Έρχεται το «Εξοικονομώ» και στον τουρισμό

20 Μαρτίου 2021 16:46

Τον Ιούνιο αναμένεται να προκηρυχθεί το «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό, το οποίο θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα.

Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα 500 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αν θεωρήσουμε ότι είναι 600 εκατ. περίπου η δημόσια δαπάνη, καταλαβαίνετε ότι με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 2-3 χρόνια να αξιοποιηθούν ακριβώς για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων», τόνισε ο υπουργός.

Ποιες θα είναι όμως οι επιλέξιμες δαπάνες; Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το πρόγραμμα θα αφορά στην:

  • Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, δηλαδή παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων, ώστε να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα.
  • Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
  • Εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.
  • Διαχείριση εξοικονόμησης νερού.
  • Διαχείριση απορριμμάτων.
  • Χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ώστε να κατατεθούν οι παρεμβάσεις προς χρηματοδότηση.

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ο υπουργός είπε ότι
«φυσικά θα έχει τα οικονομικά κριτήρια, τα οποία γνωρίζετε ότι ισχύουν για να χρηματοδοτηθεί κάποιος από ευρωπαϊκά χρήματα. Αρα, δεν θα πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση και τα λοιπά. Θα υπάρχουν φυσικά κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Περιοχές όπου έχουμε εισαγάγει τον όρο της βαθμοημέρας, δηλαδή τον αριθμό των πολύ ψυχρών ή πολύ θερμών ημερών ανά έτος. Αυτό θα είναι ένα κριτήριο που και σε αυτό το πρόγραμμα θα έχει σημαντική θέση, για να μπορέσουμε να προτεραιοποιήσουμε, και επαναλαμβάνω, μιλάμε πια όχι για μία επιλογή τού όποιος πρόλαβε πρώτος αυτός θα λάβει την υποστήριξη», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια θα διαμορφωθούν σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και θα τεθούν σε διαβούλευση. Παράλληλα, θα υπάρχουν επιλαχόντες, οι οποίοι θα εντάσσονται στο πρόγραμμα όταν υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον κονδύλια.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos