Το «μεγάλο κανόνι»: Ξανά στο σφυρί και με σκόντο τα ακίνητα της οικογένειας Πατρώνη στη Σύρο

13 Απριλίου 2022 16:08

Οι ιδιοκτησίες της εταιρείας «Μάρσα» βγαίνουν σήμερα Τετάρτη 13 Απριλίου σε 64 πλειστηριασμούς με συνολική τιμή εκκίνησης 7,3 εκατ. Ευρώ - Στις 4 Μαΐου ακολουθούν άλλοι 98 για ακίνητα σε Σύρο και Μύκονο

 

Το «μεγάλο κανόνι» που αφορά δεκάδες ακίνητα εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη, αναμένεται να… ακουστεί ξανά σήμερα. Και τούτο καθώς βγαίνουν στο σφυρί για μια ακόμη φορά οι ιδιοκτησίες της εταιρείας «Μάρσα» στην Ερμούπολη της Σύρου, μέσω 64 πλειστηριασμών.

Σε λίγες ημέρες όμως και συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί άλλοι…98 πλειστηριασμοί για ακίνητα διαφορετικών εταιρειών των ίδιων συμφερόντων, τόσο στη Σύρο, όσο και στη Μύκονο, με το συνολικό ύψος της τιμής εκκίνησης για όλα αυτά να φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια υπόθεση, την οποία αποκάλυψε το newmoney από τον Οκτώβριο του 2021 και αφορά το ηχηρό ναυάγιο της πλούσιας επενδυτικής δραστηριότητας της συγκεκριμένης οικογένειας στην αγορά ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βάρος διαφόρων εταιρειών της έχουν βγει από το προηγούμενο έτος περισσότεροι από 180 πλειστηριασμοί για κατασχεθείσες ιδιοκτησίες στον Πειραιά, τη Μεταμόρφωση, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σύρο. Επίσης σε όλες αυτές τις εταιρείες («Μάρσα», «Βικτώρια», «Μάριαμ Ελλάς», «Θηρεύς» κ.α.) ως σύμβουλος-διαχειρίστρια εμφανίζεται η Καλλιόπη Πατρώνη, ενώ οι περισσότερες καταγράφουν μηδενικό κύκλο εργασιών και συσσωρευμένες ζημίες.

Σημειώνεται ότι μέσα από επαναληπτικούς πλειστηριασμούς τους προηγούμενους μήνες άλλαξαν χέρια αρκετά από τα ακίνητα, ενώ για ορισμένα έχει υπάρξει αναστολή.

Τα ακίνητα της «Μάρσα» στην Ερμούπολη

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 64 επαναληπτικοί πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα την Intrum, που αφορούν ακίνητα της εταιρείας «Μάρσα» στην Ερμούπολη της Σύρου, με συνολική τιμή εκκίνησης 7,29 εκατ. ευρώ.

 Πρόκειται για οριζόντιες ιδιοκτησίες (καταστήματα και διαμερίσματα) σε κτιριακό συγκρότημα (4 κτιρίων) επί οικοπέδου 2.812 τ.μ. στη θέση «πλατεία Ηρώων» και με πρόσοψη στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στην Ακτή Δουράτσου (Παραλία Καρνάγιο).
 

Κατά την αυτοψία και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, διαπιστώθηκε ότι  υπάρχουν ιδιοκτησίες που είναι σε καλή κατάσταση και άλλες που είναι σε εγκατάλειψη. Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε όλα τα κτίρια έχουν υλοποιηθεί στην πραγματικότητα πολλές αυθαίρετες μεταβολές.

Στον σημερινό πλειστηριασμό η τιμή πρώτης προσφοράς για κάθε ακίνητο είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την αρχικά ορισθείσα. Έτσι οι τιμές εκκίνησης ξεκινούν από τις 31.200 ευρώ και φτάνουν έως τις 421.600 ευρώ.

 

Οι 18 πλειστηριασμοί για τη Μύκονο

Το δρόμο για το σφυρί παίρνουν για μια ακόμη φορά στις 4 Μαΐου -με επισπεύδουσα την Intrum-, και μέσω 18 πλειστηριασμών δύο ακίνητα της εταιρείας «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις» στη Μύκονο. Το πρώτο τυπικά περιλαμβάνει 14 οριζόντιες ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται επί οικοδομής κτισμένης σε αγροτικό ακίνητο εμβαδού 4.200 τ.μ στη θέση «Φανάρι», με την ονομασία «Κουρίθρενα».

Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο που περιλαμβάνουν 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-αποθήκες και 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-διαμερίσματα.

Το οικόπεδο περιήλθε στην εταιρεία «Βικτώρια», μέσω αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο του 2001. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αυτές οι οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν χτίστηκαν και αντί αυτών κατασκευάσθηκαν ένα κτίριο με ισόγειο και όροφο συνολικού εμβαδού 1323 τ.μ. και ένα δεύτερο κτίριο 117 τ.μ.

To συγκρότημα κατοικιών, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και στις παρατηρήσεις καταγράφεται ότι «συμβολαιογραφικά υπάρχει ταύτιση με την οικοδομική άδεια, αλλά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο της οικοδομικής άδειας δεν ταυτίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα κτίρια, συνεπώς όλα τα κτίρια εντός του εν λόγω γηπέδου είναι αυθαίρετα και χρήζουν τακτοποίησης».

Επιπλέον, λόγω της μη ταύτισης των συμβολαιογραφικών εγγράφων με την πραγματικότητα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. «Κάποια από τα κτίρια έχουν κλειστεί και μπαζωθεί, συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχουν καταγγελίες και πρόστιμα για τα συγκεκριμένα κτίρια. Καθώς οι κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετες και δεν υπάρχει ταύτιση συμβολαιογραφική και πολεοδομική με την πραγματικότητα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και πλήρης νομικός έλεγχος, καθώς το πρόβλημα του εν λόγω ακινήτου είναι δυσεπίλυτο», όπως τονίζεται.

Έτσι, χρειάζεται νέα πλήρης αποτύπωση των κτιρίων και υπαγωγή αυτών στον Ν.4495/2017, προκειμένου να είναι δυνατή η σύνταξη οποιασδήποτε δικαιοπραξίας, καθώς και μελέτη στατικής επάρκειας για όλα τα κτίρια με αναλυτική τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού.

Για το ακίνητο αυτό η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.280.000 ευρώ.

Το δεύτερο σφυρί αφορά τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν ανεγερθεί σε αγροτικό κτήμα εμβαδού 5.762 τ.μ. στη θέση «Κούνδουρος». Το αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και εντός του οικοπέδου υπάρχει και πισίνα. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.050.245 ευρώ.

Τα… επόμενα 79 σφυριά για τη Σύρο

Στις 4 Μαΐου θα χτυπήσει ξανά το σφυρί και για τις 79 οριζόντιες ιδιοκτησίες της εταιρείας «Μαριάμ Ελλάς Κτηματική, Τεχνική, Τουριστική, Ξενοδοχειακή».
Οι οριζόντιες αυτές ιδιοκτησίες ανήκουν σε τριώροφο συγκρότημα που αποτελείται από δύο υπόγεια γκαράζ, ισόγεια καταστήματα και δύο ορόφους γραφείων, το οποίο έχει ανεγερθεί σε ένα οικόπεδο έκτασης 1.780 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Ερμούπολη. Και αυτό το συγκρότημα βρίσκεται στη θέση «Πλατεία Ηρώων» και επί των οδών Νικηφόρου Μανδηλαρά, Ασημομύτη, και Αδελφών Μπαρμπέτα.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από τις 5.286,40 ευρώ (για θέσεις στάθμευσης) και φτάνουν μέχρι τις 328.760 ευρώ για τα μεγάλα καταστήματα και γραφεία. Η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 4,86 εκατ. ευρώ.

H «Μυκονιάτικη κατοικία» στη… Σύρο

Στις 4 Μαΐου βγαίνει στο σφυρί μία ακόμη ιδιοκτησία της οικογένειας Πατρώνη. Ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, στρέφεται κατά της «Μυκονιάτικες Κατοικίες Α.Ε.» και αφορά κατοικία, που παρά την επωνυμία της εταιρείας, βρίσκεται στη Σύρο.
Πρόκειται συγκεκριμένα για διώροφη κατοικία με βοηθητικούς χώρους και πισίνα σε οικόπεδο 6.401 τ.μ. στη θέση «Λωτός Κινίου» του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αποτελείται από ισόγειο 178.82 τ.μ. και α΄ όροφο 67,80 τ.μ. με χρήση κατοικίας, γκαράζ 48 τ.μ. και αποθήκη 79,50 τ.μ., ενώ από το σχέδιο προβλέπεται πισίνα 95,20 τ.μ. αλλά τελικά κατασκευάστηκε μικρότερη.



Ακόμη διαπιστώθηκε ισόγειος αποθηκευτικός χώρος στα επιχρίσματα και χωρίς πόρτα που δεν υπάρχει στα σχέδια της άδειας και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στο δώμα χωρίς έγκριση.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, η κατοικία έχει εμφανή στοιχεία εγκατάλειψης με φθορές τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στο εσωτερικό της καθώς τα παράθυρα είναι ανοιχτά και εκτεθειμένα. Ο εξωτερικός χώρος δεν είναι πλήρως διαμορφωμένος και η πισίνα έχει κατασκευασθεί μέχρι τα μπετά.

Η κατάσχεση έγινε για ποσό 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 525.000 ευρώ.

Η εταιρεία «Μυκονιάτικες Κατοικίες», -με σύμβουλο-διαχειρίστρια την Καλλιόπη Πατρώνη-, με βάση τα τελευταία αποτελέσματά της εμφανίζει μηδενικό κύκλο εργασιών, συσσωρευμένες ζημιές 2 εκατ. ευρώ και δάνεια 4,5 εκατ. ευρώ.

newmoney.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos