Αυθαιρεσίες στη Μύκονο: Προθεσμία τριών ημερών στον ξενοδόχο να απομακρύνει τα υλικά από την παραλία - Τι απαντά η εταιρεία

31 Ιουλίου 2021 12:41

Ο ξενοδόχος υποχρεούται να απομακρύνει άμμο, ογκόλιθους και φοίνικες από την περιοχή και να την αφήσει όπως ήταν πριν


Τίτλους τέλους στον κύκλο αυθαιρεσίας, που άνοιξε στην παραλία Καλό Λιβάδι με τις εργασίες ανοικοδόμησης beach bar, από επιχειρηματία ξενοδοχείου, βάζει ο Δήμος Μυκόνου.

Σε νέο έγγραφο, που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr, επισημαίνεται ότι η Οικονομική Επιτροπή μέσω τηλεδιάσκεψης με προεδρεύοντα τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά, έδωσε προθεσμία τριών ημερών για την απομάκρυνση των υλικών που συνιστούσαν αυθαιρεσία στην παραλία.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή, συγκεκριμένα, δόθηκε χρονικό περιθώριο τριών ημερών ώστε να απομακρυνθεί άμμος, ογκόλιθοι, φοίνικες από την περιοχή, διαφορετικά θα επιβαλλόταν πρόστιμο.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να παραδοθεί ελεύθερη η έκταση στους κατοίκους Μυκόνου για να έχουν ακώλυτη πρόσβαση στην παραλία.

Η συγκεκριμένη θέση, όπου στηνόταν το σκηνικό αυθαιρεσίας, αποτελούσε χώρο στάθμευσης για τους λουόμενους.

Στο αίτημα αναστολής υπογραμμίζεται ακόμη και η γεωμορφολογία του αιγιαλού και η επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Άμεσα μόλις ενημερώθηκε για τη μίσθωση, αντέδρασε ο Δήμος Μυκόνου, ενώ έχει κατατεθεί αίτημα ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικράτειας για τις εργασίες στο Καλό Λιβάδι.

Η πολεοδομία Σύρου, από την πλευρά της, ανακάλεσε την άδεια μικρής κλίμακας που είχε εκδώσει η ξενοδοχειακή επιχείρηση διότι στα 100 μέτρα από τη θάλασσα απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε εργασία.

Δείτε το έγγραφο με την άδεια μικρής κλίμακας

Το νέο όργιο αυθαιρεσίας δεν έμεινε ασχολίαστο από πλήθος κόσμου, ενώ πήρε διαστάσεις.

«Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσίας μας στις 24 Ιουλίου, σε οικόπεδο έμπροσθεν του ξενοδοχείου στην παραλία Καλό Λιβάδι Άνω Μεράς Μυκόνου, όπου διαπιστώθηκε η εναπόθεση φερτών υλικών, όπως άμμος και ογκόλιθοι, προέβη άμεσα σε διακοπή εργασιών με έγγραφο προς την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου», αναφερόταν στο αρχικό έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικής υπηρεσίας Μυκόνου.

Το κύμα διαμαρτυριών οδήγησε την αρμόδια αρχή της Μυκόνου μαζί με την αστυνομία να μπλοκάρουν τη συνέχιση του έργου.

Ακόμη, σύμφωνα με άρθρο του ΦΕΚ, για την ανέγερση , επέκταση ή επισκευή κτιρίων, για κάθε κατασκευή, διαμόρφωση και εξοπλισμό υπαίθριων χώρων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία μπορεί να επιβάλει ειδικού όρους, ώστε οι κατασκευές να εναρμονίζονται με τη μορφολογία και τις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών είχε μπει το όργιο οικοδομικών αυθαιρεσιών στη Μύκονο, με τις παράνομες δραστηριότητες να εντείνονται στην περίοδο του lockdown. Τα «μαύρα» μπετά έπεφταν το ένα μετά το άλλο, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσιζαν να χτίσουν χωρίς να λογαριάζουν τους κανονισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιδιώκοντας απλώς τη δημιουργία πολυτελών καταλυμάτων για τους τουρίστες που διατίθενται να πληρώσουν αδρά για τη διαμονή τους στο νησί των Ανέμων.

Όπως είχε δηλώσει στο protothema.gr, πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, αρκετές παρανομίες πραγματοποιούνται με άδειες μικρής κλίμακας. Οι άδειες μικρής κλίμακας βγαίνουν με ευθύνη των πολιτικών μηχανικών με προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ και με προϋποθέσεις για επισκευές, διαρρυθμίσεις, μικρές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και περιτοίχιση. Με αυτές τις άδειες λοιπόν καταλήγουν να σηκώνουν «τέρατα» αδιαφορώντας και για τις συνέπειες, αν και στη Μύκονο όλοι ξέρουν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν και προκαλούν σε μας τους κοινούς θνητούς έκπληξη, είναι μιλημένα πριν καν πέσει το πρώτο τούβλο.

Η απάντηση της εταιρείας

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων και εγγράφων που κυκλοφορούν σχετικά με τη μίσθωση του οικοπέδου της ΕΤΑΔ από την εταιρία μας στο Καλό Λιβάδι, θα θέλαμε να διευκρινήσουμε τα εξής:

1. Η εν λόγω μίσθωση πραγματοποιήθηκε πρωτίστως προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση το ξενοδοχείο μας σε νόμιμη μίσθωση του αιγιαλού έμπροσθεν της επιχείρησης όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις. Δίχως την εν λόγω μίσθωση με την ΕΤΑΔ, το ξενοδοχείο μας δε θα είχε αυτό το δικαίωμα στην πλήρη έκταση της προβολής του. Αυτό ισχύει για κάθε παραλία όπισθεν της οποίας υφίσταται παλαιός αιγιαλός.
2. Η εν λόγω μίσθωση κοινοποιήθηκε από την εταιρία μας στο Δήμο Μυκόνου, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου καθώς και στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου από 19/07/2021 αμέσως μετά την υπογραφή της από την εν λόγω υπηρεσία.
3. Το εν λόγω οικόπεδο ανήκει στην ΕΤΑΔ με την οποία πραγματοποιήθηκε η σύμβαση και ουδεμία σχέση η ευθύνη έχει ο Δήμος Μυκόνου ή η Κοινότητα Άνω Μεράς σχετικά με την εν λόγω μίσθωση.
4. Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Μεράς στις 17/07/2021 ενημερώνοντάς τον για τη σχετική μίσθωση καθώς και για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν. Αναγνωρίζοντας την πιθανή προσωρινή σύγχυση στο θέμα στάθμευσης προτείναμε να προσφέρουμε δωρεάν στάθμευση στο όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας μας ακριβώς όπισθεν του υπό μίσθωση από την ΕΤΑΔ οικοπέδου. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή.
5. Δεν πραγματοποιήσαμε καμία οικοδομική εργασία χωρίς άδεια αλλά και καμία εργασία δεν πραγματοποιήθηκε εκτός οικοπέδου, επάνω στο χώρο της παραλίας όπως αναφέρθηκε σε διάφορα δημοσιεύματα. Πραγματοποιήθηκε μόνο φύτευση και διαμόρφωση και γενικά τέτοιες εργασίες οι οποίες βάσει του Ν.4495/17 δεν απαιτούν οικοδομική άδεια.
6. Η πρόθεση της εταιρίας μας δεν είναι ούτε η αρνητική αλλοίωση του περιβάλλοντος, ούτε η παρακώλυση της κυκλοφορίας αλλά ούτε και η πρόκληση της δυσφορίας των κατοίκων της Μυκόνου, αντιθέτως μόνη πρόθεση μας είναι η αισθητική βελτίωση του χώρου διατηρώντας και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στην παραλία σε όλους τους επισκέπτες.
7. Καμία μόνιμη κατασκευή beach bar δε θα κατασκευαστεί στον υπό μίσθωση χώρο.
8. Η εταιρία μας όπως όλοι που συνεργάστηκαν μαζί μας γνωρίζουν, πάντα πραγματοποιούσε την οποιαδήποτε εργασία μέσα στο πλαίσιο του νόμου και με γνώμονα τη διατήρηση της αισθητικής του πανέμορφου νησιού της Μυκόνου και του Καλού Λιβαδιού, μιας από τις ωραιότερες παραλίες της.

Για ακόμη μια φορά, καλούμε το Δήμο Μυκόνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά και του κατοίκους να συζητήσουμε στη κατεύθυνση της εξεύρεση λύσης κοινώς αποδέκτης από όλα τα μέρη.

Εμείς είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους της εταιρίας

Επίσης, σε νεώτερη επικοινωνία με την εταιρία, εκπρόσωπός της μας ανάφερε τα εξής: « Θα ήθελα να προσθέσω ότι ουδεμία αυθαιρεσία έχει πραγματοποιηθεί, κανένα beach bar δεν έχει γίνει η έχει ξεκινήσει να γίνεται. Όλα εκτελούνται βάσει του τι είναι επιτρεπτό από πολεοδομικές διατάξεις και νόμους. Εκδίδεται η σχετική άδεια όπου και όποτε απαιτείται. Ο Δήμος Μυκόνου καθώς και η Κοινότητα Άνω Μεράς και η Αστυνομική Υποδιευθυνση Μυκόνου ήταν ενήμερες για τη σύμβαση μας καθώς και για τις εργασίες που θα εκτελούνταν καθώς και για τις σχετικές Διατάξεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτό που τώρα γίνεται.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos