Εκδήλωση για τις ανεμογεννήτριες στην Αμοργό

16 Ιουνίου 2021 01:47

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Βιομηχανικά Αιολικά και Φωτοβολταϊκά στην Αμοργό, το νησί μας στις πλέον απειλούμενες περιοχές της Ευρώπης», που διοργάνωσε ο σύλλογος Νήσος Αμοργός υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και

Πολιτισμού την Κυριακή 13 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Χώρας. Με χαρά είδαμε πλήθος κόσμου να παρακολουθεί και να συμμετέχει στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα. Οι κάτοικοι του νησιού θέλουν να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν σε κανένα να μετατρέψει την Αμοργό σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίοι ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να στηρίξουν το σκοπό μας, όπως και τον μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό της προέδρου της Ελληνικής Εταιρεία κας Λυδίας Καρρά.
Αρχικά ο κ. Μωυσής Μυλωνάς, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μελετητής του νησιού μας στο πλαίσιο του διδακτορικού του, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα των οικοσυστημάτων και την περιβαλλοντική αξία των βουνών μας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Άκης Παπασαράντης, μέλος της Κίνησης για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου, μεταφέροντας την εμπειρία του νικηφόρου αγώνα που οδήγησε στην ακύρωση του φαραωνικού έργου για τις ΒΑΠΕ σε 14 μικρά νησιά στο αρχιπέλαγος. Επίσης, ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση της ενέργειας από το διεθνές επίπεδο έως και την περίπτωση της Αμοργού.

Ο μηχανικός σχεδίασης συστημάτων και προϊόντων Δημήτρης Γκότσης ανέλυσε τα καταστροφικά για το περιβάλλον αποτελέσματα της άναρχης χωροθέτησης των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Καθώς, οι επενδύσεις γίνονται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος η ανάγκη για ενεργειακή δικαιοσύνη και προστασία της βιοποικιλότητας έρχονται επιτακτικά στο προσκήνιο. Με γνώμονα αυτό παρουσίασε προτάσεις για μία βιώσιμη απάντηση σε συνολικό και τοπικό επίπεδο.

Ο δικηγόρος του συλλόγου μας, Τρύφωνας Κόλλιας, ειδικευμένος σε θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ανέδειξε τις θεσμικές διευκολύνσεις και τα εγγυημένα έσοδα, που παρέχει το κράτος στους επενδυτές ΑΠΕ με άμεσο αποτέλεσμα τη διόγκωση των λογαριασμών ρεύματος. Παράλληλα, υπογράμμισε τις δυνατότητες αντίστασης των πολιτών και του κινήματος σε νομικό επίπεδο απέναντι στην επέλαση των συμφερόντων.

Συναισθήματα μας κατέκλυσαν ακούγοντας την κ. Ροδόπη Σφυρίδη να μας μιλάει για τα δεινά των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας, οι οποίοι κουβαλάνε το βάρος 400 και πλέον ανεμογεννητριών περιμένοντας άλλες τόσες στο άμεσο μέλλον. Η εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Καρύστου περιέγραψε με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη ζωή των πολιτών και κατέρριψε το παραμύθι των υποσχέσεων για ανταποδοτικά οφέλη.

Τελευταίος ομιλητής ο Πέτρος Κουσουνάδης από την Τήνο μέλος της τοπικής επιτροπής αγώνα, περιέγραψε τη σύσσωμη κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού, που έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παραστατική προσομοίωση του περιοδικού ήχου, που θα ακούγεται στη Λόζα Αμοργού από την αιολική εγκατάσταση που προγραμματίζουν να περικυκλώσει τη Χώρα.
Κλείνοντας την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ελαφρός, ο κ. Μυλωνάς μετέφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον και μετά ξεκίνησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

Νήσος Αμοργός
Σύλλογος για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos