Ο Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου μετονομάζεται σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη»

19 Απριλίου 2022 17:20

Μετά την αποδοχή της πρότασης του Δήμου Μυκόνου, δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ, όπου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετονομάζει τον Κρατικό ΑερολιμέναΜυκόνου σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Δήμου Μυκόνου ξεκίνησε από το Μάρτιο του 2021 με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων μετά την Ελληνική́ Επανάσταση του 1821, ως ελάχιστοςφόροςτιμής στη μεγάληαγωνίστρια που πρωτοστάτησε στη διάρκεια των ιστορικών γεγονότων και είναι συνυφασμένη με την τοπική μας ιστορία.

Στο πλαίσιο της ιστορικής αποκατάστασης του ρόλου και της προσωπικότητας της ηρωίδας Μαντώς, πέρα από εκδηλώσεις, εκδόσεις, ομιλίες και έρευνες που έχουμε προκαλέσει, προχωρήσαμε στο βήμα αυτό, ως μια συμβολική κίνηση που προβάλει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αναδεικνύει την πλούσια τοπική ιστορία και τη μοναδική παράδοση του νησιού μας.

Η Μαντώ Μαυρογένη, ήταν μια σπουδαία ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης. Η ίδια αποκαλούσε τον εαυτό της ως Μυκονιάτισσα. Για πολλούς λόγους, η ιστορία κράτησε χαμηλούς τους τόνους, υποτιμώντας και αποσιωπώντας την σπουδαία συνεισφορά της.

Έτσι και η προσθήκη του ονόματός της στην ονομασία του Αερολιμένα Μυκόνου είναι μια ελάχιστη συνεισφορά με μεγάλο όμως συμβολισμό στο σήμερα, για τη θέση της γυναίκας και το ρόλο τής ατομικής ευθύνης και προσφοράς στις κοινωνίες των πολιτών που αγωνίζονται για τις αξίες τους.

Σε σχετική του δήλωση, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς, τόνισε:

«Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου από την επίσημη ανακοίνωση της μετονομασίας του Κρατικού Αερολιμένα Μυκόνου σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη».
Μία απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που προβάλει σε όλο τον κόσμο την ηρωίδα της Μυκόνου αναδεικνύοντας την πλούσια τοπική ιστορία καιτη μοναδική παράδοση του Νησιού μας.
Σταθερή μας θέση η διατήρηση και η προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτό υπηρετούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες πράξεις.
Έναν προορισμό που μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονα ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, μια διαδρομή μέσα στην ιστορία και μια εμπειρία φιλοξενίας μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στον κόσμο αυτό η Μαντώ Μαυρογένη από τη θέση της γυναίκας θα συνεχίζει να ενσαρκώνει τις αξίες της ελευθερίας και της της αυτοδιάθεσης των λαών καθώς και τις ισότιμης προβολής του έργου των γυναικών στην ιστορία.»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos