Λ.Σ Νοτίου Αιγαίου: Αθώα η πολιτική-ένοχη η νομοθεσία

22 Ιουλίου 2021 15:11

Όλοι αθώοι του «εγκλήματος» παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση για την εγκατάσταση μονάδας Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) σε μια τοποθεσία που βρίσκεται κοντά σε περιοχή

χαρακτηρισμένη NATURA, σε μια περιοχή φυσικού κάλλους ανάμεσα στα χωριά Καλυθιές, Ψίνθο και Αφάντου, η λειτουργία της οποίας μπορεί να προκαλέσει οικολογική καταστροφή και σημαντική επιβάρυνση στην οδική κυκλοφορία σ’ ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο.

Κι ενώ μέσα από τις αντεγκλήσεις για τις αρμοδιότητες ο ένοχος ήταν όσο ποτέ πριν «ορατός», δεν τον υπέδειξαν. Δηλαδή την πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το επιχείρημα «αυτά λέει η νομοθεσία» είναι βολικό για όλους όσους θέλουν να μην τους πάρει η «μπάλα» για τη στήριξη που έχουν στα κόμματα που νομοθέτησαν αυτή τη καταστροφική πολιτική για το περιβάλλον και τη προστασία του.

Η νομοθεσία δεν έρχεται εξ ουρανού, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που παρέδωσε το περιβάλλον χωρίς φραγμούς και τη διαχείριση αποβλήτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ως χρυσοφόρους τομείς για εκμετάλλευση.

Αυτή η πολιτική θωρακίστηκε με νόμους και υπουργικές αποφάσεις από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και απ’ όσα κόμματα κυβέρνησαν. Θωρακίζει με εκατοντάδες διατάξεις τους επενδυτές και τα επιχειρηματικά τους σχέδια

Κοντά στον ένοχο, υπάρχει και ο συνένοχος που είναι αυτός που τον καλύπτει υιοθετώντας την πολιτική του, αντί να τον αποκαλύπτει και να τον καταδικάζει.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση ούτε έχουμε , ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες για το ρόλο του σημερινού κράτους και των τοπικών μηχανισμών του.

Αποκαλύπτουμε σταθερά, όπως κάναμε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ένοχη πολιτική που εξαφανίζει με νόμους όλα τα εμπόδια για τις επενδύσεις στη λεγόμενη πράσινη οικονομία, μέρος της οποίας είναι και η διαχείριση των αποβλήτων.

Είναι η αιτία που κατοχυρώνει τα κέρδη στους ιδιώτες ενώ για το λαό χαράτσια και καταστροφή του περιβάλλοντος όπου ζει.

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για μετατόπιση της ευθύνης όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις σε πολιτικά πρόσωπα, δεν σημαίνει ότι αποτρέπει τις εξελίξεις στο τομέα διαχείρισης των ΑΕΚΚ ή και όλων των αποβλήτων γιατί στη περιφέρεια και στο δήμο έχουν περάσει πλήθος εγκρίσεων σε δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και το εισόδημα των κατοίκων.

Είναι ξεκάθαρο για μας ότι:

Η διαχείριση των αποβλήτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί.

Για αυτό εξακολουθούμε να λέμε ότι είμαστε αντίθετοι:

  • Σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
  • Στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των δημοτών μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα χαράτσια «ταφής» και το «πληρώνω όσο πετάω».
  • Διεκδικούμε να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας στη Περιφέρεια ανά είδος εγκατάστασης και εκ των προτέρων γνωστά τα κριτήρια αποκλεισμού των χώρων για εγκαταστάσεις σχετικές με τα απόβλητα. Η υλοποίηση όλων των έργων να γίνεται από ενιαίο δημόσιο φορέα.
  • Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο. Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων σ’ αυτές τις δομές .
  • Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ΑΕΚΚ στη περιοχή μεταξύ Καλυθιών, Αφάντου, Ψίνθου.

Μόνο οι αγώνες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την εφαρμογή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών και ν’ ανοίξουν την προοπτική για το δικαίωμα ζωής και δράσης σε ένα αξιοπρεπές ανθρώπινο και δομημένο περιβάλλον.

22/07/2021

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos