Άνοιξε ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά και ακίνητα

07 Δεκεμβρίου 2021 20:31

Κερδισμένη η χώρα μας από την πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς της δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσει ειδικούς, μειωμένους κατά έως 30% συντελεστές ΦΠΑ, στα νησιά του Αιγαίου -  Ανοίγει κι ο δρόμος για την υιοθέτηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά των ακινήτων

Νέο περιβάλλον τείνει να διαμορφωθεί στους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2025 σε πρώτη φάση και μέχρι το 2030 και μετά σε δεύτερη, με μεγάλη κερδισμένη την Ελλάδα, σύμφωνα με πρόταση οδηγίας όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, Ecofin.

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

Όπως προβλέπεται μεταξύ των άλλων η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών, ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά των ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε σταθερά και πέτυχε τη διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, μέσω και της παροχής δυνατότητας αξιοποίησης παρεκκλίσεων που εφαρμόζουν για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών, δια της γενικής γραμματέως Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνάς Καλύβα, που παρευρέθη σε όλες τις τεχνικές συσκέψεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε επίπεδο Συμβουλίου Ecofin, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης ειδικών συντελεστών σε νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας ιδιαιτερότητες ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ, όπως υιοθετήθηκε, έχει σαφή περιβαλλοντική χροιά, καθώς είναι προσαρμοσμένη στους ευρωπαϊκούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), τους οποίους υποστήριξε σθεναρά η χώρα μας, προτείνοντας και συμβάλλοντας παράλληλα στην υιοθέτηση των αναγκαίων συμπληρωματικών παρεμβάσεων για την ομαλή προσαρμογή των ομάδων που πλήττονται (αγρότες).

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών εστίασε σταθερά στην ανάγκη στήριξης των μικρών αγροτών επαναφέροντας το πάγιο ελληνικό αίτημα για την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα καθώς και στο βαμβάκι, ως προϋπόθεση συμφωνίας επί της πρότασης, και εισάγοντας ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα - λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.

Η Ελλάδα, επαναφέροντας σταθερά την πολιτική της επιφύλαξη προκειμένου για τη στήριξη των μικρών αγροτών, πέτυχε την ομόφωνη συμφωνία όλων των κρατών-μελών για τη στήριξη του κλάδου σε όλα τα κράτη-μέλη, με την παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Έτσι παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα κράτη-μέλη, για εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα υποστήριξε και πέτυχε εμπλουτισμό του Καταλόγου μειωμένων συντελεστών με παροχή δυνατότητας:

• Εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.

• Απαλλαγής ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη

• Εφαρμογής απαλλαγής ΦΠΑ σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

«Η συμφωνία επί της πρότασης Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την επιμονή και την προσήλωση στις προεκλογικές δεσμεύσεις για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, με σαφή στόχο τη συνολική ανάπτυξη και πρόοδο, μέσα και από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ».
 

Γ. Βρούτσης: “Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Ecofin,για τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε., διασφαλίζει οριστικά και αμετάκλητα τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογήειδικών μειωμένων συντελεστώνΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδωνκ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την επίτευξη της συμφωνίας στο Ecofin, για τους συντελεστές ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ε.Ε., προέβη στη ακόλουθη δήλωση:

« Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ότι επετεύχθη, ομόφωνα, Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Η Συμφωνία αυτήείναι το αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης -σε κοινοτικό επίπεδο-τα τελευταία 2,5 χρόνιακαι θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025.
Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Δυνατότητα,που είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης των ειδικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ.,του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και της Γενικής Γραμματέωςκας Αθηνάς Καλύβα,υπέρ της νησιωτικότητας.
Επίσης, αξίζουν συγχαρητήρια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς καιόλοι οιΔήμαρχοι των νησιών μας, αφού ποτέ δεν υπέστειλαν τη σημαία της διεκδίκησης για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Προσωπικά, αισθάνομαι βαθύτατα ικανοποιημένος, γιατί ως Βουλευτής Κυκλάδων και Υπουργός στις κυβερνήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, όλα αυτά τα χρόνια, έδινα πάντα τη μάχη σε όλα τα επίπεδα για τη διαφύλαξη και την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου».

Δήλωση Φίλιππου Φόρτωμα για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών για τις εξελίξεις όσον αφορά την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:
«Σήμερα νιώθω δικαιωμένος ως νησιώτης και ως εκπρόσωπος των Κυκλαδιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε μια πολύ μεγάλη μάχη 2,5 ετών με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Μια μάχη που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να χαθεί μη προβάλλοντας ίχνος αντίστασης, ξεπουλώντας τα κεκτημένα της περιοχής μας χωρίς ντροπή και διαπράττοντας μια ιστορική αδικία με τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους νησιώτες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στις δεσμεύσεις της για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και με σεβασμό στη νησιωτική Ελλάδα, τους κατοίκους της και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, έβαλε ως στόχο την εξάλειψη αυτής της κατάφορης αδικίας και με μεθοδευμένες κινήσεις και την συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων, έφερε σήμερα ένα αποτέλεσμα που δικαίωσε την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της οι κάτοικοι των Κυκλάδων τον Ιούλιο του 2019».

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2021, επετεύχθη, με ομοφωνία, Πολιτική Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών Ecofin, ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε και θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025. Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Κατερίνα Μονογυιού: Άνοιξε ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μαςΗ Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, πέτυχε μία ουσιαστική νίκη για την Πατρίδα μας και τα νησιά μας. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, επετεύχθη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) αναφορικά με την πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου για τους συντελεστές Φ.Π.Α. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μειωμένο Φ.Π.Α. στα νησιά μας καθώς, όπως προβλέπεται, η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου σε πρώτη φάση από το 2025.


Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos