Κυκλάδες: Τα γοητευτικά, επισκέψιμα, ιστορικά ναυάγια στο βυθό των νησιών – Μυστηριώδη απομεινάρια μιας άλλης εποχής…

10 Σεπτεμβρίου 2022 13:53

Ο βυθός, πάντοτε ασκούσε γοητεία, κι όχι μόνο στους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού.

Κάποιες φορές ωστόσο, κάτω από τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά και το γυμνό Κυκλαδίτικο τοπίο, στον πυθμένα της θάλασσας, «κρύβονται» θησαυροί ιστορικής μνήμης φορτωμένοι με την πατίνα του χρόνου, σαγηνευτικοί στο σύγχρονο βλέμμα.

Πρόκειται για ναυάγια πλοίων, τα κουφάρια των οποίων «αναπαύονται» στους βυθούς των θαλασσών, τα οποία σαγηνεύουν τον υποβρύχιο επισκέπτη και τον «ταξιδεύουν» πίσω στο χρόνο.

Πολλά ναυάγια στη θάλασσα της Ελλάδας έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία, και αποτελούν μαγευτικό πόλο εξερεύνησης. Πολυφωτογραφημένα και απόκοσμα, «διηγούνται» τη δική τους, μοναδική για το καθένα ιστορία.

Η πλειοψηφία των ναυαγίων στην Ελλάδα, απαντά στις εξής θαλάσσιες περιοχές: Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνιο, Σαρωνικός κόλπος, Πατραϊκός κόλπος, κεντρική Μακεδονία.

Αν κανείς αγαπά τον υποβρύχιο τουρισμό, μπορεί να προγραμματίσει μια επίσκεψη στις παραλίες που βρίσκονται τα παρακάτω ναυάγια και να απολαύσει το μυστηριώδη κόσμο τους.

1. Ναυάγιο «Βρετανικός» στην Kέα

Στις 21 Νοεμβρίου 1916 στο στενό μεταξύ Μακρονήσου και Κέας βυθίστηκε το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» μετά από πρόσκρουση σε νάρκη, ενώ ταξίδευε προς τον Νοσοκομειακό Σταθμό της Λήμνου. Ο «Βρετανικός» ήταν αδελφικό πλοίο του Τιτανικού. Το ναυάγιο του «Βρετανικού» σήμερα βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων, έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και προσφέρεται για καταδύσεις.

 
 

2. Ναυάγιο «Δημήτριος» στο Γύθειο

Το φορτηγό πλοίο – μυστήριο κοντά στο Γύθειο είναι ένα πλοίο μήκους 67 μέτρων, που από τις 23 Δεκεμβρίου 1981 βρίσκεται προσαραγμένο στην παραλία Βαλτάκι, 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γυθείου. Το πλοίο μετέφερε τσιγάρα μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Είχε κατασχεθεί από το λιμάνι στο Γύθειο αλλά παρασύρθηκε από τη θάλασσα στην παραλία Βαλτάκι. Έπειτα, έβαλαν φωτιά για να κρύψουν τα στοιχεία λαθρεμπορίου τσιγάρων. Κατά άλλους, το πλοίο έμεινε αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Γυθείου κατόπιν οικονομικών προβλημάτων που οδήγησαν στην απόλυση του πληρώματος, όπου και παρέμεινε εξαιτίας της επικινδυνότητάς του. Εν τέλει, προσάραξε στο Βαλτάκι.

 

3. Ναυάγιο «Δημήτριος Π.» στη Γραμβούσα Κρήτης

Στις 30 Δεκεμβρίου 1967 το πλοίο αναχωρούσε από τη Χαλκίδα στη Βόρεια Αφρική, μεταφέροντας 440 τόνους τσιμέντου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αγκυροβολήσει στα Κύθηρα. Στις 6 Ιανουαρίου αντιμετώπισε ξανά την ίδια κακοκαιρία, έτσι που έπρεπε να κατευθυνθεί προς τη ΒΔ ακτή της Κρήτης. Τελικά, το πλοίο αγκυροβόλησε στη Γραμβούσα, ωστόσο κόπηκε η αλυσίδα της δεξιάς άγκυρας. Το πλοίο έσπασε, ευτυχώς όμως όλοι οι επιβαίνοντες διασώθηκαν.

 
 

4. Ναυάγιο «Ηράκλειον»

Είναι ένα ναυάγιο που σημάδεψε την Κρήτη. Το πλοίο επρόκειτο να αποπλεύσει στις 7 το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας προς τον Πειραιά. Ένα φορτηγό βάρους 25 τόνων θα εισερχόταν στο πλοίο, όπως και έγινε, χωρίς, ωστόσο, να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Τότε συνέβη μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες. Στις 2 τα ξημερώματα κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα, το φορτηγό έσπασε τη μια μπουκαπόρτα του πλοίου, με αποτέλεσμα να εισβάλουν ορμητικά νερά και το πλοίο να βυθιστεί στα 800 μέτρα. Μόνο 40 άτομα σώθηκαν από το ναυάγιο αυτό.

 

5. Ναυάγιο «Minnewaska» στο Μαράθι Κρήτης

Πλοίο που χρησιμοποιήθηκε από τον βρετανικό στρατό για τη μεταφορά στρατευμάτων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 29 Νοεμβρίου 1916, φεύγοντας από τη Σούδα, το χτύπησε οβίδα από γερμανικό υποβρύχιο, προκαλώντας έκρηξη, με αποτέλεσμα τη σταθερή βύθισή του. Όλοι οι επιβαίνοντες επέζησαν, και ο καπετάνιος εν τέλει το οδήγησε στην ακτή, ώστε να προσαράξει στην παραλία στο Μαράθι. Έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και προσφέρεται για καταδύσεις.

 
 

6. Ναυάγιο «Μυτιλήνη» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Γερμανικό πλοίο που βυθίστηκε το 1961, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη, μεταφέροντας είδη πρώτης κατανάλωσης, όπως λάδι και κρασί. Το πλοίο βούλιαξε αφού χτύπησε σε ύφαλο μετά από δυνατή καταιγίδα. Αξιοσημείωτο είναι το ότι τα μπουκάλια κρασί που μετέφερε είναι ανέπαφα ακόμα και σήμερα. Το ναυάγιο είναι βάθους 20 μέτρων, εκεί καταφεύγουν ροφοί, μουγγριά και σμέρνες, και το κοσμούν κοχύλια και κοράλλια. Αποτελεί μνημείο και είναι επισκέψιμο για καταδύσεις.

 

7. Ναυάγιο «Nordland» στα Κύθηρα

Πρόκειται για ένα ρωσικό φορτηγό-πλοίο που προσέκρουσε τον Αύγουστο του 2000 στη βραχονησίδα Δραγονάρες, απέναντι από το παραθαλάσσιο χωριό Διακόφτι, στο λιμάνι των Κυθήρων. Η αιτία της πρόσκρουσης ήταν ότι το πλήρωμα είχε πιει λίγο παραπάνω, έτσι που το μηχανοστάσιό του πλημμύρισε και μισοβυθίστηκε με την πρύμνη σε βάθος 30 μέτρων.

 
 

8. Ναυάγιο «Ολυμπία» στην Αμοργό

Το 1979 ένα εμπορικό πλοίο με το όνομα «Ολύμπια» εγκαταλείφθηκε στα Κατάπολα της Αμοργού. Επρόκειτο για πειρατικό πλοίο, σύμφωνα με τις παραδόσεις, που κατευθυνόταν από την Κύπρο στην Ελλάδα. Ωστόσο, μετά από ανεπιτυχή απόπειρα να απομακρυνθεί από τον κόλπο, παραμελήθηκε εκεί και σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό στο νησί.

 

9. Ναυάγιο «Παναγιώτης» Ζακύνθου

Πρόκειται για ένα μαφιόζικο πλοίο, το οποίο σήμερα είναι μισοβυθισμένο στην άμμο της Ζακύνθου, στην παραλία «Ναυάγιο», σε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη παραλία, φημισμένη για το κάλλος του φυσικού της τοπίου. Το πλοίο εντοπίστηκε από το Λιμενικό στα ανοικτά της Ζακύνθου να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα εξυπηρετώντας την ιταλική μαφία. Στην προσπάθειά του να ξεφύγει και εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών προσάραξε στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου. Το πλήρωμα του πλοίο το εγκατέλειψε την 1η Οκτωβρίου 1980, αλλά συνελήφθη λίγες μέρες μετά. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ντόπιοι επωφελήθηκαν από τα λαθραία τσιγάρα που βρέθηκαν στο πλοίο, έτσι που για τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, κανένα νόμιμο προϊόν καπνού δεν πουλήθηκε στο νησί.

 
 

10. Ναυάγιο «PIONEER I» στα Λιχαδονήσια

Πρόκειται για ένα σπάνιο ναυάγιο, καθώς αυτό και άλλο ένα του ίδιου τύπου έχουν ανακαλυφθεί παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, βυθισμένο είναι ένα τσιμεντένιο πλοίο, το οποίο αποτελεί μια καινοτόμο τεχνολογία του γερμανικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν βομβαρδίστηκε στον Πόλεμο, ήταν φορτωμένο με πολεμικό υλικό που προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των κατεχόμενων νησιών και την προμήθευση στα Africa Corps. Έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο και προσφέρεται για καταδύσεις.

feelhellas.com

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos