Λευκό μπαστούνι: Οδηγεί τα βήματα μας

28 Απριλίου 2022 23:18

Στη μεγάλη ποδηλατική γιορτή που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο ΟΑΚΑ και συγκεκριμένα στο Περίπτερο του Συλλόγου ΙΩΝΑΣ ΑμεΑ, «φιλοξενήθηκαν» εγκάρδια, το Ενημερωτικό Έντυπο και τα Αυτοκόλλητα της «ΑΡΩΓΗΣ», τα οποία δημιουργήθηκαν με ευθύνη

ομαδική εργασία, μεράκι και αγάπη, προκειμένου να προσφέρουν σωστή πληροφόρηση για θέματα που σχετίζονται με την οπτική αναπηρία και χρήσιμες συμβουλές ως προς τον τρόπο που με αγάπη και ενσυναίσθηση μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας με αναπηρία όρασης.

Η «ΑΡΩΓΗ» με την καθοριστική συμβολή και την εξαιρετική συνεργασία της εταιρείας NIKOLAOU Prepress Flexoplates, η οποία ανέλαβε το δημιουργικό σχεδιασμό τόσο του εντύπου όσο και των δυο αυτοκόλλητων, δημιούργησαν το ενημερωτικό έντυπο, προσφέροντας απαντήσεις σε ερωτήματα και σκέψεις που σε όλους κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί, σχετικά με την αναπηρία όρασης.

arogi kyklades 02

Ταυτόχρονα, δόθηκε πνοή, μορφή και υπόσταση ευαισθητοποίησης σε δύο παιδικές φιγούρες, την Πανθόρα και τον Οράτιο, στα αυτοκόλλητα που τυπώθηκαν με την ευγενική χορηγία του ΕΛΣΕΤ- Ελληνικού Συνδέσμου Ετικετοποιών , επιθυμώντας να γίνει πιο φιλική, πιο προσιτή και πιο οικεία η ενημέρωση των μικρών μαθητών και μαθητριών στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά και στα γυμνάσια, τα οποία μέχρι στιγμής, επισκέπτεται η ομάδα της «Αρωγής» για ενημερωτικές, εκπαιδευτικές και βιωματικές και δράσεις στη Σύρο, με προσκλήσεις όμως και από άλλα νησιά.

Η Πανθόρα και ο Οράτιος πήραν το όνομά τους από τη σύνδεσή τους με την όραση, όπου η έλλειψή της αποτελεί την κινητήριο δύναμη για όλες τις δράσεις που η «ΑΡΩΓΗ» επιμελείται και   οργανώνει τα τελευταία χρόνια. Η Πανθόρα τα βλέπει όλα , αλλά το κάνει με τον δικό της τρόπο γιατί το «βλέπει αλλιώς» και μας προτρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο, ενώ ο Οράτιος μας προσκαλεί να έρθουμε πιο κοντά στην οπτική αναπηρία και να μην διστάζουμε να γνωρίσουμε τον κόσμο της.

Στο αυτοκόλλητο υπάρχει ενσωματωμένο , με τη σταθερή υποστήριξη και πολύτιμη συνεργασία, του αρωγού μέλους, κ. Βαγγέλη Νομικού, ένα QRcode , που οδηγεί έπειτα από τη σάρωσή του στη σελίδα της ΑΡΩΓΗΣ στο Facebook   και κατ ‘ επέκταση στην ψηφιακή μορφή του ενημερωτικού εντύπου. Η Πανθόρα και ο Οράτιος, έδωσαν χρώμα και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής της ΑΡΩΓΗΣ, στην ψηφιακή και έντυπη παρουσία και τις δράσεις της.

Η πρόεδρος της «ΑΡΩΓΗΣ» κα. Άννα Μαρία Φώσκολου, σε σχετική της δήλωση προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Όταν δεν γνωρίζεις για την αναπηρία όρασης, τότε νιώθεις διστακτικός, επιφυλακτικός κοιτάς εκείνον που κινείται με το Λευκό Μπαστούνι του στο χέρι και  με έντονη ίσως ανησυχία και προβληματισμό έρχονται στο νου σκέψεις, πώς τελικά ζει ένας άνθρωπος χωρίς όραση; Πώς τα καταφέρνει αφού δεν βλέπει;

Για εμένα είναι  πλέον καθημερινότητα, μιας και τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής μου ζω χωρίς την μια εκ των βασικών αισθήσεων…

Μέσα σε αυτά τα χρόνια ήταν πολλές οι ερωτήσεις που κλήθηκα να απαντήσω.. Πώς περπατάς στον δρόμο; Πώς είναι να ζεις στο σκοτάδι; Πώς αντιλαμβάνεσαι τον χώρο στον οποίο βρίσκεσαι; Πως αναγνωρίζεις τους ανθρώπους; Πώς επικοινωνείς με τους φίλους σου; Πώς καταλαβαίνεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο; Πας μόνη σου για ψώνια; Άραγε αυτές τις ερωτήσεις τις έχουμε κάνει ποτέ σε κάποιον που βλέπει; Η απάντηση ίσως αυτονόητη … Γιατί τα απλά καθημερινά θέματα φαντάζουν τόσο σημαντικά για  κάποιον που βλέπει;

arogi kyklades 03

Το ενημερωτικό μας έντυπο δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό , γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε κάτι  αντίστοιχο. Αποτελεί μια αρχή για να έρθουμε μεταξύ μας πιο κοντά, να ρίξουμε το φράγμα της άγνοιας και να γεφυρώσουμε τους δυο αυτούς κόσμους, τον κόσμο των οπτικά ανάπηρων με την υπόλοιπη κοινωνία!

Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να σας δείξουμε πώς μπορείτε να γίνετε κομμάτι αυτού του κόσμου και ΜΑΖΙ να τον κάνουμε καλύτερο. Η φράση που κυριαρχεί είναι το «ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ» , γιατί μόνο εάν κλείσεις για μια στιγμή τα μάτια και ακούσεις αυτά που συμβαίνουν γύρω σου τότε μόνο θα αντιληφθείς πως «βλέπει» κάποιος χωρίς όραση.

Ένα τόσο απλό βήμα , αλλά τόσο σημαντικό, αφιέρωσε λίγα λεπτά και διάβασέ το, δώσε ζωή και κίνηση στην Πανθόρα και τον Οράτιο, τις δύο παιδικές φιγούρες που εμπνεύστηκαν από εμάς, τη δημιουργική ομάδα της «ΑΡΩΓΗΣ» η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους γεμάτους με ενσυναίσθηση  και φροντίδα.

Ευχαριστώ τον κάθε ένα και την κάθε μια ξεχωριστά γιατί είναι «τα μάτια μου», διότι χωρίς την δική τους στήριξη και αγάπη δεν θα είχε ξεκινήσει αυτό το γεμάτο πρωτόγνωρες εμπειρίες ταξίδι και καθώς δεν είχαμε καν ονειρευτεί πως θα καταφέρναμε να φτάσουμε μέχρι εδώ, επιτρέψτε μου μια ειδική αναφορά, στην κα. Δήμητρα Δονδώρου, επικοινωνιολόγο, η οποία πριν από δέκα (10) μόλις μήνες ήρθε ως αρωγό μέλος στη ζωή της «ΑΡΩΓΗΣ» και με τις γνώσεις, την επιμέλεια, τον επαγγελματισμό και την αγάπη της, έδωσε νέα προοπτική, νέα δυναμική και συνέχεια στο έργο μας. Η συμπόρευση με ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους και αμέριστη κοινωνική ευθύνη, μας δίνει δύναμη και ενέργεια να συνεχίζουμε.

arogi kyklades 04

Στο περίπτερο του Συλλόγου ΙΩΝΑ ΑμεΑ, είχαμε τη χαρά και την τιμή και φωτογραφήθηκαν κρατώντας το έντυπο και φέροντας τα αυτοκόλλητα μας,  ο αγαπητός μας κ. Χρήστος Κορομηλάς πρόεδρος του Συλλόγου και η  αγαπητή μας κυκλαδίτισα με καταγωγή από τη Σίφνο κα. Ρόζμαρι Αβρά, Πρωταθλήτρια Ελλάδος, κάτοχος Πανελληνίου ρεκόρ στη Δισκοβολία Γυναικών στην Κατηγορία Γυναικών F12 και ειδική σύμβουλος της "ΑΡΩΓΗΣ" σε θέματα αθλητικών δράσεων.

Κάθε μέρα που περνάει αποτελεί ακόμη μια πρόκληση και είμαι σίγουρη πως όταν αντιληφθούμε όλοι ότι η αναπηρία όρασης δεν αποτελεί εμπόδιο στην αξιοπρεπή διαβίωση, τότε όλη αυτή η προσπάθεια θα έχει αποφέρει καρπούς για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τα Μέλη και όλοι οι Φίλες και οι Φίλοι της «Αρωγής», ευχαριστούνε θερμά τον κ. Γιώργο Νικολάου ιδιοκτήτη της εταιρείας NIKOLAOU Prepress Flexoplates, όπως επίσης και τους άξιους συνεργάτες- γραφίστες κα. Αργυρώ Χαρουμενίδου, κα. Ειρήνη Παπαγρηγορίου και κ. Νίκο Βροντίση για τη δημιουργική τους έμπνευση, την αγάπη και τη φροντίδα τους στο σχεδιασμό του εντύπου και των αυτοκόλλητων της «ΑΡΩΓΗΣ».

Το έντυπο και τα αυτοκόλλητα, διανεμήθηκαν για πρώτη φορά, εντός Κυκλάδων, στα πλαίσια της Εβδομάδας Δράσεων Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για την Οπτική Αναπηρία, που διοργάνωσε η «ΑΡΩΓΗ» στην Ερμούπολη της Σύρου, από τις 8 έως τις 15 Απριλίου 2022, με τίτλο: ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ: Οδηγεί τα Βήματά μας, Μαθαίνω να κινούμαι* Μαθαίνεις να με προσέχεις.

 Οι Δράσεις της ΑΡΩΓΗΣ, πραγματοποιήθηκαν σε Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, όπως επίσης και με τη σημαντική Αρωγή της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου, του ΚΕΑΤ και της ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos