Κενά στα σχολεία των Κυκλάδων

14 Οκτωβρίου 2014 12:10

Δύο μήνες συμπληρώνονται από την έναρξη του σχολικού έτους και πολλά σχολεία του νομού μας, ιδιαίτερα αυτά των μικρών νησιών, παρουσιάζουν

σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα στα σχολεία της ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων χάνονται κάθε εβδομάδα 500 ώρες διδακτικού έργου λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Η έλλειψη εκπαιδευτικών από τα σχολεία μας δεν είναι αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ να επιτεθούν στις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας στην παιδεία. Ξεκάθαρη επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού αποτελεί η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι «..η ΟΛΜΕ υπολογίζει τα κενά στα σχολεία με βάση τη νομοθεσία ενώ το υπουργείο με βάση τις ανάγκες της χώρας...». Σε αυτή τη λογική το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι δεν είναι «ανάγκη» οι μαθητές στην Κύθνο, στη Σίφνο, στην Άνδρο, στη Σέριφο και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια να διδάσκονται μουσική, καλλιτεχνικά, πληροφορική και ξένες γλώσσες. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι καθαρά ταξική αφού αποκλείει μαθητές φτωχών οικογενειών από την πρόσβαση στη γνώση και ειδικά σε εκείνα τα μαθήματα που προωθούν την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο σε ορισμένα σχολεία όπως το Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίου, όπου λείπει μεγάλο ποσοστό του απαιτούμενου προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων επίσης, δημιουργεί η έλλειψη καθηγητών ειδικής αγωγής που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τη γνώση μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες. Τέλος, η πολιτική υποβάθμισης της ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας συνεχίζεται και φέτος καθώς δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια, ενώ το υπουργείο συζητά να τις υποκαταστήσει με προγράμματα του ΟΑΕΔ και με ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιεί ο μαθητής από το σπίτι!!!

Η ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων απαιτεί την άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις καθηγητών και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Παιδεία - Υγεία - Δημόσια αγαθά δεν αποτελούν εμπόρευμα αλλά ανήκουν στο λαό.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας

Παπαμιχαήλ Π.                     Παπαδημητρίου Δ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos