαν παραμείνει στο νοσοκομείο Σάμου τρεις άνδρες με συμπτώματα υποθερμίας. Το ανήλικο αγόρι μεταφέρθηκε, σε κρίσιμη κατάσταση, για περίθαλψη στην Αθήνα, με C-130 και ευθύνη του ΕΚΑΒ. Η εθνικότητα των διασωθέντων είναι 23 από τη Σομαλία, 4 από την Ερυθραία και 9 από τη Συρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λιμενικού, αντίστοιχη πρέπει να είναι η εθνοτική σύνθεση των νεκρών.

Από τη θάλασσα ανασύρθηκαν 22 νεκροί, οι 18 από τους οποίους είχαν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του σκάφους. Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές της ανάσυρσης των νεκρών. Μία έγκυος γυναίκα βρέθηκε αγκαλιά με το παιδί της, ενώ μετανάστες βρέθηκαν κλεισμένοι σε καμπίνες... Αγνωστοι παραμένουν οι λόγοι ανατροπής του σκάφους των μεταναστών (με όνομα KING HELSINKI και σημαία Σιέρα Λεόνε), με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρονται σε μετατόπιση βάρους, λόγω και της υπερφόρτωσης του σκάφους.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων μεταναστών συνεχίζονταν τόσο από πλωτά όσο και εναέρια μέσα του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη και οδύνη μου για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και μικρά παιδιά. Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, όπως επίμονα ζητεί η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με αυτό το θέμα, άλλωστε, πρόκειται να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, τον προσεχή Ιούνιο», συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Συλλήψεις στο λιμάνι

Ενδεικτικό πάντως του μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα και την Ε.Ε. είναι το γεγονός της χθεσινής σύλληψης άλλων 20 μεταναστών χωρίς χαρτιά, στη χερσαία ζώνη του λιμένα Σάμου, αυτή τη φορά, από στελέχη του Λιμενικού. Πρόκειται για άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το χθεσινό ναυάγιο. Επίσης 147 άτομα συριακής και αιγυπτιακής καταγωγής, ανάμεσα στα οποία και πολλά παιδιά, περισυνελέγησαν από το Λιμενικό νότια της Κρήτης (το σκάφος τους είχε μείνει ακυβέρνητο για τρεις μέρες μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας). Επιπλέον 69 άτομα, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, εντοπίστηκαν χθες ανοιχτά της Σαμοθράκης. Συνολικά τις τελευταίες δύο ημέρες διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές περισσότερα από 250 άτομα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos