Ο νέος γιατρός της Σερίφου: «Γιατί μετακινήθηκα από την Πρέβεζα σε νησί το καλοκαίρι»

27 Ιουλίου 2023 14:18

Ακούστε τον κ. Χρήστο Παβέλη, παιδίατρο και Διευθυντή Παιδιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, να περιγράφει την προσωπική του εμπειρία από το πρόγραμμα μετακίνησης γιατρών στα νησιά για την καλοκαιρινή περίοδο

Κάθε καλοκαίρι τα βλέμματα στρέφονται στα νησιά και τις υγειονομικές δομές που δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος των επισκεπτών. Επαναλαμβανόμενα δημοσιογραφικά κείμενα επισημαίνουν τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, παραθεριστές αναρτούν την εμπειρία τους από την απουσία ιατρικών ειδικοτήτων που χρειάστηκαν στις διακοπές τους. Η κατάσταση είναι γνωστή και γίνονται συνεχείς προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά. Ενώ το ενδιαφέρον για κάλυψη μόνιμων θέσεων είναι μικρό, το Υπουργείο Υγείας δίνει σημαντικό «μπόνους» μετακίνησης γιατρών από την υπόλοιπη Ελλάδα για να έχουν κάτοικοι και επισκέπτες γιατρούς το καλοκαίρι.

Ο παιδίατρος Χρήστος Παβέλης μετακινήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας στο Περιφερειακό Ιατρείο Σερίφου για να προσφέρει στο νησί έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, αξιοποιώντας τον πρόσφατο νόμο. «Η πρόθεσή μου ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο, έχοντας μετακινηθεί για μικρό διάστημα τρεις φορές. Για εμένα ήταν μονόδρομος να έρθω την τουριστική περίοδο», σημειώνει.

Το ιατρείο του κυκλαδίτικου νησιού, παρά το μικρό μέγεθός του, διαθέτει δύο γενικούς γιατρούς, έναν βοηθό μικροβιολόγου η παρουσία του οποίου επιτρέπει να γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις, μόνιμο οδηγό ασθενοφόρου και πλέον ενίσχυση με δύο άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, αναμένεται πρόσληψη ακτινολόγου για να γίνονται και ακτινογραφίες.

Για τα 200 παιδιά του νησιού, όμως, παιδίατρος το χειμώνα δεν υπάρχει. «Έχω δηλώσει την επιθυμία μου να μετακινηθώ μόνιμα», επισημαίνει ο κ. Παβέλης, εκφράζοντας την πρόθεση που υπάρχει από αρκετούς γιατρούς να βοηθήσουν στην επαρχία. Λείπουν, όμως, κίνητρα για να τους προσελκύσει το κράτος, τα οποία δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά αφορούν και στην εκπαίδευση και την οργάνωση της ζωής στον τόπο μετακίνησης. Έτσι, ενώ αναγνωρίζεται η προσπάθεια του Υπουργείου για μετακινήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι ένα μέτρο που λύνει, έστω για λίγο καιρό, προβλήματα, οι γιατροί θεωρούν ότι απαιτείται ένα πιο συνεκτικό σχέδιο ενίσχυσης των νησιών με γιατρούς.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos